MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Open House Athens 2023: Η Αθήνα μάς «συστήνεται» μέσα από την αρχιτεκτονική της σε ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων

Το Open House Athens επιστρέφει με ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων για το ευρύ κοινό σε φυσικούς χώρους και online, δυο διαδρομές αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, συνεντεύξεις και συναντήσεις με δημιουργικούς ανθρώπους, διαγωνισμούς και άλλες παράλληλες δράσεις.

Open House Athens 2023: Η Αθήνα μάς «συστήνεται» μέσα από την αρχιτεκτονική της σε ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων
House in a House
Monopoli Team

Το 10ο Open House Athens επιστρέφει στις 1 και 2 Απριλίου 2023. Δεκάδες κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους, 2 διαδρομές εκτυλίσσονται στην πόλη και 500 εθελοντές ετοιμάζονται να μας ξεναγήσουν στην αρχιτεκτονική της Αθήνας.

Floating Monolith

Τι είναι το Open House

Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Μια δράση που βασίζεται στον εθελοντισμό και έχει ως στόχο να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική και την πόλη μας λίγο καλύτερα. Μια αφορμή να ξεχυθούμε στην πόλη, να κοιτάξουμε ψηλά στους δρόμους απ’ όπου περνάμε καθημερινά, να δούμε τα κτίρια με μια άλλη ματιά…

Είναι το καθιερωμένο ραντεβού στις αρχές του Απρίλη, όπου ο καθένας θα συνεχίσει την περιήγησή του από εκεί που την άφησε την προηγούμενη χρονιά.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Open House Athens 2023: Ποια κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Element, Aτελιέ Οδού Κυκλάδων και Επέκταση. 10AM Lofts, Δημαρχείο Αθηνών, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Δικηγορικό γραφείο στην Ομήρου, Prodea HQ, Μέγαρο Τσίλλερ Λοβέρδου, Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, Ιλίου Μέλαθρον, Μέγαρο Δεληγιώργη,  Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, Ξενοδοχείο COCO-MAT Athens Jumelle, Ξενοδοχείο COCO-MAT ATHENS, Γραφείο Ι. Δεσποτοπούλου – Angelos Bratis Studio, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αγγλικανική εκκλησία Αγίου Παύλου, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Ξενοδοχείο COCO-MAT ATHENS BC, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Ζάππειο Μέγαρο, Μέγαρο Μαυρομιχάλη – Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Διαμερίσματα στην Πλάκα,  Κτίριο οδού Πάνος, Λουτρό των Αέρηδων, Αρχιτεκτονικό γραφείο στη Βασ. Σοφίας, House in a house, Gagosian Gallery, Κατοικίες Ουρανός, Transition – Κατοικία στις Τζιτζιφιές, Casa Somos Suenos, Ωδείο Αθηνών, Didotou Apartment, Μουσείο Αλέκος Φασιανός, Floating Monolith, House for a musician in Athens, Διαμέρισμα και στούντιο στη Μηθύμνης, Melas Martinos Gallery, Design Studio στο Σύνταγμα, L’Avventura Hotel,  Yatzerlab, Πολυκατοικία στη Χέυδεν, Πανόπτης, Ξενοδοχείο Brown Lighthouse Athens, A’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, The Newel Psychiko, Apentanti, Οδοντιατρείο στη Διδότου, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

λίστα θα ανανεώνεται

Open House Athens 2023: Η Αθήνα μάς «συστήνεται» μέσα από την αρχιτεκτονική της σε ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων

Πολυκατοικία στη Χέυδεν

Πρόγραμμα

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, κατοικίες, εργασιακούς χώρους, αλλά και σε διαδρομές αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος:

Open Tours | 1 και 2 Απριλίου

Η κύρια δράση του Open House Athens αφορά ένα σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων της πόλης. Τις πόρτες τους ανοίγουν δεκάδες κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον –ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, δημόσια και ιδιωτικά, χώροι κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας, μνημεία– ενώ τις ξεναγήσεις αναλαμβάνουν οι εθελοντές της εκδήλωσης.

Open House Athens 2023: Η Αθήνα μάς «συστήνεται» μέσα από την αρχιτεκτονική της σε ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων

Το Βυζάντιο Κάτω από τη Σκιά της Ακρόπολης

Open Walks | 1 και 2 Απριλίου

Συμπληρωματικά των ξεναγήσεων στα κτίρια, δύο θεματικές διαδρομές μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Φέτος περιηγοαμεστε στη βυζαντινή αρχιτεκτονική της Αθήνας και στα αρχοντικά της Κηφισιάς αντίστοιχα (υπαίθριες ξεναγήσεις).

Sealed Earth Ceramics Studio and Gallery

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ένα πλήθος παράλληλων δράσεων, που ξεκινούν λίγες μέρες νωρίτερα:

Ξεναγήσεις

Made in Athens | 30 & 31 Μαρτίου

Ξεναγήσεις σε εργαστήρια και εργοστάσια από τους ίδιους τους δημιουργούς/παραγωγούς.

Η παράλληλη αυτή δράση περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της πόλης κι έχει ως στόχο να αναδείξει τη δημιουργική πλευρά της πόλης, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς-παραγωγούς και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους.

L’avventura Hotel

Open School | 31 Μαρτίου *

Ξεναγήσεις που απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα σε χώρους του Made in Athens, σε κτίρια των Open Tours και στων διαδρομών Open Walks.

Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Open School του Open House Athens περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής τη και σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών και άλλα οργανωμένα γκρουπ εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Απαιτείται κράτηση μέσω email στο [email protected] με θέμα «Open School» (να αναφέρεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το τμήμα και ο αριθμός των μαθητών/σπουδαστών). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων.

* Μόνο για τη συμμετοχή σ’ αυτήν τη δράση απαιτείται κράτηση.

Open House Athens 2023: Η Αθήνα μάς «συστήνεται» μέσα από την αρχιτεκτονική της σε ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων

Transition – Κατοικία στις Τζιτζιφιές

Online Ξεναγήσεις

Open Office | Πρεμιέρα 8 Απριλίου

Μια σειρά από συνεντεύξεις με αρχιτέκτονες της Αθήνας, που διακρίνονται για τι σύγχρονο έργο τους. Η διαδικτυακή αυτή δράση έχει ως στόχο να αναδείξει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους αρχιτέκτονες της Αθήνας, που ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αρχιτέκτονες, οι οποίοι μας μιλούν για το επάγγελμά τους, για τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίον εργάζονται, αλλά και μας ξεναγούν στο γραφείο τους.

Τα βίντεο θα ανέβουν στο κανάλι του Open House Athens στο YouTube: https://www.youtube.com/OpenHouseAthens-2014

The Newel Psychiko

Διαγωνισμοί

Open Photo | 1-9 Απριλίου

Διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram.

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Αθήνας και του Open House Athens.

Casa Somos Suenos

Open Vote | 1-9 Απριλίου

Βραβείο κοινού: Διαγωνισμός για την ανάδειξη της αγαπημένης ξενάγησης του κοινού.

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ξενάγηση και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για ένα δώρο! Ταυτόχρονα, επιβραβεύουν τους εθελοντές του αντίστοιχου κτιρίου/διαδρομής, οι οποία θα λάβουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα.

*Ο σύνδεσμος για την ψηφοφορία θα ανοίξει εδώ την 1η Απριλίου.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Open Your Map | 1-9 Απριλίου

Διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram με θέμα τους σφραγισμένους χάρτες των επισκεπτών του OHA 2023.

Αυτός ο διαγωνισμός προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHΑ 2023, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται.

Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο του χάρτη μαζί με το έντυπο πρόγραμμα και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhouseathens. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο.

Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών

Open Your Portfolio | έως 28 Απριλίου

Διαγωνισμός portfolio με έπαθλο μια υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Vakalo Art & Design College.

Η Σχολή Βακαλό Art & Design, με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων συνεχούς λειτουργίας και με σκοπό την ενίσχυση του κύρους του επαγγελματικού χώρου της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου, προσφέρει για ακόμη μια χρονιά ολική υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, που είναι επικυρωμένο από το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby, και οδηγεί στην απονομή του πτυχίου ΜΑ in Architectural Design.

Η υποτροφία χορηγείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Open House Athens 2023, αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, καλύπτει το σύνολο του κόστους των διδάκτρων (αξίας 8.000 ευρώ) και θα απονεμηθεί στο άτομο που θα πρωτεύσει στον διαγωνισμό Open Your Portfolio με θέμα «συνολικό πορτφόλιο», κατόπιν κρίσης επιτροπής, η οποία αποτελείται από 2 μέλη της Σχολής Βακαλό και 1 μέλος της οργανωτικής επιτροπής του OPEN HOUSE Athens.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.openhouseathens.gr/event/open-your-portfolio/

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Ενημέρωση

Open Box | 30 Μαρτίου-2 Απριλίου

Το info point της εκδήλωσης στο κατάστημα IANOS, Σταδίου 24.

Το info point του Open House Athens  ξεκινάει τη λειτουργία του λίγες μέρες πριν τη δράση, έξω από το βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24. Εκεί θα μπορείτε να ενημερωθείτε από τους εθελοντές σχετικά με το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις, αλλά και να προμηθευτείτε τον έντυπο οδηγό και τα αναμνηστικά προϊόντα.

Ωράριο:

  • 30-31/03 12:00-20:00
  • 01/04 10:00-20:00
  • 02/04 10:00-18:00
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑTEDxAUEB 2023 «Πανγαία»: Είσαι έτοιμος να μετατρέψεις τη διαίρεση σε πρόσθεση;12.09.2018

Πάρτυ

Time To Close Party | 2 Απριλίου

Πάρτυ λήξης

Μετά από όλες τις OPEN δράσεις, το καθιερωμένο πάρτυ λήξης «κλείνει» την αυλαία του Open House Athens με τον πιο όμορφο τρόπο. Καλεσμένοι μας όλοι οι συμμετέχοντες: εθελοντές, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες, χορηγοί, επισκέπτες… Περιμένουμε να ρθείτε, φέρνοντας μαζί σας την καλύτερη σας διάθεση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Περιεχόμενο: Αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις
  • Ημερομηνία: 1 και 2 Απριλίου 2023
  • Περιοχή: Κτίρια της Αθήνας με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
  • Συμμετοχή: Δωρεάν, χωρίς κράτηση, με τήρηση προτεραιότητας
Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b