MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Εκδηλώσεις, φωτισμοί και δυνατά μηνύματα αλληλεγγύης για τη μαύρη επέτειο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Κτίρια-σύμβολα, μνημεία και δημόσια κτίρια «φωτίζονται» στα χρώματα της Ουκρανίας, θέλοντας να αποτίνουν φόρο τιμής για την επέτειο του ενός έτους μετά τη ρωσική εισβολή που οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου στην χώρα, ενώ πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων σε πολλά σημεία του κόσμου.

Yura Khomitskyi/Unsplash
Monopoli Team

Κόσμος κρατώντας ουκρανικές σημαίες βγήκε στους δρόμους και πραγματοποίησε ολονυκτίες με κεριά στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι φώτισε τον Πύργο του Άιφελ σε μπλε και κίτρινο χρώμα, κτίρια-σύμβολα, μνημεία, αλλά και δημόσια κτίρια «φωτίστηκαν» κι αυτά στα χρώματα της Ουκρανίας, ενώ πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις με αφορμή την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μόλις έναν χρόνο πριν.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία από ξηρά, αέρα και θάλασσα στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τη μεγαλύτερη επίθεση ενός κράτους εναντίον ενός άλλου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία χαρακτήρισε τις ενέργειές της ως «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ η Ουκρανία και η Δύση αποκαλούν την επίθεση αυτή «μία απρόκλητη αρπαγή γης».

«Θα υπάρξει ζωή μετά από αυτόν τον πόλεμο, γιατί η Ουκρανία θα κερδίσει», είπε η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo σε ομιλία της πριν από το φωτισμό του Πύργου του Άιφελ, θέλοντας να δείξει αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. «Νομίζω ότι κανείς δεν θα ξεμείνει από αυτή τη σφοδρή επιθυμία για ελευθερία, για Ευρώπη, για δημοκρατία που δείχνουν οι Ουκρανοί».

Πιο συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες, τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, φωτίστηκαν παρόμοια με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Εκτός από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Βουδαπέστης, στις όχθες του Δούναβη, «ντύθηκε» επίσης σε κίτρινο και μπλε φόντο από τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. To Empire State Building στη Νέα Υόρκη έκανε το ίδιο, ενώ στην Πορτογαλία το κοινοβούλιο ντύθηκε και αυτό στα ουκρανικά χρώματα.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, άνθρωποι με ουκρανικές σημαίες βγήκαν στους δρόμους και κρατώντας πανό – συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραφε «Πετάξτε τον Πούτιν στον κάδο», συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ σε μια ολονυκτία και τήρηση ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν την επέτειο. Επίσης ο δρόμος μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο βάφτηκε επίσης με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας!

Την ίδια στιγμή στη Βαρσοβία, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν τον τερματισμό της βίας, ενώ οι Νεοζηλανδοί έστειλαν το δικό τους μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης, ρίχνοντας στο νερό ηλίανθους, που είναι το εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας και έχει αναδειχθεί σύμβολο αντίστασης στη ρωσική εισβολή.

Τέλος, ένα μοναδικό θέαμα προσέφεραν 5000 αναμμένα κεριά σε σχήμα καρδιάς στη Βιέννη. 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b