MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Διάστημα: Πολύχρωμο σέλας ανιχνεύθηκε σε μεγάλους δορυφόρους του Δία

Ανιχνεύθηκε πολύχρωμο σέλας και στα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία, δίνοντας έτσι περισσότερες πληροφορίες στους αστρονόμους για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι ατμόσφαιρες των δορυφόρων

Photo by Matt Houghton on Unsplash
Photo by Matt Houghton on Unsplash
Monopoli Team

Η Γη δεν προσφέρει το μοναδικό προνόμιο στο ηλιακό μας σύστημα να μπορεί κάποιος να θαυμάσει ένα πολύχρωμο σέλας. Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει ορατό σέλας και στους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του Δία: Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σέλας στους δύο τελευταίους, ενώ νέα χαρακτηριστικά του εντυπωσιακού ατμοσφαιρικού φαινομένου ανιχνεύθηκαν στα δύο πρώτα φεγγάρια. Σέλας υπάρχει και σε άλλα ουράνια σώματα, αλλά συνήθως σε μήκη κύματος που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Return: Μια νέα κινηματογραφική εκδοχή της «Οδύσσειας» φέρνει τους Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινός στην Ελλάδα12.09.2018

Χρησιμοποιώντας το διαμέτρου δέκα μέτρων οπτικό/υπέρυθρο τηλεσκόπιο Κεκ στο όρος Μαουνακέα της Χαβάης, οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πλανητικής επιστήμης «Planetary Science Journal», με επικεφαλής την καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) Κάθριν ντε Κλέερ, ανέφεραν ότι σε όλες τις περιπτώσεις το σέλας προκαλείται από το ισχυρό γιγάντιο μαγνητικό πεδίο του γιγάντιου πλανήτη Δία.

Το σέλας στα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια έχει ομοιότητες με εκείνο στους πόλους της Γης, αλλά τα αέρια στους δορυφόρους του Δία είναι πολύ πιο αραιά, με αποτέλεσμα να επικρατεί στο σέλας τους ένα βαθύ κόκκινο χρώμα που λάμπει σχεδόν 12 φορές περισσότερο από το πράσινο που επικρατεί στον δικό μας πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσικές Εικόνες: Νέα Ορλεάνη12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b