MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Βαβυλώνα: Όλη η μαγεία (και το χάος) του “παλιού” Χόλιγουντ σε μία επική ταινία

Ο Οσκαρικός σκηνοθέτης του La La Land, Ντάμιεν Σαζέλ θέλησε να αποτυπώσει σε μία επική ταινία τριών ωρών όλη τη λάμψη, το χάος, την τρέλα του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920. Όλα δείχνουν, ότι με τόσους “άσσους” στο μανίκι του, θα τα καταφέρει.

KEIMENO: Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 18.01.2023

Αυτή αναμένεται να είναι μία πολύ “δυνατή” χρονιά για τον κινηματογράφο, γεμάτη μεγάλες πρεμιέρες που μας κάνουν να ανυπομονούμε για τα όσα επιφυλάσσει το νέο έτος. Την αρχή θα κάνει η πρώτη από τις πολυαναμενόμενες ταινίες του 2023: η “Βαβυλώνα” του οσκαρικού Ντάμιεν Σαζέλ, μια επική κωμωδία – ταινία εποχής για τον τρελό κόσμο του παλιού, “καλού” Χόλιγουντ.

Τοποθετημένο στα τέλη των 20s και συγκεκριμένα στην καθοριστική εκείνη στιγμή που η βιομηχανία του κινηματογράφου έκανε τη μετάβαση από τις βουβές ταινίες στο σινεμά όπως το ξέρουμε σήμερα, η “Βαβυλώνα” είναι ίσως το πιο φιλόδοξο εγχείρημα του σκηνοθέτη, που πριν από έξι χρόνια έγινε ο νεότερος νικητής Όσκαρ Σκηνοθεσίας χάρη στο La La Land.

Μέσα σε ένα έπος τριών ωρών, ο Ντάμιεν Σαζέλ θα επιχειρήσει να αποτίσει τον δικό του φόρο τιμής σε μία εποχή, που μας χάρισε ιστορικούς αστέρες του κινηματογράφου, διαχρονικές ταινίες και φυσικά μύθους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι ένα: Θα τα καταφέρει;

Μένει να περιμένουμε μέχρι την μεγάλη πρεμιέρα της ταινίας στις 19 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, ας δούμε πώς ο Ντάμιεν Σαζέλ “εστησε” τη Βαβυλώνα του.

Η Μαργκό Ρόμπι πρωταγωνιστεί στη "Βαβυλώνα" του Σαζέλ

Η Μαργκό Ρόμπι πρωταγωνιστεί στη “Βαβυλώνα” του Σαζέλ

Ο Μπραντ Πιτ και η Μαργκό Ρόμπι συναντιούνται ξανά μπροστά από την κάμερα

Οι δύο πρωταγωνιστές της ταινία δεν είναι άλλοι από τον Μπραντ Πιτ και την Μαργκό Ρόμπι, στην τρίτη τους συνάντηση στη μεγάλη οθόνη – έχουν προηγηθεί το “Κάποτε… στο Χόλιγουντ” και το “Μεγάλο Σορτάρισμα”.

Ο Μπραντ Πιτ υποδύεται τον Τζακ Κόνραντ, έναν βετεράνο του κινηματογράφου που ξέρει πολύ καλά από πάρτι, ενώ η Μαργκό Ρόμπι πρωταγωνιστεί ως μία νέα και ανερχόμενη ηθοποιός, ονόματι Νέλι ΛαΡόι. Ίσως, με μία πρώτη ματιά οι ρόλοι τους να θυμίζουν την τελευταία ταινία του Ταραντίνο, ωστόσο κάπου εδώ σταματούν και οι ομοιότητες. Μόλις, η βιομηχανία αποχαιρετήσει μία για πάντα τις βουβές ταινίες, αλλάζουν και οι ζωές των λαμπερών πρωταγωνιστών μας.

Στο πλευρό των Μπραντ Πιτ και Μαργκό Ρόμπι, ο Μεξικανός ηθοποιός Ντιέγκο Κάλβα (Narcos: Mexico), που υποδύεται τον Μάνι Τόρες, έναν νεαρό βοηθό που κάνει τα πάντα για να αποκτήσει μία μεγάλη καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος.

Ντιέγκο Κάλβα και Τζιν Σμαρτ

Μαφιόζοι, ταμπλόιντ, καμπαρέ και οι αληθινές ιστορίες που ενέπνευσαν τον Σαζέλ

Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνουν η Τζιν Σμαρτ ως μία δημοσιογράφος που ψάχνει πάντα το επόμενο σκάνδαλο, η Λι Τζουν Λι ως η Lady Fay Zhu, μία τραγουδίστρια σε καμπαρέ που ζει διπλή ζωή, και ο Γιόβαν Αντέπο ως ο μουσικός Σίντεϊ Πάλμερ.

Το υπόλοιπο καστ είναι γεμάτο… ονόματα – εκπλήξεις, αφού μεταξύ άλλων βλέπουμε τον Τόμπι Μαγκουάιρ στον ρόλο ενός μαφιόζου, την Ολίβια Γουάιλντ ως την πρώην σύζυγο του Τζακ, την Φίμπι Τόνκιν ως την νεαρή Τζέιν Θόρντον, τον Flea των Red Hot Chili Peppers ως… στέλεχος μίας εταιρίας παραγωγής, αλλά και την κόρη της Σίντι Κρόφορντ και μοντέλο Κάια Γκέρμπερ.

Κάια Γκέρμπερ και Λι Τζουν Λι

Όλοι οι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από τους πραγματικούς αστέρες του βωβού κινηματογράφου και την τρελή ζωή που έκαναν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Lady Φέι Ζου (Λι Τζουν Λι), ένας χαρακτήρας βασισμένος στον κινηματογραφικό θρύλο της Μέι Γουόνγκ, η οποία θεωρείται η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα σταρ του σινεμά στο Χόλιγουντ. Όπως ισχυρίζονται οι βιογράφοι της σήμερα, η θρυλική ηθοποιός είχε αναγκαστεί να κρύψει τη σεξουαλικότητά της, για να μπορέσει να επιβιώσει στην συντηρητική Αμερική του περασμένου αιώνα.

Φυσικά, υπάρχουν και μερικοί χαρακτήρες που απεικονίζουν πραγματικά πρόσωπα, όπως το “αντίπαλο δέος” της Νέλι, Κόλιν Μουρ (Σαμάρα Γουίβινγκ), ο μεγιστάνας του Τύπου Γουίλιαμ Χιρστ (Πατ Σκίπερ), η ηθοποιός και ερωμένη του Μάριον Ντέιβις (Κλόι Φαίνμαν) και ο παραγωγός ταινιών Ίρβινγκ Ταλμπεργκ (Μαξ Μινγκέλα).

Στη "Βαβυλώνα" ο Μπραντ Πιτ ενσαρκώνει έναν αστέρα του βωβού κινηματογράφου

Στη “Βαβυλώνα” ο Μπραντ Πιτ ενσαρκώνει έναν αστέρα του βωβού κινηματογράφου

Ο Νταμιέν Σαζέλ χτίζει τη δική του “Βαβυλώνα”

Στα 37 του χρόνια ο Νταμιέν Σαζέλ έχει ήδη βραβευτεί με Όσκαρ για το La La Land, σπάζοντας ρεκόρ στις Χρυσές Σφαίρες, μας έχει χαρίσει το καταπληκτικό Whiplash, ενώ πρόσφατα σκηνοθέτησε το First Man, την αληθινή ιστορία της αποστολής της NASA στο φεγγάρι. Τώρα, θέλει να κάνει μία ταινία που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη ταινία του. Και αυτό είναι η “Βαβυλώνα”.

Αντλώντας έμπνευση από την μυθική πόλη, ο Σαζέλ χτίζει τη δική του “Βαβυλώνα” για να αποτυπώσει μία εποχή, χωρίς περιορισμούς και όρια, ένα ατελείωτο πάρτι για τους αστέρες του κινηματογράφου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

“Όσο διάβαζα για τις πρώτες ημέρες του Χόλιγουντ, τόσο συνειδητοποιούσα πόσο τρελή ήταν αυτή η περίοδος” έχει πει ο Σαζέλ για την ταινία. “Ήταν μία ομάδα απροσάρμοστων που βρέθηκαν μαζί και συνεργάστηκαν για να χτίσουν μια πόλη και μία βιομηχανία από το τίποτα. Ένιωθα ότι αυτή η τρέλα δεν έχει αποτυπωθεί με ακρίβεια στον κινηματογράφο και ήθελα να παρουσιάσω τη ζωή και το lifestyle τους με έναν ωμό και καθόλου ωραιοποιημένο τρόπο”.

Ενώ στο La La Land, απέτισε φόρο τιμής σε όσους φτάνουν με όνειρα στο Λος Άντζελες για μία μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ, στη “Βαβυλώνα”,ο Σαζέλ προσπαθεί να συλλάβει όλη την μαγεία που σημαίνει “Χόλιγουντ”, ξεκινώντας από την απαρχή της τρελής αυτής βιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρες: Το χωρίς λάμψη «Χρυσάφι του Ρήνου»12.09.2018

Μπορεί κάθε σκηνή να είναι πιο εξωφρενική από την άλλη, ο Σαζέλ όμως μιλάει για μία ταινία που στην πραγματικότητα μιλά για την τέχνη του κινηματογράφου, αλλά και για τις ζωές των ανθρώπων που “έπεσαν” όσο εύκολα “ανέβηκαν”.

Η “Βαβυλώνα” κυκλοφορεί από 19 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την TULIP ENTERTAINMENT.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b