MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
KEEP WATCHING

«First Man»: Τηλεοπτική πρεμιέρα στην επέτειο των 50 χρόνων από τότε που ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι

Οι πιο ωραίες ταινίες για το Διάστημα δεν είναι εκείνες που εντυπωσιάζουν με τα σπέσιαλ εφέ. Οι πιο ωραίες ταινίες που έχουν γίνει για το Διάστημα είναι εκείνες που κάνουν βαθιές βουτιές στην ψυχή. Είναι εκείνες που είναι αληθινές. Το «First Man» είναι τέτοια ταινία…

Μαρία Μαρκουλή | 19.07.2019

Και μέρες που είναι επετειακές – στις 20 Ιουλίου του 1969, o άνθρωπος περπάτησε στο Φεγγάρι – το First Man το βλέπεις με συγκίνηση. Με ακόμη περισσότερη συγκίνηση, αφού η πρώτη μεγάλη δόση εξασφαλίζεται από την ταινία την ίδια, πέρα από τα επετειακά αφιερώματα.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ έκανε τότε εκείνο το μικρό βήμα για τον άνθρωπο και το τεράστιο για την ανθρωπότητα – η ανθρωπότητα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα. Και η αισιοδοξία της δεκαετίας του ’60 φαινόταν να μην έχει σύνορα. Ακόμη και αν στο παρασκήνιο, η πολιτική και οι σκοπιμότητες ύφαιναν τα δικά τους σενάρια.

Στο First Man o Ryan Gosling είναι o αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ. Και τον ακολουθούμε στο ταξίδι της ψυχής του, στα προσωπικά του τραύματα, την απώλεια – και τις συνεχείς απώλειες – τις ματαιώσεις, τον ίλιγγο, το δέος της αποστολής, το βάρος της στολής, βήμα, βήμα στην βόλτα του στο φεγγάρι. Το βλέμμα του Ryan Gosling (έγραφα βέποντας πρώτη φορά το First Man ) έμοιαζε να είχε φτιαχτεί γι’ αυτήν ακριβώς την ταινία. Αν δεν είχε προηγουμένως φτιαχτεί για το Blade Runner δηλαδή.

Ο Damien Chazelle σκηνοθετεί τον Αστροναύτη του «μαγεμένος» ο ίδιος από το ταξίδι στην Σελήνη όσο και από τον ψυχισμό του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Προτού ωστόσο «περπατήσει» στο φεγγάρι, ο Chazelle είχε χορέψει στους δρόμους του Λος Άντζελες απογειώνοντας τους θεατές σε όλο τον κόσμο (και τα Όσκαρ επίσης ) με το La la land και τη μεγάλη επιστροφή του μιούζικαλ. Καθόλου εύκολη αποστολή. Και στο First Man έφερνε εις πέρας ακόμη μια – αυτή του το Apollo 11 ως τη Σελήνη και πίσω στη στη Γη θριαμβευτικά.

Με πολύ ιδιαίτερη μουσική συνοδεία μάλιστα. Γιατί μπορεί η μουσική του First Man να μην έχει το μαγικό άγγιγμα του Vangelis (που είναι και ο…επίσημος συνθέτης της NASA) αλλά πιάνει την ατμόσφαιρα μαεστρικά. Ένα ακόμη δυνατό όνομα εδώ, του Justin Hurwitz, που είχε σαρώσει τις μουσικές του La la land. Ήθελε (όπως εξηγούσε μετά) να συνθέσει κάτι ηλεκτρονικό που να παραπέμπει στο μέλλον χωρίς να είναι σκληρό και επιθετικό. Πώς θα μπορούσε να είναι; Αφού ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι ανέβασε μαζί του και την δική του πονεμένη του ιστορία.

Το First ManΠρεμιέρα 20 Ιουλίου στις 22:00 στο COSMOΤΕ CINEMA 2HD.
50 χρόνια ακριβώς από την μέρα που ο Άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b