MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

ΗΠΑ: Επέστρεψαν λεηλατημένη αρχαιότητα 3.000 ετών στην Παλαιστίνη

Πρόκειται για ένα είδος «κουταλιού» από ελεφαντόδοντο το οποίο χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου.

Monopoli Team

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν κλεμμένη αρχαιότητα στην Παλαιστινιακή Αρχή – ένα έργο ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών, το οποίο παραδόθηκε κατά τη διάρκεια τελετής την περασμένη Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.

Αμερικανοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι παρευρέθηκαν στην τελετή για τον ιστορικό επαναπατρισμό στο υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ και του επίσημου Παλαιστινιακού Πρακτορείου Ειδήσεων και Πληροφοριών (WAFA).

Το κουτάλι φαίνεται πως κατασκευάστηκε κατά το διάστημα μεταξύ 800-700 π.Χ. και χρησιμοποιούνταν για να ρίχνουν θυμίαμα σε φωτιές ως προσφορά στους θεούς ή στους νεκρούς, προστίθεται σε ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Η Παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Rula Maayah, η οποία παρέστη στην τελετή, ανέφερε σε δήλωσή της ότι το τεχνούργημα «αποκτά την πραγματική του επιστημονική και αρχαιολογική αξία στην αυθεντική του θέση». Μάλιστα ενημέρωσε πως «με βάση τις πληροφορίες από την πλευρά των ΗΠΑ, οι έρευνες που διεξήγαγαν έδειξαν ότι το τεχνούργημα κλάπηκε από την περιοχή Khirbet al-Koum στη Χεβρώνα».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ, George Noll, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην τελετή, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτός ο επαναπατρισμός είναι «μια ιστορική στιγμή μεταξύ του αμερικανικού και του παλαιστινιακού λαού και μια απόδειξη της πίστης στη δύναμη των πολιτιστικών ανταλλαγών για την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης, σεβασμού και συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGuardian: Το Βρετανικό Μουσείο σε συζητήσεις με την Ελλάδα για επιστροφή «μερικών» από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ως δάνειο12.09.2018

Το εν λόγω χρυσελεφάντινο κουτάλι είχε κατασχεθεί κατά τη διάρκεια έρευνας της εισαγγελίας του Μανχάταν κατά του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Michael Steinhardt.

Ο Steinhardt παρέδωσε τότε 180 κλεμμένα κειμήλια αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων δολαρίων και συμφώνησε σε μια άνευ προηγουμένου ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Steinhardt, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αρχαίων έργων τέχνης στον κόσμο, είχε στην κατοχή του λεηλατημένα αντικείμενα που είχαν διακινηθεί λαθραία σε 11 χώρες από 12 εγκληματικά δίκτυα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.

Έκτοτε έχουν επιστραφεί αρκετά από αυτά τα αντικείμενα αυτά, μεταξύ των οποίων ένα τεχνούργημα αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λιβύη και δύο αντικείμενα στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2022, 39 αρχαιότητες αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ τον Μάρτιο του 2022 και 58 αρχαιότητες στην Ιταλία.

Με πληροφορίες από CNN.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b