MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Guardian: Το Βρετανικό Μουσείο σε συζητήσεις με την Ελλάδα για επιστροφή «μερικών» από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ως δάνειο

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε “εποικοδομητικές συζητήσεις” με την Ελλάδα, καθώς και ότι «αναζητά ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, Photo by Nicole Baster on Unsplash
Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, Photo by Nicole Baster on Unsplash
Monopoli Team

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή “κάποιων” από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Παρ’ όλο που ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορντ, έχει υπονοήσει εδώ και καιρό ότι θα ήταν πρόθυμος να προχωρήσει σε μία συμφωνία για να λυθεί το αδιέξοδο σχετικά με τα γλυπτά, το μουσείο δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα επιβεβαιώσει ότι συζητήσεις βρίσκονται ενεργά σε εξέλιξη.

Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερες ήταν οι εικασίες ότι μία συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών είναι κοντά, με Έλληνες υπουργούς να επιβεβαιώνουν τον περασμένο μήνα ότι εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιούνται μυστικές συζητήσεις μεταξύ του προέδρου του Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Την Τετάρτη, μάλιστα, η Telegraph ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι έχει σχεδιαστεί μία συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή ορισμένων αντικειμένων ως δάνειο στις αρχές αυτού του έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές του Guardian, οι δύο πλευρές έχουν ακόμα «κάποια απόσταση» να καλύψουν, με έναν ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο να δηλώνει στην εφημερίδα την Τετάρτη: «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚληρονόμοι Εβραίας συλλέκτριας μηνύουν το Met και το Ίδρυμα Γουλανδρή για έναν πίνακα του Βαν Γκογκ12.09.2018

Από την πλευρά του, το μουσείο ανέφερε σε δήλωσή του στον Guardian: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αναζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».

Διαχρονικά, η Ελλάδα επιμένει στην μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ανένδοτο. Τον προηγούμενα μήνα, δήλωσε ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα προβλέπει την επιστροφή τους μόνο ως δάνειο.

Η βρετανική κυβέρνηση στήριξε το μουσείο, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει τον νόμο του Βρετανικού Μουσείου, που απαγορεύει κάθε επιστροφή αντικειμένων από τη μόνιμη συλλογή του, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πάντως, το Βρετανικό μουσείο θα ανακοινώσει πολύ σύντομα τις λεπτομέρειες ενός μακροχρόνιου σχεδίου εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών, που ονομάζεται “Rosetta Project”, και προβλέπει μεγάλες ανακαινίσεις σε πολλές από τις αίθουσες του.

Ενδεχομένως, μία τέτοια αίθουσα να είναι εκείνη των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κακή κατάσταση. Αυτή θα ήταν μία πολύ καλή αφορμή για τον δανεισμό μερικών από τα γλυπτά στην Ελλάδα, αν επιτευχθεί η συμφωνία.

Όπως τονίζει και ο Guardian, ωστόσο, οι εκκλήσεις της Ελλάδας για την μόνιμη επιστροφή των γλυπτών, μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί με ένα δάνειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι πέντε εκθέσεις που ξεχώρισαν το 202212.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b