MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστούγεννα στην Ελλάδα: 4 διαφορετικοί προορισμοί για τις πιο μαγικές γιορτές μακριά απ’ την πόλη

Από την καλλιτεχνική Παύλιανη και τη γραφική Αρχαία Φενεό μέχρι τη μυθική Αριδαία και τη μεσαιωνική Σύρο – ανακαλύπτουμε 4 μαγευτικούς προορισμούς για τα φετινά Χριστούγεννα.

Η παραμυθένια Λίμνη Δόξα στην Αρχαία Φενεό. Πηγή: Fotis Fotopoulos/ @unsplash
author-image Ναταλία Βουρλιωτάκη

Το 2022 οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος του και αυτό συνεπάγεται ένα πράγμα• πλησιάζουν οι πιο όμορφες και γιορτινές ημέρες του χρόνου. Στολισμένες γειτονιές και βιτρίνες, σπίτια που μοσχομυρίζουν από τα μυρωδάτα μελομακάρονα και τους βουτυρένιους κουραμπιέδες, αναμμένα τζάκια και καλή παρέα για χριστουγεννιάτικες εξόδους στην πόλη, μακρινές ή κοντινές αποδράσεις αλλά και ‘χουχουλιάσματα’ στο σπίτι- είναι όλα όσα αναμένουμε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν εκείνοι που ως ‘σπιτόγατοι’ προτιμούν να περνούν τις γιορτές στο σπίτι παίζοντας παιχνίδια, βλέποντας χριστουγεννιάτικές σειρές και ταινίες και διοργανώνοντας μεγάλα γιορτινά τραπέζια για τους αγαπημένους τους. Από την άλλη πλευρά, είμαστε και εμείς που δραττόμαστε της ευκαιρίας να ξεφύγουμε από την πόλη για να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα στη φύση, με εκδρομές σε παραδοσιακά χωριά, φαγητό σε μικρά ταβερνάκια και διαμονή σε ορεινά ή και παραθαλάσσια καταφύγια.

Για όσους λοιπόν έχουν αποφασίσει να διανύσουν την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών τους εκτός Αθηνών αλλά ταυτόχρονα σε όχι και τόσο κοσμοπολίτικα μέρη, εξερευνούμε μαζί εναλλακτικούς προορισμούς για όλα τα γούστα -από τα καλλιτεχνικά μονοπάτια της Παύλιανης με το πανέμορφο φυσικό θεματικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, τα γαλαζοπράσινα νερά με τη γραφική λίμνη Δόξα της Αρχαίας Φενεού μέχρι τα Λουτρά Πόζαρ της μυθικής Αριδαίας και την επιβλητική Ερμούπολη της γραφικής Σύρου.

Παύλιανη: Εξόρμηση στη μαγευτική «μεγάλη κυρία της Φθιώτιδας»

Πηγή: https://www.facebook.com/pavliani.info/photos

Εάν είστε λάτρεις των εξορμήσεων και της πεζοπορίας στο βουνό, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για την Παύλιανη, το «μυστικό» -πριν από κάποια χρόνια- χωριό των εκδρομέων, το οποίο παραμένει ένα ήσυχο και γραφικό ορεινό χωριό -παρόλο που τελευταία έχει αναπτυχθεί τουριστικά.

Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης, η ειδυλλιακή Παύλιανη φημίζεται για το φυσικό πάρκο αναψυχής της στις πηγές του Ασωπού που μοιάζει με επίγειο παράδεισο. Οι ευφάνταστες πινακίδες του θα σας καθοδηγήσουν προς τα καλλιτεχνικά μονοπάτια και τα ‘μυστικά’ τούνελ του –ζωγραφισμένα από τους μικρούς μαθητές του χωριού- όπου θα εξερευνήσετε ευρηματικές μουσικές γέφυρες, παραμυθένια δενδρόσπιτα και μικρούς καταρράκτες δίπλα από τους οποίους μπορείτε να κάνετε κούνια ή να ξαπλώσετε στις πολύχρωμες αιώρες ακριβώς πάνω από το ποτάμι. Πριν αναχωρήσετε από το πάρκο, αξίζει να κάνετε μία στάση στο Μουσείο Υδροκίνησης στην απέναντι όχθη του Ασωπού, και να επισκεφτείτε με ελεύθερη είσοδο τα τρία πέτρινα κεραμοσκεπή κτίσματα, τα οποία στεγάζουν χώρους παραδοσιακών τεχνών.

Αφού κάνετε στάση για φαγητό στην παραδοσιακή Ταβέρνα της Λίτσας στην Άνω Παύλιανη για ζεστή σούπα, χειροποίητες πίτες και ‘μαμαδίστικα’ μαγειρευτά, προτείνουμε να συνεχίσετε την περιήγηση προς το Μνημείο των Πεσόντων -από τη μάχη που πραγματοποιήθηκε το 1943 στο χωριό- και να ανηφορίσετε προς το επιβλητικό καμπαναριό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου. Με βόλτα για ψώνια στην υπαίθρια αγορά της πλατείας, όπου θα βρείτε ποιοτικά τοπικά προϊόντα –από τσάι του βουνού, ρίγανη, μέλι μέχρι λικέρ καρύδι και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού- και διανυκτέρευση στον γραφικό ξενώνα «Κατερίνα» στην Άνω Παύλιανη, προτείνουμε να ολοκληρώσετε την εκδρομή σας. Ο ξενώνας διαθέτει εξίσου παραδοσιακή ταβέρνα με ντόπια εδέσματα και μοναδική θεά το καταπράσινο ελατόδασος του χωριού.
Η Παύλιανη βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα, στην περιφερειακή ενότητα της Φθιώτιδας, σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα, δύο με δυόμιση ώρες διαδρομής με το αυτοκίνητο μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.
Διαμονή: Ξενώνας Κατερίνα, από 50€/ανά διανυκτέρευση
Τιμή βενζίνης με επιστροφή: 80 – 100€
ΚΤΕΛ: Από Αθήνα/Άμφισσα/Λαμία προς Καλοσκοπή, 45 – 60€
Η Παύλιανη από την Καλοσκοπή απέχει περίπου 11 λεπτά.

Αρχαία Φενεός: Περιήγηση στη «μικρή Ελβετία» της Κορίνθου

Φωτογραφία: Ελένη Πάικου

Η ορεινή πλευρά της Κορίνθου επιδεικνύει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και αξιοθέατα που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για μια κοντινή εκδρομή από το κέντρο της πόλης. Η αλήθεια είναι όμως πως ο συνδυασμός των γαλαζοπράσινων νερών, των καταπράσινων δασών και του βουνού –που μας δίνουν την αίσθηση ενός αλπικού τοπίου- της Αρχαίας Φενεού, γνωστής και ως Καλύβια, την κάνουν να ξεχωρίζει. Γι΄αυτό άλλωστε θα την ακούσετε και ως «μικρή Ελβετία».

Ξεκινώντας την περιήγηση από την αρχαία πόλη της Φενεού, κάνουμε την πρώτη μας στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην κεντρική πλατεία. Γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά που διασώθηκαν στις ανασκαφές παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο από τα οποία ξεχώριζει το μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Υγείας. Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Γκούρα, συγκεκριμένα στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο φημίζεται για τη μαγευτική θέα από τον εξώστη προς όλη την πεδιάδα του Φενεού, τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του και την ολόχρυση εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Πριν αναχωρήσετε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που παράγουν οι ίδιοι οι μοναχοί, από άνθη που καλλιεργούν στον εσωτερικό κήπο της μονής.

Εξερευνώντας τη φυσική και πολιτιστική ομορφιά της Αρχαίας Φενεού, δεν νοείται να μην αναφερθούμε στην παραμυθένια Λίμνη Δόξα –το σημείο κατατεθέν της περιοχής. Ανάμεσα στα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης, τα έλατα και οι βελανιδιές των γύρων πλαγιών καθρεφτίζονται πάνω στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης, η οποία σε συνδυασμό με το μαγευτικό ορεινό τοπίο, σου δίνει την αίσθηση του απόκοσμου. Μπορείτε να διασχίσετε να νερά με υδροποδήλατα, να κάνετε βόλτα με άλογα γύρω από τη λίμνη και μία στάση στο «Παλαιομονάστηρο» στο κέντρο της λίμνης -εκκλησάκι του Άγιου Φανούριου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Πολύ κοντά στη λίμνη, αξίζει να σταματήσετε στο «Κουτούκι της λίμνης Δόξας», ένα γραφικό ταβερνάκι με ιδιαίτερες γεύσεις για να δοκιμάσετε τα δημοφιλή σε όλη την Ελλάδα όσπρια που παράγει η Φενεός -συγκεκριμένα, ζητήστε τους γίγαντες Φενεού στο φούρνο με λουκάνικο και πορτοκάλι. Περίπου 4 χιλιόμετρα από τη λίμνη, το παραδοσιακό σαλέ Pasithea Mountain Chalet σας περιμένει στο κέντρο του ορεινού χωριού της Αρχαίας Φενεού για τη διανυκτέρευση σας.
Η Αρχαία Φενεός βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στη δυτική πλευρά του νομού Κορινθίας και στις παρυφές των βουνών Χελμού και Ζήρειας, σε απόσταση 174 χλμ από την Αθήνα, 2 ώρες περίπου διαδρομής με το αυτοκίνητο.
Διαμονή: Pasithea Mountain Chalet, από 70€/ανά διανυκτέρευση
Τιμή βενζίνης με επιστροφή: 70 – 80€
Προαστιακός: Από Αθήνα προς Κιάτο / Τοπικό Λεωφορείο από Κιάτο προς Αρχαία Φενεό, 30 – 40€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστούγεννα σε τρεις υπέροχες καστροπολιτείες της Ελλάδας12.09.2018

Αριδαία: Εκδρομή στη μυθική πόλη των θρύλων

Πηγή: Nick Vlachos/Unsplash

Κατευθυνόμαστε προς τα βόρεια για να επισκεφτούμε το ‘καμάρι’ της Αλμωπίας, την μυθική πόλη της Αριδαίας, η οποία –σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις και τους θρύλους- είναι δημιούργημα… γιγάντων. Παρόλο που η Αριδαία δεν φημίζεται για το πλήθος των αξιοθέατων της, η άγρια ομορφιά της την καθιστά έναν ειδυλλιακό προορισμό για τα Χριστούγεννα καθώς αποτελεί παράλληλα κεντρικό κόμβο για πολλές άλλες κοντινές αποδράσεις.

Όταν ακούμε για Αριδαία, η αλήθεια είναι πως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα Λουτρά Πόζαρ –ένα μοναδικό μέρος σπάνιου φυσικού κάλλους, βορειοδυτικά της Αριδαίας. Φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού που ξεκινούν από το βουνό Βόρα, πισίνες με ιαματικά νερά μέσα στο δάσος, εσωτερικές πισίνες με χαμάμ στη Λουτρόπολη και τεχνητοί καταρράκτες –είναι όλα όσα μπορείτε να απολαύσετε στα Λουτρά, σε συνδυασμό με παραδοσιακό φαγητό και καφέ στα εστιατόρια και στα μπαρ γύρω από το υδροθεραπευτήριο. Εάν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να περιηγηθείτε στην γύρω ορεινή περιοχή, να κάνετε ορειβασία και να εξερευνήσετε το φαράγγι και το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών ενώ εάν είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, το χιονοδρομικό κέντρο του Καιμακτσαλάν σας περιμένει για σκι και καφέ στα χιόνια.

Επιστρέφοντας από την εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ, στο Λουτράκι Αριδαίας θα συναντήσετε την δημοφιλή ταβέρνα «Ο Καλοφαγάς» στην οποία αξίζει να κάνετε στάση για παραδοσιακό φαγητό από φρέσκα υλικά, ντόπιας παραγωγής σε προσιτές τιμές. Εάν είστε τυχεροί, ίσως να πετύχετε και ζωντανή μουσική! Για το ιδανικό κλείσιμο, προτείνουμε διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Agapi Luxury Hotel, στα Λουτρά Πόζαρ, όπου μπορείτε να κλείσετε δωμάτια με σάουνα και υδρομασάζ σε οικονομική τιμή.

Και ένα extra tip: Πριν αναχωρήσετε από την Αριδαία, μην παραλείψετε να κάνετε μία βόλτα στον πλούσιο κάμπο της Αλμωπίας και στα γύρω χωριά της Αριδαίας για να πάρετε τοπικά γευστικά ενθύμια, όπως καυτερό μπούκοβο, κάστανα, ψητές πιπεριές και φασόλια Καρατζόβας.
Η Αριδαία βρίσκεται στο νομό Πέλλας της Μακεδονίας, ανάμεσα από τα βουνά του Βόρα και του Πάικου, σε απόσταση 550 χλμ από την Αθήνα, 6 ώρες περίπου με το αυτοκίνητο.
Διαμονή: Agapi Luxury Hotel, από 88€/ ανά διανυκτέρευση
Τιμή Βενζίνης με επιστροφή: 150 -180€
ΚΤΕΛ: Από Αθήνα προς Αριδαία, 65€ / Από Θεσσαλονίκη προς Αριδαία, 20 – 25€

Σύρος: Μαγευτικά Χριστούγεννα στην αριστοκράτισσα των Κυκλάδων

Πηγή: Stelios Xenakis/Unsplash

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν θα επέλεγαν ένα νησί ως πρώτη επιλογή για να περάσουν τις Χριστουγεννιάτικές διακοπές τους. Γι΄αυτό και εμείς παίρνουμε το πλοίο και ταξιδεύουμε προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να αποδείξουμε ότι οι ορεινοί προορισμοί δεν είναι η μοναδική μας επιλογή τα Χριστούγεννα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα δυσκολευτούμε πολύ. Η πανέμορφη Σύρος φορά τα γιορτινά της, γεμίζει μελωδίες και μας κερδίζει με τον πολιτισμό της. Η αρχόντισσα των Κυκλάδων δεν έχει ανάγκη τις παραλίες της, αφού οι θεατρικές ομάδες, οι σύλλογοι και οι μουσικές μπάντες ανεβάζουν παραστάσεις και δίνουν συναυλίες στην στολισμένη και γεμάτη ζωή Ερμούπολη και τη μαγευτική Άνω Σύρο.

Πηγή: https://apollontheater.gr/

Επισκεφτείτε το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι της Ερμούπολης που μοιάζει με μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και προχωρήστε προς την μεγαλοπρεπή πλατεία Μιαούλη όπου στολίζεται κάθε χρόνο το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο και διοργανώνονται events με μουσική, χορό, θέατρο και τραγούδι για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγηση προς την μεσαιωνική Άνω Σύρο, να επισκεφτείτε το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη –μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε το νησί- και το περίφημο Κάστρο της, με εντυπωσιακή κυκλαδίτικη και μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Ολοκληρώστε την βόλτα σας στο εστιατόριο “Περί Τίνος” στην Ερμούπολη, για να απολαύσετε συριανή και κυκλαδίτικη κουζίνα, υψηλής ποιότητας ντόπια εδέσματα με μοντέρνες πινελιές. Στο κέντρο της πρωτεύουσας μπορείτε επίσης να κλείσετε τη διαμονή σας στο ξενοδοχείο Naves Suites, με όλες τις ανέσεις και υπέροχη θέα στο λιμάνι.
Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα.
Διαμονή: Naves Suites, από 70€ /ανά διανυκτέρευση
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια με επιστροφή: 82€ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 μαγευτικές λίμνες της Ελλάδας για φθινοπωρινά ταξίδια12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b