MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
16
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
"all aboard": Tο αεροδρόμιο της Αθήνας γεμίζει με τέχνη
Από 09/10/2025 έως 16/11/2025
100 χρόνια Takis: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τιμά τον σπουδαίο γλύπτη με μια επετειακή έκθεση
Από 30/07/2025 έως 24/01/2026
La Bocca La Grotta: Έκθεση του Πάνου Προφήτη στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Από 12/09/2025 έως 30/11/2025
Les Muses Grecques: Έκθεση του Didier Paquignon στην γκαλερί Contemporary Athens
Από 13/11/2025 έως 06/12/2025
Shadows of the mind: Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Roger Ballen στο Μουσείο Μπενάκη
Από 06/11/2025 έως 25/01/2026
Surroundings: 13 έργα της Γερμανίδας εικαστικού Claudia Wieser ειδικά για την Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ
Από 03/04/2025 έως 16/11/2025
The Shape of Desire: Η νέα έκθεση του Στάθη Αλεξόπουλου στο NYX Esperia Palace Hotel Athens
Από 31/10/2025 έως 30/11/2025
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
You are invited: Ο εμβληματικός φωτογράφος Juergen Teller στο Onassis Ready με μια αναδρομική έκθεση
Από 19/10/2025 έως 30/12/2025
«Δημήτρης Πικιώνης. Αισθητική Τοπογραφία»: Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί έκθεση για τον Έλληνα αρχιτέκτονα
Από 22/10/2025 έως 25/01/2026
«Δυτικά της Εδέμ»: Νέα έκθεση από τον Βαγγέλη Καρανάσιο στην Art Prisma Gallery
Από 21/11/2025 έως 14/12/2025
«Εν Τούτω Νίκα»: Έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στην a.antonopoulou.art
Από 23/10/2025 έως 29/11/2025
«Μυθολογίες – Με το πρόσωπο της Kimiko Yoshida»: Η Kourd Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα
Από 06/11/2025 έως 17/01/2026
«Πρωτόλεια» σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών στο Μουσείο Μπενάκη
Από 02/10/2025 έως 11/01/2026
Αθήνα. Από Σελίδα σε Πόλη: Η έκθεση μεταφέρεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Από 12/11/2025 έως 31/12/2025
Ανδρέας Βουτσινάς: Η Ελληνοαμερινανική Ένωση παρουσιάζει μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του
Από 24/11/2025 έως 24/01/2026
Αντώνης Μπενάκης: Ένα συλλεκτικό λεύκωμα, οι ιστορίες του και οι περιπέτειές του
Από 15/10/2025 έως 11/01/2026
Βοτανολογίες: Η σύγχρονη τέχνη συναντά την οικολογία σε μια έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 24/10/2025 έως 16/11/2025
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Η Van Gogh: The Immersive Experience έρχεται στην Ελλάδα
Από 22/10/2025 έως 20/12/2025
Η φύση εντός των τειχών: Μία έκθεση για τη φύση και την πόλη στο Μουσείο Ηρακλειδών
Από 07/11/2025 έως 16/01/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Κosmos: 25 χρόνια ζωγραφικής της Elke Lagansky στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 23/10/2025 έως 17/11/2025
Λουκάς Σαμαράς, ο «άρχοντας του αλλόκοτου»: Αναδρομική στον Πειραιά
Από 25/09/2025 έως 20/12/2025
Ξετυλίγοντας μίτους στο Λόφος art project
Από 13/11/2025 έως 31/12/2025
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026

«Εγκλεισμοί»: Μεγάλη εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο

Σε ένα χώρο που συνδέθηκε και συνεχίζει να συνδέεται με την έννοια του εγκλεισμού, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, στην Ιερά Οδό, εγκαθίστανται από τις 11 Νοεμβρίου 48 εικαστικοί καλλιτέχνες και περφόρμερ, σε μια έκθεση που συνοδεύεται από πέντε ημερίδες, στις οποίες συμμετέχουν 70 καθηγητές, συγγραφείς, ερευνητές κ.ά.

Κώστας Χριστόπουλος_«Ο οικισμός»
Κώστας Χριστόπουλος_«Ο οικισμός»
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Εγκλεισμοί», διάρκειας πέντε εβδομάδων, με τη συμμετοχή 48 εικαστικών (και όχι μόνο) καλλιτεχνών επιχειρεί να θέσει στο επίκεντρο του προβληματισμού των συμμετεχόντων το ζήτημα του εγκλεισμού, «ενεργοποιώντας» έναν χώρο που συνδέθηκε και συνεχίζει να συνδέεται κατεξοχήν με την έννοια αυτή, το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.

«Οι εγκλεισμοί στην εποχή μας είναι πολλαπλοί και εκτυλίσσονται ποικιλοτρόπως, άλλοτε μεν εμφανώς, άλλοτε δε ανεπαισθήτως», τονίζει στο επιμελητικό του σημείωμα ο εμπνευστής και επιμελητής της έκθεσης Δημήτρης Τρίκας. «Δομές, μηχανισμοί και τόποι αναψυχής, εκπαίδευσης, πειθάρχησης, προσαρμογής, υποδοχής, ίασης, αποτροπής, τιμωρίας και αποκλεισμού συγκροτούν το εκάστοτε κοινωνικό παλίμψηστο με σχολεία, στρατώνες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, άσυλα, φυλακές, νοσοκομεία, χώρους εργασίας, άθλησης και διασκέδασης».

Βάλλυ Νομίδου

Από το ηχητικό αρχείο στην έκθεση

Σημείο εκκίνησης αλλά και αναφοράς για την ιδέα και την υλοποίηση του σχεδίου των «Εγκλεισμών» υπήρξε το πλούσιο και εξαιρετικής σημασίας ηχητικό αρχείο των συνεντεύξεων και προφορικών μαρτυριών που συνέλεξε η Μαρία Φαφαλιού από τρόφιμους/ασθενείς του Δρομοκαΐτειου, γιατρούς του νοσοκομείου, νοσηλευτικό προσωπικό, συγγενείς ασθενών και άλλους εμπλεκόμενους, που αποτέλεσε το υλικό για το βιβλίο της «Ιερά οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2018). Το υλικό αυτό υπήρξε το πεδίο έμπνευσης, έρευνας και συνομιλίας των 48 σύγχρονων εικαστικών και performers που συμμετέχουν και ανταποκρίνονται στον χώρο και στον νοηματικό άξονα της έκθεσης με έργα από όλο το φάσμα του οπτικού και όχι μόνον λεξιλογίου της σύγχρονης τέχνης: γλυπτά και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις.

Αλέξης Φιδετζής

Οι χώροι των «Εγκλεισμών»

Η έκθεση «Εγκλεισμοί» θα διεξαχθεί σε τρία διαφορετικά κτίρια του συγκροτήματος του Δρομοκαΐτειου, τρία κτίρια ιστορικής και συμβολικής σημασίας. Πρόκειται για την πτέρυγα Αγίου Ισιδώρου, το Δάφτσειο και το παλιό Τυπογραφείο. Από αυτά, μόνο το παλιό τυπογραφείο έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται ως μουσείο, με τα μηχανήματα να παραμένουν στον χώρο του.

Η πτέρυγα του Αγίου Ισίδωρου είναι ένα διώροφο κτίσμα του 1892, όπου καθηλώνονταν οι «ανήσυχοι» και μάλλον φτωχοί ασθενείς, με μικρά κελιά, φεγγίτες και κάγκελα, ένθεν κακείθεν ενός στενόμακρου διαδρόμου, με χώρο εστιατορίου, όπου έτρωγαν όσοι από τους ασθενείς κρίνονταν ικανοί και λειτουργικοί, ο οποίος βρίσκεται στο ισόγειο και επικοινωνεί με μια μικρή, στενή, σχεδόν ασφυκτική, περιφραγμένη με ψηλό τοίχο αυλή.

Το Δάφτσειο είναι ένα κτίριο του 1932, μεγάλο, ψηλοτάβανο, εκλεκτικιστικού ρυθμού, με ευρύχωρα δωμάτια και παράθυρα με κάγκελα συρόμενα και ανοιγόμενα κατά περίπτωση. Διαθέτει δική του αυλή, που φτάνει μέχρι τον εξωτερικό τοίχο του νοσοκομείου, και σε αυτό νοσηλεύονταν οι πιο εύποροι ασθενείς, οι οικογένειες των οποίων μπορούσαν να πληρώσουν τα υψηλά νοσήλια που απαιτούνταν για την πτέρυγα αυτή. Στους ασθενείς του Δάφτσειου λέγεται μάλιστα ότι εφαρμόζονταν οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι θεραπείας, με τη χρήση της ψυχανάλυσης, της μουσικοθεραπείας (στον χώρο υπήρχε και πιάνο), της τέχνης.

Δημήτρης Αντωνίτσης

Δημόσιο πρόγραμμα

Την έκθεση «Εγκλεισμοί» πλαισιώνει ένα δημόσιο πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνεται η διεξαγωγή πέντε ημερίδων, με τη συμμετοχή εβδομήντα περίπου πανεπιστημιακών, ερευνητών και συγγραφέων που διερευνούν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από επιστημονικά πεδία κρίσιμα για το περιεχόμενο και τη θεματολογία του project, όπως είναι αυτά της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της πολιτικής θεωρίας.

Ειδικότερα, η πρώτη ημερίδα, με θέμα «Εγκλεισμοί και Ιστορία» και συντονιστή τον ιστορικό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Κόκκινο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Δρομοκαΐτειου, 15.00-20.00. Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθούν και οι επόμενες ημερίδες:

  • Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, με θέμα «Φιλοσοφία και εγκλεισμοί» και συντονιστή τον καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Γιώργο Αραμπατζή.
  • Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με θέμα «Πολιτική Θεωρία/Ψυχανάλυση» και συντονιστή τον καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας του ΑΠΘ, Γιάννη Σταυρακάκη.
  • Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, με θέμα «Εγκλεισμός και καλλιτεχνική ζωή στην Ελλάδα: από την ψηφιακή στη μεταψηφιακή εποχή» και συντονιστή τον δρα Κωστή Σταφυλάκη.
  • Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με θέμα «Λογοτεχνία και εγκλεισμοί» και συντονιστή τον συγγραφέα Φώτη Βλαστό.

Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Δημήτρης Αντωνίτσης, Χλόη Ακριθάκη, Δημήτρης Αληθεινός, Κατερίνα Αποστολίδου, Ιλεάνα Αρναούτου, Κωστής Βελώνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Αντώνης Βολανάκης, Poka Yio + εργαστήριο ΑΣΚΤ, Βαγγέλης Γκόκας, Θωμάς Διώτης, Μάρκος Ευλογημένος, Μαίρη Ζυγούρη, Κάπτεν, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Νίκος Κολιόπουλος, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Μαρία Λουίζου, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μιχαλακάκου, Βασίλης Μπακάλης, Μάνια Μπενίση, Βάλλυ Νομίδου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άννα Παπαέτη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Πάνος Προφήτης, Πηνελόπη Πετσίνη, Ρεντούμης Δημήτρης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Τσεριώνης, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Κώστας Τσώλης, Σωκράτης Φατούρος, Αλέξης Φιδετζής, Δημήτρης Χαλάτσης, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Κώστας Χριστόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης. Performances: Φίλιππος Βασιλείου, Στάθης Γράψας – Αλέξανδρος Βουτσινάς, Γιάννης Μήτρου, Σάββας Στρούμπος – Έλλη Ιγγλίζ – Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Φίλιππος Τσιτσόπουλος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α., Ιερά Οδός 343, Χαϊδάρι - Κτίρια: Δάφτσειο, Τυπογραφείο, Άγιος Ισίδωρος.
Διάρκεια Έκθεσης: 11 Νοεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου 2022
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Και οι ηλικιωμένοι έχουν φωνή. Και τραγουδούν
Art & Culture
Ανταπόκριση από τη Σάρτζα: Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη 44η διεθνή έκθεση βιβλίου
Art & Culture
Οι προσωπικές μυθολογίες της Κιμίκο Γιοσίντα στην Kourd Gallery
Art & Culture
Ήξερες ότι καταναλώνεις ποσότητα μικροπλαστικού ίση με μία κάρτα;
Art & Culture
“Λήθη” του Δημήτρη Δημητριάδη στο Bios (video)
Art & Culture
Interview: Η πρώτη παράσταση του ελεύθερου θεάτρου για κωφά άτομα
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Οι αδερφοί Νάσσερ πιστεύουν ότι η κατοχή της Γάζας θα τελειώσει πολύ σύντομα
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Ο “Άμνετ” είναι ο καλύτερος “Αμλετ” που έχεις δει
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Τρία 24ωρα μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα
Art & Culture
66o ΦΚΘ: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ αναζητεί το άγνωστο. Και το βρίσκει
Art & Culture
“Όλα πρέπει να αλλάξουν”: Στην 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης η τέχνη καλεί σε ριζική αλλαγή
Cine News
ArtCinema Hydra – second edition: Για τρεις ημέρες η Ύδρα γέμισε τέχνη