MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βερολίνο: Ακτιβιστές γερμανικής οργάνωσης για την κλιματική κρίση έριξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ

Την Κυριακή μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης για την κλιματική κρίση, Letzte Generation, έριξαν πουρέ πατάτας σε πίνακα αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακτιβιστές μπροστά στον πίνακα του Μονέ, Φωτογραφία: LETZTE GENERATION
Ακτιβιστές μπροστά στον πίνακα του Μονέ, Φωτογραφία: LETZTE GENERATION
Monopoli Team

Την Κυριακή, μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Letzte Generation έριξαν πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Κλωντ Μονέ, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων με “στόχο” έργα τέχνης και σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την κλιματική κρίση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σε βίντεο από τη στιγμή της διαμαρτυρίας, βλέπουμε δύο ακτιβιστές να σηκώνουν πακέτα με πουρέ, να τα ρίχνουν στον πίνακα και στη συνέχεια να κολλούν τα χέρια τους στον τοίχο πίσω από το έργο, όπως έχουμε δει να γίνεται σε αντίστοιχες δράσεις άλλων ομάδων.

Ο πίνακας, με τίτλο Meules, αποτελεί δάνειο του συλλέκτη Hasso Plattner -που απέκτησε το έργο το 2019 για 110,7 εκατομμύρια δολάρια– στο Μουσείο Μπαρμπερίνι, που βρίσκεται στο προάστιο του Βερολίνου, Πότσνταμ, και φιλοξενεί πολλά από τα έργα του συλλέκτη.

Η Letzte Generation, είναι μία ομάδα ακτιβιστών από τη Γερμανία, που ακολουθεί το παράδειγμα της Just Stop Oil, η οποία φαίνεται να είναι εκείνη που ξεκίνησε τέτοιου είδους δράσεις σε μουσεία τέχνης και πριν από μία εβδομάδα προκάλεσε αντιδράσεις, όταν μέλη της πραγματοποίησαν αντίστοιχη δράση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ρίχνοντας σάλτσα ντομάτας στα “Ηλιοτρόπια” του βαν Γκογκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒίνσεντ Βαν Γκογκ: Τα ηλιοτρόπια στην πιο αισιόδοξη περίοδο του διάσημου ζωγράφου12.09.2018

Η Letzte Generation έχει επίσης “στοχοποιήσει” ξανά διάσημους πίνακες, όπως του Λούκας Κράναχ του Πρεσβύτερου και του Ραφαήλ σε μουσεία του Βερολίνου και της Δρέσδης, με τις αρχές να κατακρίνουν τις πράξεις τους και να ζητούν να σταματήσουν, πριν βάλουν σε κίνδυνο κάποιο σημαντικό έργο τέχνης.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά τη δράση στο Μουσείο Μπαρμπερίνι, η ομάδα  ανέφερε ότι “ο πίνακας δεν καταστράφηκε κατά τη δράση μας. Σε αντίθεση με τον ανυπολόγιστη οδύνη που οι πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες ήδη έχουν επιφέρει σήμερα ως προάγγελοι της επικείμενης καταστροφής”.

Σε δήλωσή τους στα ΜΜΕ, μέλη της Letzte Generation σχολίασαν ότι η διαμαρτυρία τους είχε στόχο να υπογραμμιστεί η διαφορά μεταξύ του ειδυλλιακού φυσικού τοπίου που αποτύπωσε ο Μονέ και των κινδύνων που υποφέρουν σήμερα τα πραγματικά φυσικά τοπία, όπως αυτό.

Η Aimée van Baalen, εκπρόσωπος της ομάδας, είπε σε δήλωσή της: “Ο Μονέ αγαπούσε τη φύση και αποτύπωσε τη μοναδική και εύθραυστη ομορφιά της στη δουλειά του. Πώς γίνεται τόσοι πολλοί φοβούνται περισσότερο την καταστροφή μίας εικόνας παρά του ίδιου του κόσμου μας, που ο Μονέ αγαπούσε τόσο;”.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μουσείου στα social media, ο πίνακας του Μονέ δεν καταστράφηκε γιατί προστατεύεται από εφαρμοσμένα τζάμια, ενώ πρόκειται να εκτεθεί ξανά από την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚλοντ Μονέ: Τα αριστουργήματα του κορυφαίου Γάλλου ιμπρεσιονιστή12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b