MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μέλος του Just Stop Oil εξηγεί σε viral βίντεο γιατί επιτέθηκαν στον πίνακα του Βαν Γκογκ

“Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Δεν κάναμε καμία ζημιά στον πίνακα” είπε η ακτιβίστρια Phoebe Plummer, αφού εξήγησε τους λόγους που έριξαν σούπα ντομάτας στα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκογκ.

Screenshot from @damiengayle
Monopoli Team

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο μέλη της ομάδας Just Stop Oil έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, όταν πέταξαν δύο κονσέρβες με ντοματόσουπα Heinz στα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκογκ, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Μία διαδηλώτρια της ομάδας εξήγησε την πράξη τους σε ένα βίντεο, που τώρα έχει γίνει viral με εκατομμύρια views σε TikTok και Twitter.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Δεν κάναμε καμία ζημιά στον πίνακα” είπε η ακτιβίστρια Phoebe Plummer, που μαζί με την Anna Holland, πέταξαν την σούπα στον διάσημο πίνακα και στη συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στο πάτωμα της πινακοθήκης στις 14 Οκτωβρίου.

“Δεν κάνουμε την ερώτηση, αν θα έπρεπε όλοι να ρίχνουν σούπα σε πίνακες” είπε η Plummer. “Αυτό που κάνουμε είναι να κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση, ώστε να κάνουμε τις ερωτήσεις που έχουν σημασία”.

Τα ζητήματα στα οποία ελπίζουν να τραβήξουν προσοχή, είπε η Plummer, περιλαμβάνουν τον μεγάλο αριθμό αδειών ορυκτών καυσίμων που έχει παραχωρήσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, το μέγεθος των επιχορηγήσεων που δίνονται στα ορυκτά καύσιμα συγκριτικά με την ανανεώσιμη ενέργεια, παρά το σημαντικά λιγότερο κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς και τη σχέση της τωρινής κρίσης του κόστους ζωής στη Μεγάλη Βρετανία με την αυξανόμενη ανησυχία για το κόστος της ενέργειας.

“Χρησιμοποιούμε αυτές τις δράσεις για να πάρουμε προσοχή από τα μίντια, να κάνουμε τους ανθρώπους να μιλούν γι’ αυτό τώρα και ξέρουμε ότι η αντίσταση των πολιτών λειτουργεί, το έχει δείξει η ιστορία” είπε. “Στέκομαι εδώ ως μία queer γυναίκα και ο λόγος που μπορώ να ψηφίζω, να πηγαίνω στο πανεπιστήμιο και ίσως να παντρευτώ κάποτε το άτομο που αγαπώ είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι πριν από εμένα αντιστάθηκαν”.

Τα βίντεο της Plummer έχουν 1,7 εκατομμύρια views στο TikTok και πάνω από 7,1 εκατομμύρια στο Twitter, από τότε που ανέβηκαν τη Δευτέρα.

Η Plummer και η Holland συνελήφθησαν μετά την πράξη τους από την αστυνομία του Λονδίνου με την κατηγορία της εγκληματικής βλάβης και της καταπάτησης.

Η Πινακοθήκη του Λονδίνου δήλωσε ότι ο πίνακας του Βαν Γκογκ δεν υπέστη ζημιές, αν και η κορνίζα είχε “μικρές βλάβες”. Δύο μέρες μετά τη διαμαρτυρία, ο πίνακας επανήλθε στην Πινακοθήκη.

Οι Αμερικάνοι οικονομικοί υποστηρικτές του Just Stop Oil δήλωσαν στην βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις στο κοντινό μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο κόστος της ενεργειακής κρίσης στο θέατρο12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b