MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Δισπηλιό Καστοριάς: Μια βόλτα τον αρχαιότερο λιμναίο οικισμό της Ελλάδας

Η αναπαράσταση του νεολιθικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς δίνει στον επισκέπτη μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα «νοικοκυριό» περίπου 7.500 χρόνια πριν.

Ο προϊστορικός οικισμός στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 (πηγή: Shutterstock)
Monopoli Team

Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε σε ένα ταξίδι στην Καστοριά είναι φυσικά να δείτε από κοντά τη λίμνη Ορεστιάδα που είναι ταυτισμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Μετά τις βόλτες σας στην πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, αξίζει να επισκεφθείτε και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής: τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη νότια όχθη της λίμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆνω Χώρα Ναυπακτίας: Απόδραση σε έναν ορεινό παράδεισο12.09.2018

Στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε το 1932 ένας από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς λιμναίους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού, με τις καλύβες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα «νοικοκυριό» περίπου 7.500 χρόνια πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGuardian: Ελληνικό πεζοπορικό μονοπάτι στα καλύτερα της Ευρώπης12.09.2018

Καστοριά: Εξερευνώντας τον νεολιθικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό

Η ανακάλυψη του οικισμού έγινε τυχαία, όταν το 1932 κατέβηκε η σταθμή της λίμνης λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς, στο χωριό Δισπηλιό, και παρατηρήθηκαν στην επιφάνεια υπολείμματα πασσάλων. Το ίδιο συνέβη και το 1965, όταν η στάθμη της λίμνης κατέβηκε ξανά και στην επιφάνεια βγήκαν εκατοντάδες πάσσαλοι, αποκαλύπτοντας τα λείψανα ενός λιμναίου οικισμού της Νεολιθικής Εποχής. Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Χουρμουζιάδη, φέρνοντας στο φως περισσότερα ευρήματα. Σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε η σημερινή αναπαράσταση του προϊστορικού λιμναίου οικισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b