MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για όλες τις ηλικίες

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για την περίοδο 2022/23 μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Κιθάρα Εξπρές | Φωτό Γιάννης Καμπάνης
Monopoli Team

Δράσεις για όλη την οικογένεια

Μεταμορφώσεις | Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Σχεδιασμός: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή
Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Κομποτιάτη

Πώς νιώθουμε άραγε όταν ξαφνικά αντικρίσουμε κάτι που ξέρουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο; Όταν αλλάξει το βλέμμα μας απέναντι στο ήδη γνώριμο;

Με το πρόγραμμα «Μεταμορφώσεις», που επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στην πρώτη της συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυφά-κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, τρυπώνοντας στις χαραμάδες των νοτών και των λέξεων για να τις φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό τους βλέμμα φωτίζοντας κάθε φορά το διαφορετικό, εργαστήρια αλλά και συναντήσεις-συζητήσεις με σημαντικούς προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία, οι συμμετέχοντες θα ακονίσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους, ενώ θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

Ντον Τζοβάννι | Οκτώβριος 2022

Εργαστήριο εισαγωγής στη σκηνοθεσία για εφήβους

Σκηνοθετούμε μια άρια, εξερευνούμε τη δημιουργική μας ελευθερία και τις δυνατότητες διαφορετικών προσεγγίσεων μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η μουσική του Μότσαρτ, με τη διαχρονική της δύναμη, ταξιδεύει τον μύθο του Ντον Τζοβάννι ανά τους αιώνες. Παραστάσεις θρύλοι και πρωτότυπα σκηνικά ανεβάσματα έχουν σφραγίσει την επαφή της με το κοινό της εποχής μας. Πώς θα τη σκηνοθετούσε, όμως, ένας έφηβος της εποχής του metoo; Πώς θα προσέγγιζε το λιμπρέτο και τη μοτσάρτεια μουσική; Οι έφηβοι συνομιλούν με καθηγητές πανεπιστημίου ειδικευμένους σε ζητήματα φύλου και ισότητας, τραγουδιστές και σκηνογράφoυς της ΕΛΣ για να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή, μέσα από DIY μουσικές και εικαστικές τεχνικές.

Ηλικίες: 13-15
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 22 Οκτωβρίου, 17.00-20.00 & 23 Οκτωβρίου 2022, 17.00-20.00
Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή
Ομιλητές: Ειρήνη Αβραμοπούλου (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών), Χρύσα Μαλλιαμάνη (λυρική τραγουδίστρια).
Υποβολή συμμετοχής από 7 έως 17 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Δον Κιχώτης | Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο κίνησης για παιδιά

Πώς μεταμορφωνόμαστε σε ήρωα και πώς σε ανεμόμυλο; Μπορούμε να χορέψουμε την επανάσταση; Να γίνει το σώμα μας παραμύθι, περιπέτεια, να μιλήσουμε για την αξία του ηρωισμού και της εξέγερσης χωρίς να μιλάμε; Πώς η τέχνη μπορεί να γίνει επαναστατική πράξη; Ένα εργαστήρι για παιδιά που μεταμορφώνονται σε Δον Κιχώτες και ανεμόμυλους αναπλάθοντας με τον χορό, τη μουσική και το σωματικό θέατρο τη δύναμη και την ομορφιά του ονείρου, της φαντασίας, της επανάστασης.

Ηλικίες: 9-12
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 26 & 27 Νοεμβρίου 2022, 17.00-19.00
Υλοποίηση: Ομάδα   Μουσικού   Θεάτρου   Ραφή,          Νικόλ Δημητρακοπούλου (performer, σκηνοθέτρια)
Ομιλητές: θ.α.
Υποβολή συμμετοχής από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Τα παραμύθια του Χόφμαν | Δεκέμβριος 2022

Εργαστήριο «μουσικής» γλυπτικής

Στον κόσμο της όπερας πολλές φορές δεν πρέπει να πιστεύουμε… στα μάτια μας! Με τη δύναμη της φωνής, της μουσικής και των τεχνικών δυνατοτήτων του θεάτρου τα πάντα φαίνονται μαγικά! Πώς μπορούμε να μεταμορφωθούμε και οι ίδιοι; Με όχημα την περίφημη άρια της κούκλας από τα Παραμύθια του Χόφμαν δοκιμάζουμε να γίνουμε και οι ίδιοι κούκλες αλλά και γλύπτες- ταχυδακτυλουργοί, με ταχύρρυθμα μαθήματα οπερατικής μαγείας!

Ηλικίες: 6-9
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 17 & 18 Δεκεμβρίου 2022, 17.00-19.00
Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Μαλβίνα Παναγιωτίδη (εικαστικός)
Ομιλητές: Ελένη Κατσαμά (βραβευμένη συγγραφέας παιδικού –εφηβικού βιβλίου με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας)
Υποβολή συμμετοχής από 28 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο Τέχνης: Γιορτάζει 80 χρόνια παρουσίας με ένα πλούσιο πρόγραμμα και στόχο το βιώσιμο θέατρο12.09.2018

Φάλσταφ | Ιανουάριος 2023

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής πάνω σε λιμπρέτο-μινιατούρα

Ο Τζουζέππε Βέρντι και ο λιμπρετίστας του Αρρίγκο Μπόιτο «διάβασαν» το αριστούργημα του Σαίξπηρ ως έναν ύμνο στον έρωτα, πλημμυρισμένο με τα χρώματα της Ιταλικής Αναγέννησης, αλλά ταυτόχρονα πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό απ’ το πρωτότυπο. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο θα συνομιλήσουν τόσο με ακτιβιστές-μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάνω στις όψεις του έρωτα το 2023, όσο και με πρωταγωνιστές της φετινής παραγωγής της ΕΛΣ προκειμένου να αντλήσουν έμπνευση για να γράψουν το δικό τους λιμπρέτο-μινιατούρα.

Ηλικίες: 13 -15
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 28 Ιανουαρίου, 17.00-19.00 & 29 Ιανουαρίου 2023, 17.00-20.00
Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή
Ομιλητές: θ.α.
Υποβολή συμμετοχής από 2 έως 19 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Βέρθερος | Απρίλιος 2023

Εργαστήριο δημιουργίας μουσικών επιστολών για εφήβους

Πώς γράφουμε μια ερωτική επιστολή; Γράφονται ερωτικές επιστολές στην εποχή μας;

Ξεκινώντας από τη διερώτηση περί του πώς οι ερωτικές επιστολές μέσω ψηφιακών εφαρμογών διαφέρουν από τα ερωτικά γράμματα του 19ου αιώνα, το εργαστήριο παρακινεί τους εφήβους να αντικαταστήσουν την πένα και το πληκτρολόγιο με τις νότες για να εκφραστούν.

Ηλικίες: 13-15
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 1 Απριλίου, 17.00-19.00 & 2 Απριλίου 2023, 17.00-20.00
Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Guido DeFlaviis (σαξοφωνίστας)
Ομιλητές: Μάριος Χατζηπροκοπίου (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιητής)
Υποβολή συμμετοχής από 11 έως 22 Μαρτίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Μήδεια | Απρίλιος 2023

Εργαστήριο ηχητικής και φωνητικής τέχνης για εφήβους

Το εργαστήριο περιστρέφεται γύρω από το πιο βασικό και κοινό κι όμως πιο συγκινητικό μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή. Κατεξοχήν εκφραστές συναισθημάτων –χαράς, λύπης, θυμού, ελπίδας–, οι τραγουδιστές της όπερας χρησιμοποιούν τις νότες, τον λαιμό και το σώμα τους προκειμένου να εκφράσουν όσα δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς. Το εργαστήριο θα αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία με αυτές ακριβώς τις τεχνικές και τις μεθόδους.

Ηλικίες: 13-15
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 29 Απριλίου, 17.00-19.00 & 30 Απριλίου 2023, 17.00-20.00
Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Ομάδα Α-Koo
Ομιλητές: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist, μουσικολόγος, θεωρητικός της τέχνης), Γιώργος Σαμαντάς (sound artist, κοινωνικός ανθρωπολόγος)
Υποβολή συμμετοχής από 9 έως 18 Απριλίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Μαντάμα Mπαττερφλάι | Ιούνιος 2023

Εργαστήριο κόμικς για παιδιά

Πώς είναι να μας βλέπει κανείς ως ξένους; Τι σημαίνει ξένο; Πώς είναι να γράφουμε ιστορίες και τραγούδια συνομιλώντας με διαφορετικές κουλτούρες; Φτιάχνοντας κόμικς και συνθέτοντας τραγούδια που τα συνοδεύουν, διηγούμαστε ξανά σκηνές από το αριστούργημα του Πουτσίνι Μαντάμα Μπαττερφλάι, με το βλέμμα μας στη σύγχρονη διαπολιτισμική πραγματικότητα μέσα από τη δική μας, μοναδική σκηνοθετική εκδοχή!

Ηλικίες: 6-9
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 3 & 4 Ιουνίου 2023, 17.00-19.00
Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Φίλιππος Βασιλείου (γλύπτης)
Ομιλητές: θ.α.
Υποβολή συμμετοχής από 13 έως 22 Μαΐου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b