MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους: Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός στην πρωτεύουσα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Αθηναίων δημιουργούν έναν νέο πολιτιστικό θεσμό στην πρωτεύουσα, το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.

Monopoli Team

Το ισχυρό νήμα, που ένωνε την Αθήνα με την Πεντέλη στην αρχαιότητα, πιάνουν από την αρχή ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Αθηναίων και δημιουργούν από κοινού, ένα νέο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.

Το Φεστιβάλ θα διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Πεντελικό Όρος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Πεντέλη. Η αυλαία θα ανοίξει με την ιστορική Χορωδία της ΕΡΤ, σ’ ένα τιμητικό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στον χώρο του Αρχαίου Λατομείου της Πεντέλης.

Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκθέσεις και διαλέξεις, σε εμβληματικούς χώρους, που αναδεικνύονται και επανασυστήνονται στο κοινό, όπως το Αρχαίο Λατομείο της Πεντέλης και το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Για την πρωτοβουλία οι Δήμαρχοι Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσαν:

Δήμητρα Κεχαγιά – Δήμαρχος Πεντέλης: «Από́ τα σπλάχνα του Πεντελικού Όρους, από το Αρχαίο Λατομείο, μέσα από ένα θαύμα μηχανικής, λατομικής τέχνης και πολιτισμού, δημιουργήθηκε το διαχρονικό σύμβολο της Αθήνας, της Ελλάδος. Αυτή η πτυχή του Πεντελικού Όρους δεν έχει φωτιστεί όπως της αρμόζει. Χρέος μας στο Δήμο Πεντέλης είναι να αναδείξουμε αυτό το μνημείο, να αναδείξουμε τον πολιτιστικό πλούτο του βουνού μας, να το αναβαθμίσουμε περιβαλλοντικά. Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας, ξεκινά από φέτος, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πεντελικού και της προβολής της συνεισφοράς του στην κλασική αρχαιότητα, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό στην Αττική. Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους θα γίνεται στο Αρχαίο Λατομείο και σε χώρους του Πεντελικού κάθε χρόνο αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχει πολιτιστικές εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στην Αθήνα και στην Πεντέλη. Ευχαριστώ το Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε.Μέσα από το πρόγραμμα του φεστιβάλ Πεντελικού Όρους προσφέρουμε στους συμπολίτες μας ποιοτικές εκδηλώσεις και δίνουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να επισκεφθούν το βουνό μας και να βιώσουν από κοντά τις ομορφιές του».

Κώστας Μπακογιάννης – Δήμαρχος Αθηναίων: «Την Αθήνα και την Πεντέλη, συνδέει μια αδιάρρηκτη στους αιώνες, σχέση. Ένας αρχαίος δρόμος, που οδήγησε στη δημιουργία και στον πολιτισμού. Το επιστέγασμα αυτής της σχέσης στην αρχαιότητα, ήταν το παγκόσμιο σύμβολο κάλους, ο Παρθενώνας. Ερχόμαστε σήμερα και με τη συνεργασία αυτή επενδύουμε ξανά στον πολιτισμό μέσα από άλλους δρόμους. Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο άυλο κεφάλαιο της χώρας μας. Επιδιώκουμε, παράλληλα με το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, να γίνει συνείδηση ότι το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός ήταν και μπορεί να είναι αδιάσπαστο και αδιαίρετο σύνολο».

Στο 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους συμπράττει με συναυλία του στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Με την ευκαιρία της συνεργασίας αυτής η Πρόεδρος του Οργανισμού, Νίκη Αραμπατζή δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων στον νέο πολιτιστικό θεσμό που δημιουργείται από τους δήμους Αθηναίων και Πεντέλης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Πεντελικού Όρους και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, γεγονός που συνεισφέρει τα μέγιστα στον γενικότερο πολιτιστικό ιστό της Αττικής, αλλά και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού».

Ο στόχος του Φεστιβάλ Πεντελικού

Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους προσφέρει με ελεύθερη είσοδο θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες και μέσα από το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα, στοχεύει να:

· Αναδείξει τα μνημεία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Πεντελικού Όρους (Αρχαίο Λατομείο, λοιποί λατομικοί χώροι, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Βυζαντινή κληρονομιά).

· Συνδέσει τις διαφορετικές αυτές ιστορικές περιόδους με το παρόν.

· Εξοικειώσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου με τους χώρους αυτούς.

· Ενισχύσει και να προωθήσει μέσα από τις εκδηλώσεις του την πεποίθηση, ότι ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα.

· Αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Κολωνού: Το φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων στην ιστορική γειτονιά της πόλης12.09.2018

Η οδός της Λιθαγωγίας που ένωνε την Πεντέλη με την Αθήνα

Οι δύο Δήμοι συνδέονταν και συνεργάζονταν από την αρχαιότητα. Η οδός Λιθαγωγίας είναι η πορεία καταβίβασης των μαρμάρων από την καρδιά του Πεντελικού Όρους στον Παρθενώνα, το σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η λιθόστρωτη διαδρομή της «Πεντελέθεν Λιθαγωγίας», με αφετηρία το Αρχαίο Λατομείο της Σπηλιάς, φυλάσσει τα μυστικά του θαύματος του Παρθενώνα, του μνημείου που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού.

Ο Παρθενώνας, στο Δήμο Αθηναίων και το Αρχαίο Λατομείο στο Δήμο Πεντέλης, επανασυνδέονται ως σημεία υψηλής συμβολικής, πολιτικής και θρησκευτικής αξίας μέσω του Πολιτισμού.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες στο www.festivalpentelikou.gr.

 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Ένα εκρηκτικό ΣΚ στην Αθήνα με Metallica, Athens Street Food Festival και πάρτι σε όλη την πόλη
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα, πάρτι και όλα όσα θα κάνουμε δωρεάν
Εικαστικά
Athens Photo World 2026: Μεγάλο open party για τα εγκαίνια των θερινών εκθέσεων στη Στοά Αρσακείου
Εκδηλώσεις
Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ιδιαίτερες δράσεις
Εκδηλώσεις
Παναγούλεια 2026 στον Άγιο Δημήτριο: Συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου και εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη
Εκδηλώσεις
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, «Ήμερη - Η Ανατομία μιας Πτώσης» στο Θέατρο Πορεία – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το Gyzi Street Party δίνει ξανά ραντεβού με δωρεάν είσοδο στην Πλατεία Γκύζη
Cine News
Το Καταφύγιο στην Ομόνοια: Το ντοκιμαντέρ της Φένιας Παπαδόδημα στον Κινηματογράφο Δαναό
Εκδηλώσεις
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα ανοίξει δωρεάν για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Εκδηλώσεις
Η «Απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη, τα Καλογεράκια στον Σταυρό του Νότου – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Athens Music Week 2026: Η μεγάλη συνάντηση της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας επιστρέφει με 100+ δράσεις
Εκδηλώσεις
Summer mode ON στο ΚΠΙΣΝ – Συναυλίες, φεστιβάλ, προβολές, sleepovers και άλλα