MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Νταν Μπράουν: 5 must-read βιβλία του συγγραφέα, που αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη μας

Με αφορμή τα χθεσινά γενέθλια του αγαπημένου συγγραφέα μυστηρίου, Νταν Μπράουν, συγκεντρώσαμε τα 5 καλύτερα βιβλία του, που πλέον αποτελούν «κλασικές» προσθήκες σε κάθε βιβλιοθήκη.

Photo Credits: Dan Courter / https://danbrown.com/
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Χθες, 22 Ιουνίου, ο αγαπημένος για πολλούς συγγραφέας, Νταν Μπράουν, που χειρίζεται μοναδικά το μυστήριο μαζί με τους γρίφους και την απόλυτη αγωνία, συμπλήρωσε το 58ο έτος της ηλικίας του. Ο συγγραφέας του παγκοσμίου best seller, «Κώδικας Da Vinci» σπούδασε φιλολογία, δίδασκε Ισπανικά, λάτρευε την μουσική εκδίδοντας μάλιστα και τέσσερα δικά του CD, όμως τελικά τον κέρδισε η συγγραφή και επικεντρώθηκε σε αυτήν. Η αγάπη του για τα βιβλία και τις ιστορίες μυστηρίου τον οδήγησε στην δημιουργία του θρυλικού πλέον χαρακτήρα του, του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκντον, ο οποίος προσπαθώντας να ανακαλύψει σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος, μπλέκεται σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το περίφημο αυτό βιβλίο του, ο Νταν Μπράουν συνέχισε να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό λογοτεχνικές επιτυχίες. Αρχικά, ξεκίνησε συμπληρώνοντας την τετραλογία των περιπετειών του καθηγητή Λάγκντον, η οποία μετρούσε ήδη το prequel «Δαίμονες και Άγγελοι», γνωστό και ως Illuminati, και τον «Κώδικα Da Vinci», και την συμπλήρωσε με το sequel «Το Χαμένο Σύμβολο» και τέλος το «Inferno».

Όταν έκλεισε ο κύκλος του διάσημου πλέον καθηγητή, τον οποίο υποδύθηκε στην μεγάλη οθόνη ο Τομ Χανκς, στην Ελλάδα γνωρίσαμε και 3 ακόμη βιβλία του Νταν Μπράουν, την «Αρκτική Παγίδα», το «Ψηφιακό Οχυρό» και το «Origin». Στην πραγματικότητα, τα βιβλία αυτά ο συγγραφέας τα είχε εκδώσει αρκετά χρόνια πριν η καριέρα του εκτοξευτεί με τον «Κώδικα» και τελικά γίνουν και αυτά επιτυχίες.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα 5 καλύτερα βιβλία του, τα οποία αξίζουν σίγουρα μία θέση στη βιβλιοθήκη μας και υπόσχονται να ενθουσιάσουν τους λάτρεις του μυστηρίου τόσο, που δε θα θέλουν να κλείσουν το βιβλίο μέχρι να φτάσουν στο τέλος του!

Αρκτική Παγίδα (1998)
Αρκτική Παγίδα, 1998. Εκδόσεις Ψυχογιός

Αρκτική Παγίδα, 1998. Εκδόσεις Ψυχογιός

Από τη λίστα μας δε θα μπορούσε να λείπει η «Αρκτική Παγίδα», το βιβλίο με το οποίο ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα ο Νταν Μπράουν, και είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Με πρωταγωνίστρια την αναλύτρια πληροφοριών Ρέιτσελ Σέξτον, ο συγγραφέας επιτρέπει στους αναγνώστες του να «τρυπώσουν» στο άβατο των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, η δράση των οποίων είναι τόσο προφυλαγμένη που αρκετοί δεν ήξεραν καν την ύπαρξή τους πριν διαβάσουν το βιβλίο! Η πλοκή ξεκινά με έναν δορυφόρο της NASA να ανακαλύπτει ένα εύρημα, που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα, θαμμένο στους πάγους της Αρκτικής. Η Ρέιτσελ, θα πρέπει να πάει εκεί και να διαπιστώσει την γνησιότητα αυτής της ανακάλυψης, την ίδια στιγμή που η αξιοπιστία της NASA κρέμεται από μια μόλις κλωστή. Φυσικά, όταν τα δεδομένα την οδηγούν σε άλλες διαπιστώσεις, η ζωή της θα αρχίσει να απειλείται και η ίδια δεν θα ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Με ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές, αγωνία και πλεκτάνες, ο Νταν Μπράουν το 1998 υπέγραφε την αρχή μίας νέας «σχολής» μυθιστορημάτων θρίλερ…

Άγγελοι και Δαίμονες (2000)
Άγγελοι και Δαίμονες, 2000. Εκδόσεις Ψυχογιός

Άγγελοι και Δαίμονες, 2000. Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι “Άγγελοι και Δαίμονες” του Νταν Μπράουν μάς σύστησαν τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκτον, αλλά και την ιδιαίτερη γραφή του συγγραφέα και την αγάπη του για τους γρίφους και το μυστήριο. Μπαίνοντας λοιπόν στον κόσμο αυτής της τετραλογίας-escape room, θα γνωρίσουμε τον γεμάτο γνώσεις καθηγητή συμβολολογίας, ο οποίος καλείται να ταξιδέψει στην Ελβετία, όταν ο γνωστός φυσικός Δρ. Βέτρα βρεθεί νεκρός. Φυσικά και ο θάνατος αυτός δεν περνά απαρατήρητος, μιας και ο φυσικός βρέθηκε με ένα μυστηριώδες σύμβολο χαραγμένο στον θώρακά του. Όταν όμως ο Λάνγκντον αντικρίσει το σύμβολο, μία φρικιαστική σκέψη θα τον στοιχειώσει και θα τον μεταφέρει στη Ρώμη. Εκεί, η πανίσχυρη μυστική αδελφότητα των Πεφωτισμένων ετοιμάζει την επάνοδο της μέσα στις σκιές και απειλεί να καταστρέψει το Βατικανό, αν ο καθηγητής δεν προλάβει να την σταματήσει…

Κώδικας Da Vinci (2003)
Κώδικας Da Vinci, 2003. Εκδόσεις Ψυχογιός

Κώδικας Da Vinci, 2003. Εκδόσεις Ψυχογιός

Όταν παρουσιάζονται τα βιβλία του Νταν Μπράουν, είναι αδύνατο να λείπει αυτό που τον ανέβασε στην κορυφή. Ο λόγος φυσικά για το πολύ-μεταφρασμένο και παγκόσμιο best seller μυθιστόρημά του, «Κώδικας Da Vinci». Το δεύτερο σε σειρά θρίλερ μυστηρίου του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Λάνγκντον, μας ταξιδεύει αυτή τη φορά στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Μουσείο του Λούβρου, την ηρεμία του οποίου έρχεται να ταράξει ένας μυστηριώδης φόνος δίπλα σε έναν γρίφο. Όσο ο καθηγητής θα ψάχνει με τη βοήθεια της αποκρυπτογράφου Σόφι Νέβε την άκρη του νήματος, τόσο πιο πολύ θα μπαίνει σε έναν μέχρι τότε άγνωστο κόσμο, γεμάτο ίντριγκα και πολλά αινίγματα κρυμμένα στα έργα του κορυφαίου ζωγράφου, Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το βιβλίο αυτό, εκτός από επιτυχημένο, ήταν και αρκετά «λογοκριμένο» από τις χριστιανικές κοινότητες, καθώς ο Νταν Μπράουν έθιγε κάποια θρησκευτικά θέματα. Εξαιτίας αυτής της κριτικής μάλιστα, το βιβλίο κέρδισε δημοτικότητα και κατάφερε να γίνει γνωστό στο κοινό, φτάνοντας το 2009 να μετράει 80 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράσεις σε 44 γλώσσες παγκοσμίως.

Το Χαμένο Σύμβολο (2009)
Το Χαμένο Σύμβολο, 2009. Εκδόσεις Ψυχογιός 

Το Χαμένο Σύμβολο, 2009. Εκδόσεις Ψυχογιός

Για μία ακόμα φορά, με «Το Χαμένο Σύμβολο» του, ο Νταν Μπράουν έβγαλε από το συρτάρι του τον Ρόμπερτ Λάνγκντον, ο οποίος αυτή τη φορά πρέπει να συνδέσει όλα τα στοιχεία που βρίσκει, για να μάθει την αλήθεια πίσω από την ξαφνική εξαφάνιση του μέντορά του, Πίτερ Σόλομον. Όλα όμως ξεκίνησαν πριν λίγες ώρες, όταν ο καθηγητής έδινε μία διάλεξη στο Καπιτώλιο και ανακάλυψε ένα περίεργο αντικείμενο με 5 σύμβολα χαραγμένα στην επιφάνεια του. Έτσι, ο Λάνγκντον ξεκινά ένα ακόμα ταξίδι γεμάτο μυστήριο, γρίφους και ένα χαμένο σύμβολο, με στόχο να παραμείνει ζωντανός αλλά και να σώσει τον μέντορά του…

Inferno (2013)
Inferno, 2013. Εκδόσεις Ψυχογιός

Inferno, 2013. Εκδόσεις Ψυχογιός

Με την είδηση πως ετοιμάζεται το τέταρτο βιβλίο της σειράς του Ρόμπερτ Λάνγκντον, οι προσδοκίες των αναγνωστών ήταν πράγματι υψηλές και ο Νταν Μπράουν δεν τις διέψευσε. Ο καθηγητής συμβολολογίας του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκντον, ξυπνά αυτή τη φορά σε ένα νοσοκομείο στην Ιταλία. Χωρίς να έχει που να πάει αλλά και χωρίς να ξέρει τι του έχει συμβεί, γνωρίζει την γιατρό Σιένα Μπρουκς, η οποία θα τον βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσει μία σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης, να ανακτήσει την μνήμη του αλλά και να σώσει τον κόσμο από μία θανάσιμη απειλή. Σε μία καθηλωτική περιπέτεια στα στενά της Φλωρεντίας και σε ένα εκπληκτικό ταξίδι στην τέχνη του Μεσαίωνα παρέα με τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Νταν Μπράουν μάς αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τον λόγο που βρίσκεται στην κορυφή της mystery-crime λογοτεχνίας.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b