MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η yoga instructor Αφροδίτη Βέρρου μάς «ταξιδεύει» στον κόσμο της σωματικής και πνευματικής άσκησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Yoga, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, μιλήσαμε με την yoga instructor Αφροδίτη Βέρρου για τα οφέλη που μπορεί να έχει η yoga στην υγεία μας.

Παγκόσμια Ημέρα Yoga: Η Αφροδίτη Βέρρου μας "ξεναγεί" στον υπέροχο κόσμο της Yoga
author-image Μαριαλενα Μάλλιου

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες κόσμος στρέφεται στη yoga – είτε ως γυμναστική, είτε ως σωματική και πνευματική άσκηση, είτε σαν μέθοδο χαλάρωσης από το στρες της καθημερινότητας. Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Yoga μιλήσαμε με την yoga instructor Αφροδίτη Βέρρου για τα οφέλη που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη γυμναστική τόσο στην σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία.

Παγκόσμια Ημέρα Yoga: Η Αφροδίτη Βέρρου μας "ξεναγεί" στον υπέροχο κόσμο της Yoga

«Η yoga είναι φιλοσοφία, την οποία μπορείς να έχεις κάθε στιγμή στη ζωή σου», μάς λέει η yoga instructor Αφροδίτη Βέρρου.

Για αρχή ας γνωριστούμε. Πες μας λίγα λόγια για εσένα.

Είμαι καθηγήτρια φυσικής αγωγής (απόφοιτος ΤΕΦΑΑ). Επίσης έχω κάνει εκπαιδεύσεις σε εναλλακτικές θεραπείες (ρεφλεξολογία, σιάτσου, on site massage, ηχοθεραπεία) αλλά δουλεύω ως Fitness Coach, Yoga & Pilates Instructor σε διάφορους χώρους στην Αθήνα.

Υπάρχουν πολλά είδη yoga. Εσύ με ποιο είδος ασχολείσαι;

Υπάρχουν πολλά είδη yoga αλλά ουσιαστικά η yoga είναι μία. Μπορούν όλα να είναι yoga αλλά και η yoga να είναι μέσα σε όλα. Η yoga είναι φιλοσοφία, την οποία μπορείς να έχεις κάθε στιγμή στη ζωή σου. Όταν κάνεις βάρη, όταν οδηγείς, όταν τρέχεις κτλ… Εγώ συγκεκριμένα ασχολούμαι με τη Vinyasa Yoga ή αλλιώς Yoga Flow, η οποία έχει μια συνεχόμενη ροή. Είναι σαν ένας κινούμενος διαλογισμός, όπου μέσα από την συνεχόμενη κίνηση αλλά και κούραση, βρίσκεις τη γείωση.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μου ‘χει δώσει η yoga είναι να παίρνω αυτή τη φιλοσοφία σε οτιδήποτε άλλο κάνω.

Τι σου έχει προσφέρει εσένα; Τι διαφορά έχεις δει στον εαυτό σου – σωματικά και πνευματικά – πριν και μετά την ενασχόλησή σου με αυτή;

Η yoga είναι μια ήρεμη δύναμη. Σωματικά μου προσφέρει ένα εύπλαστο, χαλαρό αλλά συγχρόνως δυνατό σώμα. Μέσα από τις θέσεις ευλυγισίας αλλά και δύναμης, το σώμα αρχίζει και γίνεται σαν το μπαμπού. Πολύ ευλύγιστο αλλά όσο κι αν λυγίζει δεν σπάει. Πνευματικά μου διδάσκει κάθε μέρα να είμαι στο κέντρο μου, στο τώρα. Πάντα ήμουν ένας πολύ κινητικός άνθρωπος και η yoga μου έμαθε να μένω, να συγκεντρώνομαι και να χαλαρώνω. Το πιο σημαντικό πράγμα που μου ‘χει δώσει είναι να παίρνω αυτή τη φιλοσοφία σε οτιδήποτε άλλο κάνω. Να αντιμετωπίζω τις διάφορες καταστάσεις τις καθημερινότητας χωρίς να ταυτίζομαι.

Έχεις δει αντίστοιχες αλλαγές να συμβαίνουν και στους μαθητές σου;

Οι μαθητές μου, μού λένε ακριβώς το ίδιο. Ένα ωραίο σχόλιο που ακούω συχνά από μαθητές μου είναι ότι τους έχει βοηθήσει πολύ στον ύπνο. Οι σκέψεις και οι έγνοιες της καθημερινότητας συχνά βγαίνουν προς τα έξω και συνήθως βασανίζουν το μυαλό την ώρα του ύπνου και τελικά κοιμάσαι αλλά δεν χαλαρώνεις… Ο ύπνος δεν μπορεί να είναι ξεκούραση εάν ο νους δε σταματήσει να τρέχει. Έτσι λοιπόν μέσα από ασκήσεις χαλάρωσης, αναπνοής και συγκέντρωσης, το σώμα και ο νους ηρεμούν και τότε ο ύπνος αρχίζει να γίνεται ποιοτικός.

Παγκόσμια Ημέρα Yoga: Η Αφροδίτη Βέρρου μας "ξεναγεί" στον υπέροχο κόσμο της Yoga

«Τα οφέλη της ποικίλουν σε τόσα επίπεδα που ο καθένας μπορεί να θέσει ένα στόχο πραγματοποιήσιμο», συνεχίζει.

Σωματικά, σαν γυμναστική, η yoga πώς βοηθάει στην υγεία μας και ποια σημεία γυμνάζει;

Η yoga εκτός από φιλοσοφία μπορεί να είναι και ένα σύστημα άσκησης, στο οποίο προτεραιότητα έχει ο ανθρώπινος οργανισμός ως ενιαία λειτουργική μονάδα. Η προσοχή δε στρέφεται σε μεμονωμένες μυϊκές ομάδες αλλά στο ανθρώπινο σώμα ως σύνολο. Μια χρήσιμη θεραπευτική μέθοδος για την ενδυνάμωση του σώματος αλλά και την πνευματική χαλάρωση. Ο απώτερος στόχος είναι να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι ένα ουσιαστικό πλήρες σύστημα, φιλικό για κάθε σώμα.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, κάποιος να επιλέξει τη yoga ως γυμναστική, αλλά και ως “χόμπι”;

Η yoga γυμνάζει όλο το σώμα! Είναι μια χρήσιμη θεραπευτική μέθοδος για την ενδυνάμωση του σώματος αλλά και την προαγωγή σωματογνωσίας (Body Awareness). Είναι ένα ουσιαστικό πλήρες σύστημα και παρότι οι ασκήσεις – ασάνες φαίνονται δύσκολες, μπορούν να γίνουν απλές και φιλικές στο κάθε σώμα. Τα οφέλη της ποικίλουν σε τόσα επίπεδα που ο καθένας μπορεί να θέσει ένα στόχο πραγματοποιήσιμο. Μέσα από διατάσεις και ασκήσεις δύναμης με το βάρος του σώματος, βελτιώνει πολλές παραμέτρους του Fitness όπως ευλυγισία, δύναμη, αντοχή και ψυχική υγεία.

Μία τελευταία συμβουλή για κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει yoga…

Να ξεκινήσει χωρίς δεύτερη σκέψη!!! Ό,τι και να πω εγώ, το μάθημα είναι τελείως βιωματικό, οπότε μια δοκιμή θα τον πείσει!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ2ο Lava Music Festival: Ένα φεστιβάλ που συνδυάζει τη μουσική με το “Ευ Ζην” στην Νίσυρο12.09.2018

Κλείνοντας, συμμετέχεις φέτος στο Lava Music Festival στη Νίσυρο. Πες μας δύο λόγια για αυτό.

Το Lava Music Festival γίνεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο νησί της Νισύρου και είναι ένας θεσμός τον οποίο έχει δημιουργήσει η Απτάλικο ΑΜΚΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων (μουσικών, γυμναστών και δασκάλων διαφόρων προγραμμάτων κίνησης και ευεξίας) που εδώ και χρόνια θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να ενώνει την τέχνη και την κίνηση ως θεραπευτικές μεθόδους για τον νου και το σώμα!

Ο χώρος των Ιαματικών Λουτρών Νισύρου συγκεκριμένα, μας ενέπνευσε να συνδυάσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής πράξης με τις ιαματικές φυσικές πηγές του νησιού. Σαν αποτέλεσμα, γεννήθηκε η ιδέα το φεστιβάλ να συνδυάζει δύο βασικούς άξονες: τα μουσικά εργαστήρια και τα σεμινάρια ευεξίας (wellness). Εγώ στο συγκεκριμένο φεστιβάλ θα παρουσιάσω ένα δικό μου πρόγραμμα άσκησης και θεραπείας που η βάση του είναι η yoga, το οποίο ονόμασα Body Synthesis, γιατί είναι μια σύνθεση από τα διάφορα είδη άσκησης αλλά και φιλοσοφίας που έχω κάνει.

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b