MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Νίκος Νικολαΐδης: Ο κινηματογράφος Στέλλα φιλοξενεί μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του σημαντικού σκηνοθέτη

Η Cinematek μάς προσκαλεί να «βουτήξουμε» στο βαθιά καλλιτεχνικό και αιρετικό κινηματογραφικό σύμπαν του Νίκου Νικολαΐδη, με πέντε ημέρες προβολών της φιλμογραφίας του σημαντικού σκηνοθέτη στον θερινό κινηματογράφο Στέλλα.

Νίκος Νικολαΐδης: Ο κινηματογράφος Στέλλα φιλοξενεί μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του σημαντικού σκηνοθέτη
Πρωινή Περίπολος
Monopoli Team

«Πρωινή Περίπολος» | 1987, 108λ.

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης Σενάριο: Νίκος Νικολαΐδης – με αποσπάσματα από έργα των Daphne Du Maurier, Phillip K. Dick, Raymond Chandler, Herman Raucher Παραγωγή: Νίκος Νικολαΐδης, ΕΚΚ Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου  Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος Δ/νση Φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης Ήχος: Ηλίας Ιονέσκο, Σίβυλλα Κατσουρίδη Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου Ηθοποιοί: Michele Valley, Τάκης Σπυριδάκης, Πάνος Θανασούλης

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1987: Βραβείο Σκηνοθεσίας. Κρατικά Βραβεία: Σκηνογραφίας (Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου), Φωτογραφίας (Ντίνος Κατσουρίδης). Επίσημη Ελληνική συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Αβοριάζ και της Πορτογαλίας.

Σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, μια γυναίκα βαδίζει ολομόναχη. Προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στη θάλασσα. Παντού παραμονεύουν παγίδες και η Πρωινή Περίπολος την παρακολουθεί. Οι μηχανισμοί της πόλης λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Ηλεκτρονικές φωνές καλούν τους ανύπαρκτους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Το σύστημα επικοινωνίας δουλεύει, οι κινηματογράφοι προβάλουν ταινίες, οικεία πρόσωπα μιας περασμένης εποχής γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες. Ένας άντρας, από τους λίγους επιζώντες, που τώρα φρουρεί την πόλη, εμφανίζεται ξαφνικά κοντά της. Θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, θα προσπαθήσουν να θυμηθούν το παρελθόν. Θα ξετυλίξουν μαζί το κουβάρι της μνήμης που μπλέχτηκε στη διάρκεια ενός ολέθρου και θα την βοηθήσει να φτάσει εκεί απ’ όπου κανείς δεν γύρισε για να πει αν στ’ αλήθεια υπάρχει… η θάλασσα. Μια σχέση βίας και θανάτου, μια ιστορία αγάπης σ’ έναν αβάσταχτο κόσμο, τι νόημα μπορεί να έχει…

«Πάγος, σιωπή, σπασμένες επικοινωνίες, Πρωινή Περίπολος και οι τελευταίοι κολασμένοι στα υπόγεια… Κι αν αυτά ηχούνε λίγο δυσνόητα ή και κοινότυπα, σημειώστε τότε ότι, έχω την αμυδρή εντύπωση πως πάμε όλοι κατά διαόλου και πως η Ρίτα Χαίηγουωρθ αποκλείεται να έρθει στο ραντεβού μας». Ν.Ν.

Νίκος Νικολαΐδης: Ο κινηματογράφος Στέλλα φιλοξενεί μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του σημαντικού σκηνοθέτη

«Θα σε δω στην Κόλαση Αγάπη μου»

«Γλυκιά Συμμορία» | 1983, 151λ.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης Παραγωγή: Νίκος Νικολαΐδης, Αφοι Βεργέτη, ΕΚΚ Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος Δ/νση Φωτογραφίας: Άρης Σταύρου Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου Ηθοποιοί: Δέσποινα Τομαζάνη, Δώρα Μασκλαβάνου, Τάκης Μόσχος, Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Λένια Πολυκράτη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ντίνος Μακρής

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1983: Βραβείο Ερμηνείας Α’ Ανδρικού Ρόλου (Τάκης Σπυριδάκης), Φωτογραφίας (Άρης Σταύρου), Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας (Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου), Ήχου (Μαρίνος Αθανασόπουλος), Μοντάζ (Ανδρέας Ανδρεαδάκης). Κρατικό Βραβείο Υπουργείου Πολιτισμού. Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας της Ένωσης Κριτικών Αθηνών.

Το ημερολόγιο της ζωής και του θανάτου μια ομάδας «ανήθικων» νέων, που έχουν φτάσει στο σημείο της «μη επιστροφής» και αναζητούν κάτι να πιστέψουν και να πεθάνουν γι’ αυτό. Η συμπεριφορά τους τραβάει την προσοχή του Κράτους. Αρχίζει η διακριτική παρακολούθησή τους. Μια ομάδα μυστικών περικυκλώνει το σπίτι τους με επικεφαλής έναν άγνωστο ξανθό άνδρα… και περιμένει. Είναι η ιστορία τεσσάρων φίλων που θα μπορούσαν να είναι γείτονές σας, που επέλεξαν συνειδητά να πεθάνουν πίσω από τις κλεμμένες καραμπίνες τους, φτύνοντας ένα σαρκαστικό χαμόγελο πάνω στο πρόσωπό σας. Η ταινία είναι μια ιστορία χαράς και τρυφερής αγάπης. Μια μουσική θανάτου, μια αποθέωση χρωμάτων, γλυκιάς βίας και ονείρου.

«Η ταινία είναι μια μελωδία άγνωστη που τη νοιώθεις σαν να ’ρχεται απ’ τα παλιά σου. Κάποτε νομίζεις πως την έπιασες και τη σιγοσφυρίζεις, μετά από λίγο σου ξεγλιστράει και απογοητεύεσαι, κι έπειτα, κάποιο βράδυ πετάγεσαι απ’ τον ύπνο σου, σίγουρος πως την αιχμαλώτισες αυτή τη φορά, για να ξυπνήσεις το πρωί και να ’χεις ξεχάσει αν ήταν αλήθεια η όνειρο…. Όχι, δεν ξέρω τι είδους ταινία είναι η Γλυκιά Συμμορία…» Ν.Ν.

«Θα σε δω στην Κόλαση Αγάπη μου» | 1999, 110λ.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης Παραγωγή: Νίκος Νικολαΐδης, ΕΚΚ, ΕΤ1 Μουσική: Νίκος Τουλιάτος Δ/νση Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου Ήχος: Αργύρης Λαζαρίδης Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου Τραγούδι: Etta James: I Found of A Love Ηθοποιοί: Βίκυ Χάρρις, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Πασχάλης Τσαρούχας

Αυτό που για τους άλλους είναι κόλαση, για μας είναι το σπίτι μας. Αυτή είναι η ιστορία της Βέρας, της Έλσας και ενός άντρα που αγαπήθηκαν πολύ. Έτσι ξεκίνησαν να μεγαλώσουν μαζί αλλά δεν πήγαν και πολύ μακριά. Αφήνοντας πίσω τους έναν κόσμο ερειπωμένο και γεμάτο παγίδες, οι ήρωες ξεκινάνε μια νυχτερινή πορεία παραίσθησης, απελπισμένης τρυφερότητας και βίας, όπου ο καθένας με τον δικό του ύπουλο και ανατριχιαστικό τρόπο, προσπαθεί να εξοντώσει τον άλλο, για να κερδίσει μόνος του την Κόλαση…

«Νιώθω εξαιρετικά μέσα σ’ έναν μετακόσμο ενοχών, απολεσθέντος χρόνου, αναμνήσεων του παρελθόντος και του μέλλοντός μου και, φυσικά, εκεί ψάχνω τις αγάπες μου. Έπειτα, τα κορίτσια του παραδείσου είναι τόσο πληκτικά… Η ταινία είναι ένα νεκρορομάντζο στο σκοτάδι και τη μαστιγωτική υγρασία των ανεκπλήρωτων επιθυμιών και των φαντασμάτων, εκεί που φυτρώνουν τα υπέροχα σαρκοβόρα άνθη του φιλμ νουάρ…»

«Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα» |

«Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα» | 2002, 120λ.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης Παραγωγή: Νίκος Νικολαΐδης, ΕΚΚ, ΕΤ Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας Δ/νση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου Ήχος: Αντώνης Σαμαράς Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου Τραγούδι: Συμεών Νικολαΐδης (Simon Bloom): Wonderful World Ηθοποιοί: Γιάννης Αγγελάκας, Συμεών Νικολαΐδης (Simon Bloom), Τζένη Κιτσέλη, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Ιωάννα Παππά, Louise Attah, Lumi Savva

Κρατικά Βραβεία: Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας (Κωστής Γκίκας).

Η ιστορία μιας ομάδας ανένταχτων και περιθωριακών ατόμων που μπλέκονται στο τετράγωνο Αστυνομία – Πολιτική – Ναρκωτικά – Media.

Ένας σαραντάρης ρέμπελος, με τις αποσκευές του γεμάτες αναμνήσεις από “τα χρόνια της χολέρας”, μια αλκοολική, μια στριπτιζέζ από τη Σενεγάλη, μια άλλη θαμμένη πίσω από τον πάγκο του “Decadence” και ένας μικρός κρυμμένος πίσω από την κιθάρα του. Όλοι τους μ’ ένα κοινό όνειρο, ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή από το “Όχι πια εδώ!” σ’ ένα νησί κάπου έξω από τις ακτές του Περού. Με μοναδικά τους όπλα την ανορθόδοξη συμπεριφορά τους, το χιούμορ τους και δύο κλεμμένα περίστροφα, θα βυθιστούν στο νυχτερινό κόσμο των χαφιέδων και των παρακρατικών media. Και μ’ έναν υπέροχο τρόπο θ’ αποδείξουν αυτό που η κοινή λογική απεχθάνεται, ότι τελικά “ο χαμένος τα παίρνει όλα”.

«Μ’ ενδιαφέρει ο τρόπος που η ταινία προσεγγίζει τη γενιά των nineties. Μια γενιά που μεγαλώνει μέσα στη σιωπή της αυτογνωσίας της, αναζητώντας τις αξίες της στο παρελθόν, εγκλωβισμένη σε μια στείρα αναμονή μηνυμάτων και διεξόδων που εμποδίζονται και δεν φτάνουν πουθενά. Μ’ ενδιαφέρει αυτή η αβεβαιότητα των ηρώων που καταλήγει να γίνει “θέση”, η πίστη τους στον έρωτα και τη συντροφικότητα αλλά και στον έρωτα της συντροφικότητας. Η τόλμη τους ν’ ανατρέψουν τον ίδιο τον εαυτό τους.

Μ’ ενδιαφέρει ειδικά το μέρος αυτής της γενιάς που αντιδρά στην ομαδοποίηση και στην επιβολή μιας στερεότυπης συμπεριφοράς… Το αν καταλήξουν κάποιοι απ’ αυτούς στην κάθαρση μέσα από ένα ολοκαύτωμα, είναι και αυτό ένα σημάδι ελπίδας…» Ν.Ν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

20/6 – 25/7

Κινηματογράφος Στέλλα, Τενέδου 34, Κυψέλη. Τηλ: 210- 8657200

Εισιτήρια: γενική είσοδος 6€, ημερήσιο εισιτήριο 8€, κάρτα αφιερώματος 25€

Προπώληση στο viva.gr

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b