MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΗΓΑΜΕ / ΕΙΔΑΜΕ

Hot or Not #15: Όσα μας άρεσαν και όσα μας “χάλασαν” αυτή την εβδομάδα

Η ομάδα του Monopoli κάνει έναν απολογισμό της εβδομάδας που πέρασε και συγκεντρώνει όλα όσα της τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Η έκθεση «Dream On» στο Καπνεργοστάσιο.
Monopoli Team

Την εβδομάδα που πέρασε κάναμε βόλτες στην πόλη, δοκιμάσαμε νέες γεύσεις, είδαμε εκθέσεις και πολλά άλλα και θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας. Συγκεντρώσαμε ότι μάς κέντρισε το ενδιαφέρον και μάς ενθουσίασε ή μας απογοήτευσε!

Όλα όσα μάς άρεσαν

(+) Ξανά στο Καπνεργοστάσιο για την έκθεση «Dream On»

Michael Landy, «Credit Card Destroying Machine» Credits: Ευδοκία Βαζούκη

Λίγο πριν μας αποχαιρετίσουν και ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τα νέα τους σπίτια, 18 από τα 350 έργα από τη συλλογή του γνωστού Έλληνα συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου – τα οποία ο ίδιος δώρισε σε τέσσερα μουσεία τριών χωρών από δύο ηπείρους – καταλαμβάνουν τον χώρο του Καπνεργοστασίου της Λένορμαν. Η έκθεση τιτλοφορείται «Dream On» και πίσω της κρύβεται ο ΝΕΟΝ αλλά και ο ιστορικός τέχνης και σύμβουλος της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, Δημήτρης Παλαιοκρασσάς. Μια επίσκεψη, λοιπόν, στην έκθεση για εμένα ήταν μονόδρομος. Αυτή τη βόλτα στο Καπνεργοστάσιο την έκανα μόνη, σε μια ώρα που δεν είχε πολύ κόσμο κι έτσι με την ησυχία μου και εντελώς απερίσπαστα μπορούσα να «αφουγκραστώ» την ξεχωριστή ιστορία ενός πραγματικά εντυπωσιακού συνόλου έργων σύγχρονης τέχνης από καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση. Όλα τους είναι μεγάλες εγκαταστάσεις, που στο πρώτο κοίταγμα σε κάνουν να σαστίζεις κυριολεκτικά και να πλησιάζεις διστακτικά προς το μέρος τους προτού έρθεις σε «διάλογο» μαζί τους. Κι επειδή δεν φτάνουν οι λέξεις αυτής εδώ της στήλης για να αφιερώσω λίγες γραμμές στο κάθε έργο ξεχωριστά, θα μιλήσω για ένα από τα πιο αγαπημένα μου: το «Credit Card Destroying Machine» του Michael Landy, μια μεγάλη μηχανή που εκ πρώτης όψεως θυμίζει πλάσμα εξωγήινο. Τι κάνει αυτή η μηχανή; Στην ουσία αυτό που δηλώνει το ίδιο το όνομά της. Της δίνεις να «κομματιάσει» επιτόπου την ενεργή πιστωτική σου κάρτα – στην ουσία μια συμβολική κίνηση που «καταδικάζει» τον καπιταλισμό. Ως αντάλλαγμα γι’ αυτή σου την… θαρραλέα πράξη παίρνεις ένα σχέδιο του Landy που σχεδιάζει εκείνη την ώρα μπροστά σου η μηχανή. Σε μια συζήτηση που είχα μπροστά στο έργο με μία από τις εργαζόμενες στην έκθεση, έμαθα πως ήδη 25 άτομα έχουν μπει στη διαδικασία να «θυσιάσουν» τις κάρτες τους στον βωμό της Τέχνης, ήδη από τις δυο πρώτες μέρες λειτουργίας της έκθεσης. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, πριν τον «αποχαιρετισμό» στις 27 Νοεμβρίου!
Ευδοκία Βαζούκη

(+) Someone Who Isn’t Me: Το live που χρειαζόμουν και δεν το ήξερα
Someone Who Isn't Me (Φωτεινή Νικολίτσα)

Credits: Φωτεινή Νικολίτσα

Την περασμένη Κυριακή βρέθηκα στην συναυλία του συγκροτήματος “Someone Who Isn’t Me” ή επίσης γνωστό ως “S.W.I.M.”, το οποίο αποτελείται από τρεις γυναίκες – την Loo, την Μαρία και την Τζίνα. Ήμουν μια ανάσα μακριά τους στην πρώτη σειρά και ένιωθα την δυνατή ενέργεια που εξέπεμπαν. Με ροζ, μπλε ή κόκκινα φώτα, απόλυτα ταιριαχτά με τα τραγούδια τους, δημιουργήθηκε μια φοβερή, παλλόμενη ατμόσφαιρα. Το κοινό σε κάθε παύση ζητούσε το πιο γνωστό τους κομμάτι με αποτέλεσμα να ακούγονται διάσπαρτες φωνές να λένε «το γκομενάκι». Αλλά πέραν αυτού, προσωπικά ξεχώρισα τα κομμάτια «Σαν Πτώματα» και «Graveyards». Αν σας αρέσει η συνθετική μουσική που μπορεί να σας ταξιδέψει και να σας βάλει μέσα σε έναν άλλο κόσμο, συστήνω ανεπιφύλακτα να τις ψάξετε. Και κλείνοντας έχω να πω πως φάνηκαν από τις πιο cool γυναίκες, πράγμα που δένει τέλεια με την μουσική που παίζουν…
Φωτεινή Νικολίτσα

(+) Για κοκτέιλ στο Μικρολίμανο μετά από καιρό
Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Credits: Ειρήνη Μωραΐτη

Στο Μικρολίμανο, την γραφική και κοσμοπολίτικη μαρίνα Νο2 του Πειραιά, είχα να βρεθώ 2 χρόνια. Συγκεκριμένα, την τελευταία φορά είχα πάει στον Ιστιοπλοϊκό το 2020 και περιέργως, ή ευτυχώς όπως σκεφτόμουν μετά στην καραντίνα, 1 εβδομάδα πριν κλειστούμε στα σπίτια μας για εκείνες τις 14 μέρες που τελικά έγιναν 3 μήνες. Τότε βέβαια είχα πάει να απολαύσω το συγκρότημα Alcatrash -οι οποίοι εμφανίζονται ακόμα στο μαγαζί κάθε Σάββατο και τους συστήνω ανεπιφύλακτα-, αλλά αυτή τη φορά είπα να επισκεφτώ το μαγαζί για ένα χαλαρό κοκτέιλ. Αρχικά, το Μικρολίμανο μετά την πρόσφατη ανάπλασή του είναι πολύ όμορφο και κατάλληλο για βόλτες, οπότε η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στο μαγαζί, το οποίο είναι στο τέλος του Μικρολίμανου, ήταν εκπληκτική. Το ίδιο βέβαια και η θέα από τον Ιστιοπλοϊκό, καθώς όπου και να κάτσει κανείς βλέπει θάλασσα και σε καμία περίπτωση δεν νιώθει πως είναι στην Αθήνα. Έτσι και εγώ, νιώθοντας πως έχω πάει διακοπές σε ένα όμορφο νησί, απόλαυσα το κοκτέιλ μου (το menu έχει επιλογές για όλα τα γούστα, οπότε δε θα μείνει κανένας δυσαρεστημένος) και έδωσα ραντεβού με τον Ιστιοπλοϊκό για όταν ξανά βρεθώ στο Μικρολίμανο, και μία υπόσχεση να μην περάσουν πάλι 2 χρόνια, ούτε φυσικά να μεσολαβήσουν 2 ακόμα lockdown!
Ειρήνη Μωραΐτη

(+) Μια cosy γωνιά στη Νέα Ιωνία!

Εάν ψάχνεις να βρεις ένα εναλλακτικό στέκι για το καλοκαίρι σου εκτός του κέντρου της Αθήνας τότε η καλύτερη λύση είναι το Πέπερι, ένα όμορφο, cosy μαγαζάκι για καφέ και brunch, φαγητό και ποτό που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Νέας Ιωνίας πολύ κοντά στη Λεωφόρο Νέου Ηρακλείου. Η vintage αισθητική που θυμίζει 60’s, η jazz μουσική σε βινύλιο, το χαλαρό περιβάλλον με τραπεζάκια στο πεζόδρομο περιτριγυρισμένα από λουλούδια και αρώματα, το γευστικό και διαρκώς ανανεωμένο μενού ταιριαστό σε όλα τα γούστα και η πρόσχαρη ομάδα του που σε εξυπηρετεί πάντοτε με χαμόγελο και όμορφη διάθεση κάνουν το Πέπερι το ιδανικό μαγαζί για να απολαύσεις κάθε στιγμή της ημέρας, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Παράλληλα, το Πέπερι, σε συνεργασία με το Winest&Πέπερι, την κάβα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στον πεζόδρομο, σε ταξιδεύει κάθε εβδομάδα στον κόσμο του κρασιού μέσα από τη δοκιμή κρασιών της επιλογής σου σε προσιτές τιμές. Συστήνω ανεπιφύλακτα να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε το γιαούρτι με χειροποίητη granola συνοδευόμενο με μέλι και μύρτιλο από το μενού του brunch και το δροσιστικό Chios Apricot, το απόλυτο cocktail του καλοκαιριού, ιδανικό για τους λάτρεις των γλυκών ποτών, με liqueur μαστίχας, σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο, lime και μια ελαφρά spicy νότα ginger. Τέλος, σαν προτείνω να πάτε με άδειο στομάχι για να απολαύσετε τα λαχταριστά στριφτάρια με κοτόπουλο και pesto λιαστής ντομάτας, ένα από τα κυρίως πιάτα -και μάλιστα δικό μου αγαπημένο- του μενού! Θα το βρείτε στην οδό Μεσολογγίου και αριθμό 37. Γίνεται και delivery μέσω e-food και wolt.
Ναταλία Βουρλιωτάκη

(+) The Boys: Η εκπληκτική σειρά επιστρέφει στην οθόνη μας και όπως πάντα είναι έτοιμη για όλα

Επιτέλους μετά από δύο χρόνια κάνει πρεμιέρα η τρίτη σεζόν του «The Boys». Μετά από τόσο μεγάλη ανυπομονησία, επιτέλους μπορούμε να μάθουμε τι θα γίνει στη συνέχεια αυτής της πολύ περίεργης και ανατρεπτικής σειράς, που στηρίζεται πάνω στο ομώνυμο κόμικ. Η δεύτερη σεζόν του «The Boys» τελείωσε με ένα τεράστιο «cliffhanger», και πρόξενησε στους fans πάρα πολλές ερωτήσεις. Όλοι περίμεναμε τόσο πολύ καιρό με αγωνία να δούμε τι ακόμα πιο τρελό και αρκετά τρομακτικό θα σκαρφιστεί ο Homelander για να κρατήσει την θέση του, χωρίς να ενδιαφέρεται για κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό του. Ο λόγος που το «The Boys» έχει γίνει τόσο δημοφιλές είναι γιατί πολλές φορές φαίνεται σαν σάτιρα στους κλασσικούς σούπερ ήρωες της DC και Marvel. Θα ήταν από ξένους πλανήτες ή θα ήταν γενετικά τροποποιημένα πειράματα; Θα βοηθούσαν τον απλό κόσμο, ή θα ενδιαφεροντουσαν μόνο για τους ίδιους, για την φήμη και την δόξα; Και μέσα σε αυτό το χάος στο οποίο οι ήρωες υπάρχουν και πορεύονται μόνο στα πλαίσια της δημοσιότητας, οι απλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που οι «Supes» αφήνουν πίσω στον διάβα τους. Έτσι και ο πρωταγωνιστής μας, ο Hughie, που πλήγεται από το πρώτο επεισόδιο από τα λάθη των «Supes», φτάνει στο να γνωρίσει μια ομάδα απλών ανθρώπων, που έχει αποφασίσει πως πλέον δεν παίρνει άλλο να αφήνουν τους σούπερ ήρωες να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά πρέπει να τους εξαλείψουν, η αλλιώς να τους περιορίσουν. Είναι όμως όλοι οι άνθρωποι με υπερδυνάμεις απαραίτητα κακοί, σαν τον Homelander; Όλοι πρέπει να δείτε αυτήν την εκδοχή σούπερ ηρώων που μοιάζει πιο πραγματική για την ανθρώπινη φύση, αλλά που όμως είναι μερικές φορές τόσο αηδιαστική και τρομακτική, που είναι μόνο για γερά στομαχια.
Νάνσυ Δεληγιώργη

(+) Φίλοι του σινεμά και των σκύλων

Αν έχεις σκύλο και θέλεις να μοιράζεσαι τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί του, η πόλη καμιά φορά μοιάζει εχθρική. Αν έχεις σκύλο, μαθαίνεις να στηρίζεσαι στις εξαιρέσεις. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα αυτό έκανες. Δεν ήταν και πολλά τα pet friendly spots (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) και δεν ήταν λίγες οι φορές που εκτός από τους ιδιοκτήτες, αντιδρούσαν και οι πελάτες. «Δαγκώνει;». «Πω, πω, πολύ μαδάει!». «Ελπίζω να μην γαβγίζει» και άλλα τέτοια, πληρωμένα σχόλια. Οπότε, έμαθες ν’ αναζητάς τους φίλους. Τα τελευταία χρόνια, που η φιλοζωία βρίσκεται περισσότερο στη δημόσια συζήτηση, ο σκύλος μου, η Ρέα (ένα μεγαλόσωμο τσοπανόσκυλο) με ακολουθεί πιστά στα θερινά σινεμά. Έχει γίνει θεσμός, σαν το ποπ κορν, τη γρανίτα φράουλα και τη μυρωδιά από γιασεμί. Το υπέροχο είναι πως η λίστα με τα φιλικά σινεμά προς τους σκύλους έχει μεγαλώσει απρόσμενα. Και ακολουθώ την αντίστροφη διαδρομή από ότι συνήθως: Πρώτα διαλέγω σινεμά και μετά ταινία. Δίνω ξεκάθαρη προτεραιότητα στους pet friendly χώρους, παρά στο σινεφίλ μου ένστικτο. Τέσσερα χρόνια μετά, νιώθω πως πρέπει να μοιραστώ αυτή τη μικρο-έρευνα με όλους σινεφίλ φιλόζωους εκεί έξω. Η Ρέα είναι, διαπιστωμένα, εξίσου ευπρόσδεκτη στα «Παναθήναια», στο «Ελληνίς», στο «Βοξ», στην «Κάρμεν», στο «Ζέφυρο», στο «Αριάν» της Γλυφάδας, στη «Νοσταλγία» στο Νέο Ηράκλειο, στο «Μαργαρίτα» στο Χαλάνδρι. Λίαν προσφάτως το ίδιο συνέβη και στο «Μίμης Φωτόπουλος» του Αμαρουσίου. Στην ερώτηση «αν είναι δεκτοί οι σκύλοι;», ο  κύριος που σήκωσε το τηλέφωνο απάντησε στην ερώτηση με μια φωνή που χαμογελούσε: «Δεν λέμε όχι στις αδυναμίες».  Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν κι άλλοι ιδιοκτήτες θερινών έτοιμοι να μου απαντήσουν το ίδιο. Απλώς, δεν τους έχω ανακαλύψει ακόμα.
Στέλλα Χαραμή

Και κάτι που δεν μας άρεσε…

(-) Άλλο ένα καλοκαίρι που το body shaming κατακλύζει τα social media


Εν έτει 2022 μπορεί να μην έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα, θα περίμενε όμως κανεις ότι τουλάχιστον θα είχαμε καταφέρει να καταστήσουμε αυτονόητα μερικά πράγματα, όπως είναι το ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει το σώμα του άλλου, πόσο μάλλον με τρόπο παρεμβατικό. Κι όμως, κάθε καλοκαίρι (ή μάλλον κάθε σεζόν, απλά το καλοκαίρι γίνεται πιο έντονα) χοντροφοβικοί και χοντροφοβικές βάζουν στόχο να κάνουν την εμπειρία της παραλίας άβολη για τα χοντρά άτομα ή/και να βροντοφωνάξουν ποιο είναι το “πρέπον” μαγιό για αυτά. Κάπως έτσι, η φωτογράφος και influencer Ίρις Γεωργιάδου δέχτηκε ένα μήνυμα από μία γυναίκα follower, η οποία της υποδείκνυε ποιοι μπορούν να φορούν brazil εσώρουχο (spoiler: όχι οι χοντρές γυναίκες), κάνοντας βέβαια και μερικά σεξιστικά σχόλια. Έτσι, η Ίρις Γεωργιάδου της απάντησε με ένα απολαυστικό post, καταρρίπτοντας ένα-ένα τα προβληματικά σχόλιά της, απαντώντας παράλληλα σε όλους εκείνους που θέλουν να ελέγξουν τα σώματα των γυναικών, είτε με το να κατακρίνουν τα κιλά μας, είτε με το να “ποινικοποιούν” το γυμνό μας σώμα. Το post, έχει γίνει φυσικά viral και αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.
Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b