MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
17
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
100 χρόνια Takis: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τιμά τον σπουδαίο γλύπτη με μια επετειακή έκθεση
Από 30/07/2025 έως 24/01/2026
Allspice - Michael Rakowitz & Ancient Cultures: Η σύγχρονη τέχνη συναντά αρχαίους πολιτισμούς στο Μουσείο Ακρόπολης
Από 13/05/2025 έως 31/10/2025
Bad Girls, Big Dragons: Η νέα ατομική έκθεση της Στέλλας Καπεζάνου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 03/07/2025 έως 07/09/2025
Cycladic Blues: Η Marlene Dumas στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 05/06/2025 έως 03/11/2025
In a Bright Green Field: Ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη
Από 12/06/2025 έως 13/09/2025
Nήματα Eπιλογής: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Από 24/06/2025 έως 27/09/2025
Surroundings: 13 έργα της Γερμανίδας εικαστικού Claudia Wieser ειδικά για την Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ
Από 03/04/2025 έως 16/11/2025
Takis 1∞: Το Ίδρυμα Γουλανδρή γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Takis με ένα μεγάλο αφιέρωμα
Από 22/06/2025 έως 02/11/2025
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
Win Knowlton: Αποτυπώνοντας στον καμβά την κλιματική αλλαγή
Από 15/05/2025 έως 27/09/2025
You are invited: Ο εμβληματικός φωτογράφος Juergen Teller στο Onassis Ready με μια αναδρομική έκθεση
Από 19/10/2025 έως 30/12/2025
a Cabinet of Curiosities: 78 εικαστικοί καταλαμβάνουν τους χώρους του MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Από 13/02/2025 έως 31/08/2025
«Διαδρομές στην τέχνη»: Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 24/05/2025 έως 02/11/2025
«Ιστορίες Ανεμελιάς» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 29/05/2025 έως 07/09/2025
Ένα Τηλεγράφημα στην αγαπημένη μου Suki: Έκθεση του Oscar Murillo στην Gagosian
Από 20/06/2025 έως 30/08/2025
Αθύρματα από χαρτί: Έκθεση του Απόστολου Φ. Βέττα στο Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο
Από 09/07/2025 έως 14/09/2025
Ανατομία της Αρχιτεκτονικής: Έργα της Simone Leigh εκτίθενται στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2025 έως 31/10/2025
Από τα ράφια… στις προθήκες: Η Ελλάδα των Δυτικοευρωπαίων περιηγητών σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 01/07/2025 έως 31/08/2025
Γραφές και Χάρτες: Η νέα ατομική έκθεση της Βάσως Τρίγκα στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Από 06/09/2025 έως 05/10/2025
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Διαφημίζοντας την Ελλάδα: Ο ελληνικός τουρισμός των 60s μέσα από μάτια σπουδαίων καλλιτεχνών, στην Ύδρα
Από 25/03/2025 έως 31/10/2025
Εικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο
Από 26/07/2025 έως 28/09/2025
Η Εμμονή του Βλέμματος: Μια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Παναγιώτη Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη
Από 10/04/2025 έως 31/10/2025
Η Μπιενάλε της Γάζας: Η ανθεκτικότητα της παλαιστινιακής τέχνης απέναντι στη Γενοκτονία στον Λόφο art project
Από 18/09/2025 έως 04/11/2025
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Τα "καπρίτσια" του Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη
Από 22/01/2025 έως 30/09/2025
Ζωγραφική

The Seed: Ατομική έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την νέα ατομική έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη, με τίτλο “The Seed”.

"The litany of the Sun", 2022
Monopoli Team

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση “The Seed” του Πάνου Τσαγκάρη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 9 Ιουνίου από τις 18.00 έως τις 21.00 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

“The Seed”: Λίγα λόγια για την έκθεση

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελείται από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, τα οποία δημιουργήθηκαν από την άνοιξη του 2020 και έπειτα. Ο Τσαγκάρης δεν αποφεύγει ποτέ τις κοινωνικο-πολιτικές αναταράξεις της εποχής του είτε πρόκειται για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, για την αστυνομική βαρβαρότητα κατά των Αφροαμερικανών ή την 11η Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, όταν η επιδημία του Covid-19 έπληξε βαριά τη Νέα Υόρκη, την πολιτεία όπου ζει και εργάζεται, προβληματίστηκε βαθιά. Ο τίτλος της έκθεσης, The Seed, αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά του για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο σπόρος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του κυκλικού χρόνου, της γονιμότητας, της ανάπτυξης, της γέννησης και της αναγέννησης που προέρχεται από την ιερή γεωμετρία και το Δέντρο της Ζωής. Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής και αυτής της έκθεσης.

Λίγα λόγια για το έργο του Πάνου Τσαγκάρη

O Πάνος Τσαγκάρης ενδιαφέρεται κυρίως για τον κόσμο πέρα ​​από την αισθητική εμφάνιση. Συνδυάζει επιδέξια ανατολικές και δυτικές θεολογίες, μυστικιστικά και μεταφυσικά στοιχεία με μοτίβα από επιστημονικά βιβλία. Ως σύγχρονος αλχημιστής επιθυμεί να θεμελιώσει αυτές τις πεποιθήσεις στην επιστήμη, ειδικά στην κβαντική φυσική, με σκοπό να βιώσει το θείο συνειδητά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λος Άντζελες, ο Τσαγκάρης που βρίσκεται πάντα σε πνευματική αναζήτηση, ερεύνησε περισσότερο αφενός το έργο της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός πνευματικού κινήματος που συνδυάζει το μυστικισμό με τη μεταφυσική και αφετέρου το έργο της ζωγράφου Agnes Pelton, μεταξύ άλλων, η οποία βίωσε επίσης την απεραντοσύνη της Καλιφόρνιας. Αυτή δεν ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία για τον Τσαγκάρη που έχει μια μακρά και συνεπή πρακτική εργασίας πάνω στις αόρατες δυνάμεις του σύμπαντος, από τους πρώτους του πειραματισμούς που μοιραζόταν τις αυτό-θεραπευτικές στρατηγικές του μέχρι τους ξεχωριστούς αφηρημένους πίνακες του, οι οποίοι συχνά αναπαριστούν τον άξονα της ζωής και ό,τι κινείται γύρω από αυτόν. Παρόλα αυτά, ήταν μια περίοδος κατά την οποία παγιώθηκαν αυτές οι αναφορές, μια στιγμή όπου όλοι οι σπόροι συγκεντρώθηκαν.

Επιπλέον, ο καθρέφτης, ένα άκρως συμβολικό αντικείμενο, είναι βασικό στοιχείο της πρακτικής του. Είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει τα πραγματικά και αλληγορικά του όρια μέσα από μια  μοναδική παλίμψηστη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω: Δημιουργεί μια εγκατάσταση με καθρέφτες. Η εξαιρετικά ανακλαστική σύνθεση φωτογραφίζεται χρησιμοποιώντας το iPhone του, έναν σύγχρονο καθρέφτη, ο οποίος ενισχύει τη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό. Πραγματοποιεί μια ασπρόμαυρη xerox εκτύπωση της φωτογραφίας σε μεγάλες διαστάσεις με τα χρώματα να παραπέμπουν στις δυτικές θεμελιώδεις δυϊστικές δομές, έπειτα προστίθενται περισσότεροι καθρέφτες στην επιφάνεια και η νέα εγκατάσταση φωτογραφίζεται εκ νέου. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να χαθούν οι ανακλαστικές ιδιότητες του καθρέφτη. Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία της μεταξοτυπίας επιλεγμένων φωτογραφιών στον καμβά και εφαρμόζονται στρώματα ακρυλικής μπογιάς, μελανιού και φύλλων χρυσού, σύμβολο του θείου στις περισσότερες πνευματικές παραδόσεις.

Οι καθρέφτες χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπόδια μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου. ‘Έτσι, αυτή η τεχνική επιτρέπει στον καλλιτέχνη να «εξαντλήσει» τους καθρέφτες, μέσω του συμβολικού εκμηδενισμού των πλατωνικών «ειδώλων», καταδεικνύοντας ότι το σύμπαν δεν είναι φτιαγμένο από εικόνες αλλά από ενέργεια. Σε αυτά τα έργα, το ανθρώπινο σώμα με το ξεχωριστό του περίγραμμα είναι πάντα πανταχού παρόν. Είναι, εν τέλει, ένα είδος δοχείου που έχουμε στη διάθεσή μας για να βιώσουμε τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις μας και διαμορφώνει τη φαινομενολογική μας εμπειρία. Ωστόσο, καθώς ο Τσαγκάρης αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως έναν αδιάκοπο ωκεανό ενέργειας, το σώμα μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί να είναι ένας υποδοχέας κοσμικών δυνάμεων. Η ζωγραφική λειτουργεί ως μέσο για την κατανόηση διαφορετικών διαστάσεων όπως κάνουν συχνά άλλες πνευματικές πρακτικές.

Επιπλέον, τα έργα σε χαρτί του Τσαγκάρη επεκτείνουν την ιδέα του σώματος ως κοσμικού δοχείου ενέργειας, ως μια θερμοκοιτίδα ζωής και επικεντρώνονται στη δύναμη του μύθου και των αρχέτυπων, καθολικών συμβόλων και μοτίβων που αντανακλούν το συλλογικό ασυνείδητο που βρίσκουμε στους μύθους διαφόρων πολιτισμών. Για παράδειγμα, ο Όσιρις, ο Θεός του Κάτω Κόσμου στην αιγυπτιακή μυθολογία είναι παρών σε αυτά τα έργα μαζί με τη Λίλιθ, τον Κύκλωπα και τα memento mori. Ο Όσιρις δεν προστάτευε μόνο τους νεκρούς αλλά δίδαξε τη γεωργία και έδωσε νόμους στους ανθρώπους. Η σαρκοφάγος του είναι μια οργανική αναφορά στην αναγέννηση που αντανακλά τη συνέχεια του χρόνου. Ας σημειωθεί ότι ο μύθος είναι αδιαχώριστος από το τελετουργικό. Σε αυτό το σημείο, ο μύθος συναντά τον Τσαγκάρη. Ενσωματώνοντας τα αρχέτυπα, γεφυρώνει τον ιστό του μύθου με τον ιστό του χωροχρόνου.

Τέλος, είναι σημαντικό να συζητήσουμε λεπτομερέστερα τη σημασία του χρονικού πλαισίου στο οποίο ο Τσαγκάρης συλλαμβάνει αυτά τα έργα, από την αρχή των έντονων περιορισμών την άνοιξη του 2020 έως το καλοκαίρι του 2022, με ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει λάβει δύο ή περισσότερες δόσεις εμβολίων έως την στιγμή που πραγματοποιείται αυτή η έκθεση. Ο Covid-19 μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας ισχυρός καταλύτης για τη μεταμόρφωση και τη μετάβαση από μια τρισδιάστατη συνείδηση ​​που συνδέεται με τη δυαδικότητα και τον διαχωρισμό, κάτω από την οποία λειτουργούμε στην καθημερινή μας ζωή σε μια πενταδιάστατη διάσταση, μια υψηλότερη ενεργειακή εμπειρία και ευθυγράμμιση με τις κοσμικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετατόπισης είναι αρκετά συνηθισμένο οι άνθρωποι να βιώνουν έναν βαθμό απομόνωσης. Μερικοί προσπάθησαν να καλύψουν το κενό με αγορές που προσφέρουν άμεση ικανοποίηση από εμπορικούς κολοσσούς. Αυτοί οι ξεπερασμένοι τρόποι που πηγάζουν από ένα εξαιρετικά υλιστικό και ατομικιστικό σύστημα αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Για αυτό, νιώσαμε μόνοι ακόμα και όταν ήμασταν υπέρ συνδεδεμένοι μέσα από πολλαπλά κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές επικοινωνίας.

Συνολικά, τα έργα του Τσαγκάρη επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με την πολιτική σημασία της πέμπτης διάστασης ως τον πιο ηθικό τρόπο ζωής. Αυτή η διάσταση αντιπροσωπεύει μια κατάσταση καθαρής αγάπης, ενότητας, ριζικής ευθυγράμμισης με τις δυνάμεις της ζωής, ένα είδος μητρότητας πέρα από τις ανθρώπινες ζωές. Οι συγκρούσεις, οι αρρώστιες, η φτώχεια και η δυστυχία δεν έχουν θέση σε αυτή τη διάσταση. Ο Τσαγκάρης προσεγγίζει την πέμπτη διάσταση μέσω της ζωγραφικής του πρακτικής και μας καλεί να την αγκαλιάσουμε καθώς λαχταρούμε να βρούμε καινούριο νόημα μετά από μια δύσκολη περίοδο ενδοσκόπησης και αναθεώρησης του τρόπου ζωής μας.

Βιογραφικό σημείωμα Πάνου Τσαγκάρη

Ο Πάνος Τσαγκάρης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Emily Carr Institute of Art & Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Έχει εκθέσεις διεθνώς, όπως  στο  Βανκούβερ, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Βερολίνο, Βιέννη, Μιλάνο, Παρίσι και Χονγκ Κονγκ. Οι πρόσφατες εκθέσεις του είναι, “Invisible Thread”, Baker Museum, Naples,  ΗΠΑ (2022), “In search of lost time”, Dreamsong, Minneapolis, ΗΠΑ (2021), “Mr Robinson Crusoe stayed home-Adventures of design in times of crisis”, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2021), “Forever Now” (ατομική έκθεση, Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών, Θεσσαλονίκη (2020), “Θεωρήματα II”, ΕΜΣΤ, Αθήνα (2020), “Truthiness and the News”, DeCordova Museum, Λίνκολν, ΗΠΑ (2019), “What is an Edition Anyway”, McEvoy Foundation of the Arts, Σαν Φρανσίσκο (2019), “Shine on Me”, Deutsches Hygiene-Museum, Δρέσδη (2018), “The Times”, Flag Art Foundation, Νέα Υόρκη (2017), “Let the Sun Protest” (ατομική), Marie-Laure Fleisch Gallery, Ρώμη (2017), “Homeland”, Kunsthalle Osnabrück, Οσναμπρύκ (2017), “Looking for the Clouds”, Casino-Luxembourg, Λουξεμβούργο (2017), “And Now the Good News, Works from the Annette and Peter Nobel Collection”, MASI Museum, Λουγκάνο (2016), “Unstable Fields, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2016), “Language of the Birds: Occult and Art”, New York University’s 80WSE Gallery, Νέα Υόρκη (2016), “APOCATASTASIS” (ατομική), Stems Gallery, Βρυξέλες (2016), “TIME” (ατομική), Kalfayan Gallerries, Αθήνα (2016). Ο Πάνος Τσαγκάρης εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Στα έργα του ο Πάνος Τσαγκάρης αντλεί από το ενδιαφέρον του για το πνευματικό και το μυστικό. Με οδηγό πρώτες εκδόσεις θεμελιακών φιλοσοφικών κειμένων, διερευνά πνευματικές έννοιες του μετασχηματισμού όπως αυτές εμφανίζονται σε διάφορες μυθολογίες και παραδόσεις αποκρυφισμού. Κεντρική θέση στην πρακτική του κατέχει η διαδικασία αυτο-μετασχηματισμού και ο τρόπος με τον οποίο αυτή υλοποιείται στη σύγχρονη ζωή, και τη σημερινή παγκόσμια κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Μέσα από το έργο του ο Τσαγκάρης φιλοδοξεί να συλλάβει την εύθραυστη σύνδεση μεταξύ ορατού και αόρατου, συνειδητού και ασυνείδητου,  υλικού και άυλου κόσμου, με στόχο να επικοινωνήσει οπτικές γνώσεις σχετικά με αξία και την αιώνια παρουσία της αλλαγής και της παροδικότητας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Πάνος Τσαγκάρης
Χώρος: Kalfayan Galleries
Διάρκεια Έκθεσης: Από 9 Ιουνίου έως 3 Σεπτεμβρίου 2022
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα. ΤΗΛ. +30210 7217679
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Η Μπιενάλε της Γάζας: Η ανθεκτικότητα της παλαιστινιακής τέχνης απέναντι στη Γενοκτονία στον Λόφο art project
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
100 χρόνια Takis: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τιμά τον σπουδαίο γλύπτη με μια επετειακή έκθεση
Εικαστικά
You are invited: Ο εμβληματικός φωτογράφος Juergen Teller στο Onassis Ready με μια αναδρομική έκθεση
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Από τα ράφια… στις προθήκες: Η Ελλάδα των Δυτικοευρωπαίων περιηγητών σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αθύρματα από χαρτί: Έκθεση του Απόστολου Φ. Βέττα στο Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο
Art & Culture
Εικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μπορώ κι εγώ: Η αναπηρία των ζώων στο επίκεντρο μιας νέας έκθεσης στο ΠΕΣ Πολύτροπον
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σου στέλνω Μήλο CPT: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γραφές και Χάρτες: Η νέα ατομική έκθεση της Βάσως Τρίγκα στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Θραύσματα: Ένας εικαστικός φόρος-τιμής στην κλασική ωραιότητα στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Bad Girls, Big Dragons: Η νέα ατομική έκθεση της Στέλλας Καπεζάνου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Κατεδαφίσεις» στην ετήσια εικαστική συνάντηση +oikismos στο Χαλάνδρι