MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: 5+1 ταινίες που μάς υπενθυμίζουν ότι ο έρωτας δεν έχει φύλο

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, σας παρουσιάζουμε 6 αριστουργηματικές queer ταινίες.

«Happy Together»
author-image Αγγελική Κατσίκα

Σαν σήμερα, στις 17 Μαίου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τότε και κάθε χρόνο, η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, με σκοπό να επιτευχθεί ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα των ομοφυλόφιλων.

Με αφορμή αυτήν την εξαιρετικά σημαντική ημέρα, συγκεντρώσαμε 6 κομψοτεχνήματα της έβδομης τέχνης που εξυμνούν τον ομοφυλοφιλικό έρωτα.

1. Ευτυχισμένοι Μαζί (Happy Together), 1997

Με Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1997, το «Ευτυχισμένοι Μαζί», αποτελεί ένα από τα άκρως αισθητικά και στιλιστικά “θαύματα” του σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ Γουάι. Η ταινία περιγράφει μια ιστορία αγάπης, μίσους και έντασης ενός γκέι ζευγαριού που ταξιδεύει στην Αργεντινή για διακοπές και χωρίζει. Καταλήγουν να μένουν εκεί πολύ περισσότερο από όσο υπολόγιζαν, με τον έναν να δουλεύει ως πορτιέρης σε μπαρ και με τον άλλον να διασκεδάζει με άγνωστους, μέχρι που τραυματίζεται και επιστρέφει. Μια ταινία βαθιά δραματική και ρομαντική, με 90s διάθεση και αισθητική ελευθερία, περιγράφει το απρόβλεπτο της ζωής, καθώς και την κυκλοθυμία και αλληλεξάρτηση που επικρατεί στην ερωτική σχέση των δύο νέων.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Cinobo.

2. Αγοροκόριτσο (Tomboy), 2011

Η βραβευμένη ταινία της Σελίν Σιαμά, περιγράφει την ιστορία της 10χρονης Λορ, η οποία μετακομίζει με τους γονείς της και την 6χρονη αδερφή της σε ένα προάστιο της Γαλλίας. Εκεί γνωρίζει την Λίζα, το μοναδικό κορίτσι στην παρέα της γειτονιάς της και η Λορ αποφασίζει να παραστήσει το αγόρι και να συστηθεί ως Μίκαελ, θεωρώντας πως έτσι θα γίνει αποδεκτή. Ένα παιδικό δράμα που περιγράφει την αναζήτηση και ανακάλυψη της ταυτότητας του φύλου.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Ertflix έως και 31/05.

3. Brokeback Mountain, 2005

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία σε σκηνοθεσία Άνγκ Λι και εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών Χιθ Λέτζερ και Τζέηκ Τζίλενχαλ, απεικονίζει την περίπλοκη ερωτική σχέση μεταξύ δύο καουμπόηδων στην Αμερική των 60s. Δύο άνδρες, ο Ένις και ο Τζακ αναλαμβάνουν τη φύλαξη προβάτων στο βουνό Μπρόκμπακ για το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο βουνό, αναπτύσσεται μεταξύ τους ερωτική χημεία και παρόλο που αργότερα κάνουν και οι δύο οικογένεια, εξακολουθούν να συναντιούνται στο συγκεκριμένο βουνό για τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής τους. Ένας μυστικός και ανεκπλήρωτος έρωτας μεταξύ δύο αντρών που δεν κατάφεραν να ζήσουν όπως πραγματικά επιθυμούσαν.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix.

4. Titane, 2021

Η ταινία που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2021, το Titane αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της Ζουλιά Ντουκουρνό και μια από τις πιο ακραίες και προκλητικές ταινίες που έχουν διεκδικήσει το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα. Η πλοκή αφορά έναν πυροσβέστη, ο οποίος μετά από μια σειρά εγκλημάτων, επανενώνεται με το γιο του που αγνοείται για 10 χρόνια. Ωστόσο, είναι έτσι τα πράγματα; Μια δραματική και επίπονη ιστορία που ανήκει στο σινεμά του σοκ, δεν αγαπά τη λογική, αλλά προτιμά τους συμβολισμούς.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα Cinobo.

5. Μέλλον για Τρεις (Futur Drei), 2020

Η γερμανική queer ταινία του σκηνοθέτη Faraz Shariat θα προβληθεί στο τριήμερο LGBTQ+ ταινιών στον κινηματογράφο Τριανόν την Τετάρτη 17/05. Η υπόθεση αφορά τον Πάρβις, γιος Ιρανών μεταναστών, που περνάει την ώρα του στην μικρή του πόλη βγαίνοντας ραντεβού στο Grindr και πηγαίνοντας σε ρέηβ πάρτι. Όταν τον πιάνουν να κλέβει από ένα κατάστημα, τον στέλνουν να κάνει κοινοτική εργασία σε ένα κέντρο προσφύγων όπου θα γνωρίσει την Μπανάφσε και τον Αμόν από το Ιράν. Όταν ο Πάρβις και ο Αμόν αναπτύξουν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον, η σχέση των τριών τους θα δοκιμαστεί.
Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 17/05 στις 20:50.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

6. Στρέλλα, 2009

Η ελληνική ταινία που απέσπασε 4 βραβεία  σε 20 κινηματογραφικά φεστιβάλ – συμπεριλαμβανομένου του Α’ γυναικείου ρόλου που δόθηκε στην Μίνα Ορφανού – το Στρέλλα, αποτελεί ένα λαϊκό μελόδραμα με επιρροές από Αλμοδοβάρ και Φασμπιντέρ σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κούτρα. Η υπόθεση αφορά έναν άνδρα που αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια, για έναν φόνο που διέπραξε στο χωριό του. Μετακομίζει στην Αθήνα με σκοπό να κάνει μια καινούρια αρχή και εκεί γνωρίζει την όμορφη Στρέλλα, ενώ παράλληλα αναζητά το γιο του με τον οποίο έχει να μιλήσει από τότε που φυλακίστηκε…
Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα Cinobo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSuper Mammy: Ρεσιτάλ σεξισμού και ομοφοβίας από τον Μάρκο Σεφερλή, γιατί το 2021 δεν μάς έμαθε τίποτα12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b