MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Perla Batalla: Η “φωνή” που ο Leonard Cohen εμπιστεύτηκε όσο καμία άλλη

Λίγο πριν πεθάνει, ο Leonard Cohen είπε στην φίλη και συνεργάτιδα του Perla Batalla ότι φοβόταν πως η μουσική του θα πεθάνει μαζί του. Η Perla Betella απάντησε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όσο περνά από το χέρι της -και έτσι γεννήθηκε το House of Cohen, που έρχεται στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου.

KEIMENO: Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 16.05.2022

“Πάνω στη σκηνή, κάτω από τη σκηνή, αναλογικά ή ψηφιακά, πάντοτε αγαπώ την Perla Batalla” είχε πει κάποτε ο Leonard Cohen για την αγαπημένη του φίλη και πιστή συνεργάτιδα, η οποία με τη σειρά της ορκίστηκε να κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά του και να τη μεταφέρει σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ακριβώς επιχειρεί η Perla Batalla με το House of Cohen, το show που έρχεται επιτέλους στην Ελλάδα, την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο Θέατρο Παλλάς -και αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα επιτυχημένη περιοδεία της, τα καταφέρνει πολύ καλά.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου το 2016, την ημέρα που ο Leonard Cohen έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας τη θλίψη στον κόσμο που τον αγάπησε. Ανάμεσα σε αυτούς και η Perla Batalla, που βρισκόταν στο Παρίσι -το σημείο όπου είχε ξεκινήσει την συνεργασία της με τον Cohen στην ευρωπαϊκή του περιοδεία, 30 χρόνια πριν. Ήξερε ότι αυτό ήταν σημαδιακό. Για μήνες δεν μπορούσε να τραγουδήσει ούτε νότα -θυμόταν όμως την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό της να μην αφήσει ποτέ τη μουσική του Cohen να πεθάνει.

Έτσι, γεννήθηκε το House of Cohen, ένα show στο οποίο η Batalla ερμηνεύει με την χαρακτηριστική φωνή της τα τραγούδια του μέντορα της, όσο μοιράζεται προσωπικές ιστορίες και περιπέτειες που έζησε μαζί του.

Αυτό όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο tribute. Φυσικά, εμβληματικά τραγούδια όπως το “Hallelujah” δεν θα μπορούσαν να λείπουν, η Batalla όμως θέλει να συστήσει στο κοινό και σε μερικά λιγότερο γνωστά κομμάτια του Καναδού ποιητή, που είναι εξίσου μαγικά. Παράλληλα, έχοντας ζήσει από κοντά τον Leonard Cohen, επιχειρεί να συστήσει στο κοινό μία άλλη, πιο “φωτεινή” πλευρά του “Νονού της Μελαγχολίας”.

Perla Batalla: Από τα φωνητικά του Cohen στο μεγαλύτερο tribute του έργου του

Σήμερα, με μία υποψηφιότητα στα Grammy, εφτά δίσκους, συμμετοχές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και φυσικά συναυλίες στους σπουδαιότερους χώρους όλου του κόσμου με το αναγνωρισμένο House Of Cohen, η Perla Batalla έχει ένα πλούσιο βιογραφικό.

Ωστόσο, η καριέρα της μετρά ήδη τρεις δεκαετίες. Έχοντας αγαπήσει τη μουσική μέσα από το δισκοπωλείο της αργεντίνικης καταγωγής μητέρας της (εξού και η ικανότητα της να τραγουδά εξίσου καλά στα ισπανικά και τα αγγλικά), η Batalla ξεκίνησε ως τραγουδίστρια στα φωνητικά του Leonard Cohen, όταν τους σύστησε η κοινή τους φίλη και μουσικός Julie Christensen. Ήταν εκεί στο απόγειο της καριέρας του με το “I’m Your Man” στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αλλά και όταν αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να γίνει βουδιστής μοναχός στη μέση του πουθενά.

Κυρίως, όμως ήταν εκεί όταν ο Cohen δημιούργησε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Έτσι, όπως είχε παραδεχτεί και η ίδια δυσκολεύτηκε πολύ να “προχωρήσει” -πώς να προχωρήσεις άλλωστε όταν έχεις συνεργαστεί με μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες της σύγχρονης μουσικής; Ο Leonard Cohen ήταν τελικά εκείνος που την “έσπρωξε” να κυνηγήσει το όνειρο της για μία καριέρα στη μουσική.

Με τον Cohen για μέντορά της, η Batalla τελικά ηχογράφησε εφτά δίσκους και έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τη ξεχωριστή φωνή της, την ικανότητά της να παντρεύει διαφορετικές κουλτούρες (με πρωταγωνίστρια φυσικά εκείνη της Λατινικής Αμερικής) και το πηγαίο χιούμορ της, που αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στις ζωντανές εμφανίσεις της.

Ίσως τίποτα να μην είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τον Leonard Cohen -η Batalla έχει παραδεχτεί ότι η συνεργασία τους ήταν “η αρχή των πάντων”. Γι’ αυτό και η επιθυμία της να τιμήσει τον μέντορα και καλό της φίλο αποτελεί μάλλον “αποστολή” για εκείνη.

Εξάλλου, αυτή η “αποστολή” είχε ξεκινήσει πολύ πριν φύγει από τη ζωή ο Καναδός καλλιτέχνης. Το 2007 κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο – “φόρο τιμής” στον Cohen, το “Bird on the Wire” με τις ευλογίες και την πολύτιμη βοήθειά του. Όπως έχει εξιστορήσει πολλές φορές η Batalla, ο 72χρονος τότε μουσικός είχε βρεθεί στην ηχογράφηση και κατά έναν ασυνήθιστο τρόπο διοργάνωσε μία αυθόρμητη φωτογράφιση στο σπίτι του στο Los Angeles για την προώθηση του δίσκου.

Λίγα χρόνια αργότερα και με τον θάνατό του να έχει κάνει την ανάγκη της για έναν φόρο τιμής πιο μεγάλη από ποτέ, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να καταπιαστεί με πολλά ακόμη έργα του. Με τη χαρακτηριστική φωνή της και το πολυπολιτισμικό στυλ της δίνει νέα πνοή στο έργο του Cohen και αποκαλύπτει ακριβώς πόσο διαχρονικό και συνάμα σύγχρονο είναι.

Με σεβασμό και αγάπη για τη μουσική, την ποίηση, την τέχνη και πάνω απ’ όλα τον καλό της φίλο, Leonard, η Perla Batalla ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να ερμηνεύσει με τον τρόπο της κομμάτια αξέχαστα, από το “Dance Me to the End of Love” μέχρι και το εμβληματικό “Hallelujah”, και κυρίως κομμάτια σπάνια, που η νέα (και όχι μόνο) γενιά αξίζει να ακούσει.

Ανυπομονούμε λοιπόν να ακούσουμε την ερμηνεύτρια, που βρέθηκε στο πλάι ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που γνώρισε η ανθρωπότητα, την πιστή φίλη και συνεργάτιδα, που ο Cohen εμπιστεύτηκε όσο καμία άλλη, την ξεχωριστή φωνή που έρχεται να δώσει νέα πνοή στον Cohen.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Παλλάς
Παρασκευή 17 Ιουνίου
Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 60€
Κλείστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b