MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 5 προτάσεις για την Τρίτη 26 Απριλίου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου 2022.

Θεόδωρος Κεμίδης: Αναδρομική έκθεση στο έργο του σημαντικού εικαστικού στην Chili Art Gallery
Αριστούλα Ζαχαρίου

Εκθέσεις

1. Νίκος Εγγονόπουλος – Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού: Έκθεση αφιερωμένη στον εμβληματικό καλλιτέχνη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Η έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με εκατόν σαράντα οκτώ και πλέον πολύτιμα έργα του Εγγονόπουλου, δανεισμένα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης: «O Εγγονόπουλος με λογισμό και όραμα, κινείται από το παρόν στο παρελθόν, από το όνειρο στον μύθο και από την πραγματικότητα στη φαντασίωση. Αδιαπραγμάτευτα ειλικρινής και ανιδιοτελής απέναντι στη ζωή, αντιμετώπισε με θάρρος τους επικριτές και πολέμιούς του, αντιπαραθέτοντας τη ζωγραφική και την ποίησή του, οι οποίες είναι έντονα συνδεδεμένες με τα όνειρα και τους ονειρικούς μηχανισμούς, με το παράλογο και τη “ζούρλια”, μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούσε ο ίδιος».
Διάρκεια Έκθεσης: 9 Μαρτίου – 19 Ιουνίου 2022

Ωράριο: Δευ/Τρi/Τετ/Παρ/Σάβ/Κυρ: 10:00 – 18:00 και Πέμπτη: 10:00 – 20:00.
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ: 210 3611206. Ε: [email protected] | https://thf.gr/el/.

2. John Craxton – Μια ελληνική ψυχή: Έκθεση αφιερωμένη στον φιλέλληνα ζωγράφο από το Μουσείο Μπενάκη

Μια ιδιαίτερη περιοδεύουσα έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου John Craxton (1922-2009) ξεκίνησε το ταξίδι της τον Απρίλιο, με πρώτο σταθμό το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Η ιστορία του καλλιτέχνη, γεμάτη με αισιοδοξία που αντικατοπτρίζεται στους εξαίσιους πίνακές του, καταγράφει ένα επικό ταξίδι από το σκοτάδι στο φως. Ο John Craxton υπήρξε ένας απαράμιλλος πορτραιτίστας και τοπιογράφος στην Ελλάδα των μέσων του 20ού αιώνα ο οποίος περιφρονούσε τη φήμη του καλλιτέχνη. Δεν νοιαζόταν καν να ολοκληρώσει τους πίνακές του, πόσο μάλλον να τους πουλήσει. Εάν το έργο του φανερώνει ένα πράγμα για εκείνον, είναι ότι προτιμούσε τη ζωή από την τέχνη: τη ζωή στην Ελλάδα, πάνω απ’ όλα.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Απριλίου 2022 – 11 Σεπτεμβρίου 2022.
Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΤετάρτηΠαρασκευήΣάββατο:10:00 – 18:00. Πέμπτη:10:00 – 00:00. Κυριακή:10:00 – 16:00.
Εισιτήρια: 8€ και 6€. Προπώληση: tickets.benaki.org
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα. Τηλ: 210 367 1000. Ε: [email protected] | benaki.org

3. Ήσυχη ζωή: Έκθεση του Βασίλη Βασιλακάκη στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Η νέα έκθεση του Βασίλη Βασιλακάκη, με τίτλο «Hσυχη ζωή», που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων από τις 7 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2022 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μια απλή ζωή σε έναν κόσμο που οδηγείται στη φθορά. Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα του Βασιλακάκη, φτιαγμένα την τελευταία τριετία (2019-2021), τα οποία δίνουν έμφαση στην αδιαμεσολάβητη εμπειρία και ματιά. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την ενότητα έργων είναι η αρμονική συμβίωση του ζωγράφου με την εικόνα που προτίθεται να ζωγραφίσει.
Διάρκεια Έκθεσης: 7 Απριλίου – 15 Μαΐου 2022
Ωράριο: Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 11:00 – 19:00. Σάββατο/Κυριακή: 10:00 – 15:00.
Ελεύθερη Είσοδος

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας. Πληροφορίες: 210 7232604, 210 7224028, Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής.

4. Θεόδωρος Κεμίδης: Αναδρομική έκθεση στο έργο του σημαντικού εικαστικού στην Chili Art Gallery

Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) έχει τη τιμή να παρουσιάσει αναδρομική έκθεση στο έργο του σημαντικού εικαστικού δημιουργού Θεόδωρου Κεμίδη, σε οργάνωση και επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από όλες τις περιόδους της δημιουργικής πορείας του, φιλοτεχνημένα με ποικιλία προσεγγίσεων και μέσων. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, καθώς επίσης φωτογραφίες και κόμικ. Μοναδικά και «non finito» έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στην ενδιαφέρουσα έκθεση.
Διάρκεια Έκθεσης: 7-30 Απριλίου 2022
Ωράριο: Τρίτη/Τετάρτη/Παρασκευή: 11:00 – 18:00. Πέμπτη: 12:00 – 19:00. Σάββατο: 11:00–15:00.
Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα. Τηλ: 210-7292564. Ε: email: [email protected] | www.chiliart.gr

5. Έκθεση στον ΔΑΘ: Οι Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές όπως τις απέδωσε ζωγραφικά ο Γήσης Παπαγεωργίου

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί έκθεση σχεδίων του Γήση Παπαγεωργίου από την συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, υφαντές και κεντητές, μεταξωτές, μάλλινες, λινές, μπαμπακερές, με περίτεχνο χρυσοποίκιλτο ή πολύχρωμο διάκοσμο παρουσιάζονται όλες μαζί ως ένας πολιτισμικός θησαυρός που μαρτυρά την τεράστια πολιτιστική ελληνική κληρονομιά. Το μοναδικό αυτό ενδυματολογικό φαινόμενο, αστείρευτου εικονογραφικού πλούτου και υψηλής αισθητικής αξίας, φέρει τις αντιλήψεις κάθε περιοχής, την προσωπική σφραγίδα κάθε δημιουργού, αρχαία ελληνικά κατάλοιπα, βυζαντινά στοιχεία και επιρροές της κεντρικής Ευρώπης. Οι Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές, όπως τις απέδωσε ζωγραφικά ο Γήσης Παπαγεωργίου με απόλυτο σεβασμό και ύστερα από πολυετή έρευνα, αναπαράγονται με λεπτομερή και πρωτοφανή ρεαλισμό.
Διάρκεια έκθεσης: Έως 17 Ιουλίου 2022.
Ελεύθερη Είσοδος
Εκθεσιακός Χώρος «Τέχνη & Περιβάλλον», Επίπεδο Αναχωρήσεων, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα βιβλία που θα διαβάσουμε την Άνοιξη: Δυνατές αφίξεις από 9 εκδοτικούς οίκους12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b