MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βενετία: Ένα πρώην εγκαταλελειμμένο νησί «γεννιέται ξανά» στο πλαίσιο της φετινής Μπιενάλε

Ένα πρώην εγκαταλελειμμένο νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας μετατρέπεται σε κέντρο πολιτισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ετοιμάζεται να υποδεχθεί για πρώτη φορά επισκέπτες στο πλαίσιο της φετινής Μπιενάλε.

Βενετίας
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Monopoli Team

Οι επισκέπτες της Μπιενάλε της Βενετίας αυτή την εβδομάδα θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά ένα εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, το οποίο μεταμορφώθηκε σε καλλιτεχνικό κέντρο.

Η ιστορία του νησιού

Το San Giacomo in Paludo, όπως είναι το τοπωνύμιο του, βρίσκεται στα βόρεια της Λιμνοθάλασσας, ανάμεσα στο Murano και το Burano. Το συγκεκριμένο νησί απέκτησε ζωή το 1046, όταν ο Δόγης Orso Badoer II το δώρισε για την κατασκευή ενός μοναστηριού. Από εκεί και έπειτα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους προσκυνητές και τους μοναχούς, «περνώντας στα χέρια» διάφορων μοναστικών ταγμάτων, πριν καταστεί νησί καραντίνας τον 15ο αιώνα. Αργότερα δόθηκε στους Φραγκισκανούς έως το 1746.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό φυλάκιο και μέρος για την αποθήκευση πυρίτιδας, πριν εγκαταλειφθεί πλήρως το 1961, όντας κυρίως ερείπια. Το 2018 το ιταλικό κράτος του έβαλε πωλητήριο με την προϋπόθεση ότι ο νέος του ιδιοκτήτης θα το χρησιμοποιεί για πολιτιστικούς σκοπούς. Εν τέλει αγοράσθηκε από την συλλέκτρια τέχνης Patrizia Sandretto Re Rebaudengo και τον σύζυγο της Agostino Re Rebaudengo.

Francesco Tironi «View of the Island of San Giacomo in Paludo» | Φωτογραφία: Met Museum

Η πολιτιστική του «Αναγέννηση»

Το ζεύγος προέβλεψε ώστε το νησί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί εκθέσεις, κονσέρτα, θεατρικές παραστάσεις και προγράμματα κατάρτισης καλλιτεχνών, καθώς και ως έδρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτή η σύνδεση μεταξύ τέχνης και ενέργειας μοιάζει λίγο σαν μια αναγέννηση», ανέφερε η Sandretto στην εφημερίδα La Stampa. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μικρό αυτό νησάκι θα αναδυθεί ξανά με τον δικό του χαρακτήρα. Κατά κάποιον τρόπο αυτή η γη θα επιστρέψει στις ρίζες της- καλωσόριζε ταξιδευτές, θα το κάνει ξανά». 

Αν και ορισμένες υποδομές του νησιού, το οποίο προς το παρών είναι προσβάσιμο μόνο με ιδιωτικές βάρκες, ήταν σχεδόν άθικτες όταν το ζευγάρι αγόρασε το νησί, ωστόσο, θα πάρει αρκετό χρόνο πριν το νέο πρότζεκτ αγγίξει το σύνολο των δυνατοτήτων του.

Κάποιο χώροι, βεβαίως, είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τις πρώτες εκδηλώσεις. Ένα show από τον Βραζιλιάνο performer Jota Mombaça, μέρος του pre-opening προγράμματος της φετινής Μπιενάλε, θα λάβει χώρα στο San Giacomo in Paludo, στις 21 Απριλίου. Το show θα είναι απλώς μια γεύση πριν οι εργασίες ανοικοδόμησης συνεχιστούν και το νησί είναι έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες πιθανώς το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μπιενάλε της Βενετίας ανακοινώνει μία έκθεση της τελευταίας στιγμής με έργα Ουκρανών καλλιτεχνών12.09.2018

Η Patrizia Sandretto Re Rebaudengo δήλωσε πως ένα σπίτι για την ίδια και την οικογένεια της θα χτιστεί στο νησί, αλλά σύμφωνα με τους όρους της αγοροπωλησίας δεν θα υπάρξουν ξενοδοχεία.

Με πληροφορίες από την Guardian

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b