MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
21
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Νύχτα Ιδεών: Το ετήσιο ραντεβού για τον διάλογο και τη σύγχρονη σκέψη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η «Νύχτα Ιδεών», το ετήσιο ραντεβού αφιερωμένο στις ανταλλαγές, το διάλογο και τη σύγχρονη σκέψη, επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με προσκεκλημένους διανοούμενους και εμπειρογνώμονες του ευρωπαϊκού πολιτιστικού χώρου.

Η Νύχτα Ιδεών: Το ετήσιο ραντεβού για τον διάλογο και τη σύγχρονη σκέψη επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Monopoli Team

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, διοργανώνει, τη Δευτέρα 9 Μαΐου, τη «Νύχτα Ιδεών», το μεγάλο ετήσιο ραντεβού που είναι αφιερωμένο στις ανταλλαγές, το διάλογο και τη σύγχρονη σκέψη και προσκαλεί διανοούμενους και εμπειρογνώμονες του ευρωπαϊκού πολιτιστικού χώρου για να συζητήσουν δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη επικαιρότητα:

1. Συζήτηση με θέμα «Εθνική κυριαρχία, ευρωπαϊκή κυριαρχία»

Έναν σημαντικό διάλογο, σε συνεργασία με το Le Grand Continent*  με θέμα «Εθνική κυριαρχία, ευρωπαϊκή κυριαρχία», ανάμεσα στον Γεώργιο Παγουλάτο, ειδικό στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και τον François Heisbourg, ειδικό στην διεθνή πολιτική οι οποίοι θα συνομιλήσουν για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη.

Παραφράζοντας τον Καρλ Μαρξ, ένα πολιτικό φάντασμα στοιχειώνει σήμερα την Ευρώπη: Η κυριαρχία. Το αίσθημα της παράδοσης στις απρόσωπες δυνάμεις μιας διεθνοποιημένης αγοράς, η ευαλωτότητα στη λεηλασία των μεγάλων αναθεωρητικών ή ληστρικών δυνάμεων, ο φόβος των μεγάλων πλανητικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι δημογραφικές ανακατατάξεις, η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, η στέρηση της πολιτικής μας βούλησης: όλα αυτά τροφοδοτούν την αναζήτηση της επιστροφής σε υποτιθέμενες απλούστερες, αν όχι ευτυχέστερες εποχές.

Το ερώτημα είναι ακόμη πιο βασανιστικό, διότι ο πανάρχαιος φορέας της αμιγώς εθνικής κυριαρχίας δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή διάσταση είναι απαραίτητη. Πώς να αρθρώσουμε το κλασικό επίπεδο της εθνικής κυριαρχίας και την αναδυόμενη ευρωπαϊκή κυριαρχία; Αυτή είναι η μεγάλη πολιτική πρόκληση της στιγμής.

2. Συζήτηση με θέμα «(Ανα)δομούμε μαζί»

Μια συζήτηση με θέμα «(Ανα)δομούμε μαζί» με συμμετέχοντες τους Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Alexandre Colliex, διεθνή διευθυντή του Manifesto Expo Paris, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Ελευσίνας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 και Σόφη Λάμπρου, ιδρύτρια του Impact Hub.

Οι κοινωνίες μας υφίστανται σημαντικές αλλαγές και έχουν υποστεί οικονομικά, κλιματικά και κοινωνικά σοκ τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η πανδημία COVID. Η κουλτούρα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο για τη συνοδεία αυτών των αλλαγών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει υπουργείο αρμόδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα εξηγήσει τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το υπουργείο του στην προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και πώς αυτή η πολιτιστική πρόκληση μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσει η Ελλάδα νέα ταυτότητα και νέα ώθηση μετά τα χρόνια της κρίσης.

Μαζί του θα είναι ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Πρόεδρος της Ελευσίνας 2023, ο οποίος θα εξηγήσει πώς η επιλογή της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης θα επιτρέψει στην Ελευσίνα να συνεχίσει τον αστικό της μετασχηματισμό. Ο κ. Alexandre Colliex από το Studio Manifesto θα παρουσιάσει τα έργα επανεφεύρεσης των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει διευθύνει στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες. Η Σόφη Λάμπρου, ιδρύτρια του Impact Hub, θα εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα νέο οικοσύστημα επιχειρηματικών κοινοτήτων προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMOMus-Άλεξ Μυλωνά: «Το εργαστήριο του γλύπτη» μάς ανοίγει τις πόρτες του12.09.2018

*Το Le Grand Continent είναι συλλογή διαλόγων που εκδίδεται από το 2019 από το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Groupe d’études géopolitiques, το οποίο εδρεύει στην Ecole normale supérieure. Στην συλλογή αυτή περιλαμβάνονται μεγάλοι διάλογοι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που διεξάγονται σε όλους τους χώρους από τη πολιτική και την έρευνα ώς τα μέσα ενημέρωσης και τη λογοτεχνία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δευτέρα 9 Μαΐου | 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Ταυτόχρονη μετάφραση

 Διαδικτυακή μετάδοση στο www.ifg.gr

Περισσότερα από Εκδηλώσεις