MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Life, Death and Everything in Between: Έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin στην Τεχνόπολη
Από 28/02/2026 έως 12/03/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Από 30/01/2026 έως 27/02/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
εικαστικά

Θεόδωρος Κεμίδης: Αναδρομική έκθεση στο έργο του σημαντικού εικαστικού στην Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery παρουσιάζει μια αναδρομική έκθεση στο έργο του σημαντικού Έλληνα εικαστικού Θεόδωρου Κεμίδη, με έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, φιλοτεχνημένα με ποικιλία προσεγγίσεων και μέσων

Monopoli Team

H Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) έχει τη τιμή να παρουσιάσει αναδρομική έκθεση στο έργο του σημαντικού εικαστικού δημιουργού Θεόδωρου Κεμίδη, σε οργάνωση και επιμέλεια Πάρη Καπράλου, η οποία εγκαινιάζεται τη Πέμπτη 7 Απριλίου και ώρες 17:00 – 21:00. Ο χώρος τέχνης θα τηρήσει όλα τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας που επιβάλει η Πολιτεία. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Απριλίου 2022.

Παράλληλα με την έκθεση με φυσική παρουσία στον χώρο τέχνης της Αθήνας, και μία εβδομάδα μετά τα εγκαίνια της, η αναδρομική έκθεση  θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά μέσω τη πλατφόρμας ARTgrID (artgrid.gr).

Θεόδωρος Κεμίδης: Αναδρομική έκθεση στο έργο του σημαντικού εικαστικού στην Chili Art Gallery

Λίγα λόγια για την έκθεση

Το γεγονός λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά την απώλεια του Θεόδωρου Κεμίδη, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αγγελικής Αυγουστή, και τη στήριξη συλλεκτών, φίλων, μαθητών και εικαστικών συνοδοιπόρων του εκλιπόντος καλλιτέχνη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από όλες τις περιόδους της δημιουργικής πορείας του, φιλοτεχνημένα με ποικιλία προσεγγίσεων και μέσων.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, καθώς επίσης φωτογραφίες και κόμικ. Μοναδικά και “non finito” έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στην ενδιαφέρουσα έκθεση.

Με αφορμή την έκθεση έχει εκδοθεί έντυπος κατάλογος, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος στην έκθεση. Σε αυτόν καταγράφονται ενδεικτικά έργα αλλά αποτυπώνονται και μικρά σημειώματα ανθρώπων που τον γνώρισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Σημειώνει στο κείμενο της επιμέλειας ο Πάρης Καπράλος:

«Περιποιεί τιμή η πρόταση της οικογένειας του εκλιπόντος να επιμεληθώ προσωπικά την αναδρομική έκθεση και τον κατάλογο τον Απρίλιο του 2022 στην Αθηναϊκή αίθουσα τέχνης Chili Art Gallery. Είναι παράδοξη η θέση του εικαστικού επιμελητή που θα πρέπει να επιμεληθεί μία ατομική έκθεση εν τη απουσία του καλλιτέχνη. Πόσο δε μάλλον μία έκθεση “εις μνήμην, που πρέπει να χωρέσει το πνεύμα το σύνολο του έργου και την ουσία του  σε μία αίθουσα, σε έναν αναμνηστικό κατάλογο, σε μία περίσταση, σε ένα σημείο χρονικά και χωρικά περιορισμένο.  Παράλληλα περιποιεί ιδιαίτερη τιμή η ανάθεση από τους οικείους του αυτού του έργου το οποίο δέχτηκα με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια δίχως έπαρση.

Κάθε εικαστικός καλλιτέχνης μιλάει με το έργο του. Το έργο αυτό αναπτύσσει σχέση με τον θεατή και ο καλλιτέχνης εγκαθιδρύει σχέση με το κοινό του μέσα από το έργο. Ο αδόκητος θάνατος του Θόδωρου Κεμίδη μπορεί να μας στέρησε την συνέχεια της ιστορίας που έγραψαν τα έργα του, από τον ίδιον την εμβάθυνση και διεύρυνση, την διερεύνηση άλλων πεδίων, και από εμάς τον αέναο διάλογο με τις αλήθειες του, είναι όμως περισσότερο από βέβαιο ότι ο ίδιος με την ζωή του, τους μαθητές που κατέλειψε, τους ανθρώπους που άγγιξε το έργο του, εμπλούτισε την εμπειρία της ζωής μας.

Το έργο του αξίζει να γίνει γνωστό και κατανοητό, ακόμη και σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν εν ζωή. Είναι προνόμιο των καλύτερων ανάμεσά μας να επιβιώνουν μετά το τέλος της φυσικής πορείας τους μέσα στη σκέψη για τις αναμνήσεις κάθε ανθρώπου, που επηρέασαν με την παρουσία τους. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες όμως έχουν το ακόμα μεγαλύτερο προνόμιο να επιβιώνουν και κατόπιν του τέλους της φυσικής πορείας όλων όσων τους θυμούνται μέσα από τα έργα τους».

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνης

Ο Θεόδωρος Κεμίδης εικαστικός γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1980 όπου έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Από την παιδική του ηλικία μαθήτευσε στο σχέδιο δίπλα στον γλύπτη Φάνη Ραχούτη και παράλληλα στο Εργαστήρι Τέχνης Δημήτρης Μυταράς, στο οποίο από μαθητής μετέπειτα υπήρξε και καθηγητής. Με την ενηλικίωσή του ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Κατάνιας, από όπου αποφοίτησε το 2005. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια των σπουδών του με καθηγητή τoν Antonio Bruno συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία. Η εκθεσιακή δράση των έργων του συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με συνολικά 20 ομαδικές εκθέσεις και μία ατομική.

Η ενασχόλησή του με την ζωγραφική επαφίεται κυρίως πάνω σε σπουδές του στο λάδι με απώτερο στόχο την ρεαλιστική απεικόνιση της σύγχρονης ελληνικής υπαίθρου ως εναπομείνασας μελλοντικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επαγγελματικά εργάστηκε στον τομέα της εκπαίδευσης με αρκετά έτη διδακτικής εμπειρίας. Παράλληλα ασχολήθηκε με διάφορους τομείς των εικαστικών, όπως η αγιογραφία, ψηφιδωτό, χάραξη και σκηνογραφία (συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη) καθώς δεν προσέγγισε τη ζωγραφική μονοδιάστατα, αλλά ως μια πολύπλευρη τέχνη που παρέχει πολλά πεδία ενασχόλησης και δημιουργίας. Έργα του κοσμούν δημόσια κτίρια της Ελλάδας. Υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), της Κίνησης Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέραμα» και της Ομάδας Τέχνης 90.

Ο Θεόδωρος Κεμίδης από τα πρώτα του κιόλας χρόνια ασχολήθηκε με τη ζωγραφική την οποία κατευθείαν αγάπησε. Η αγάπη του αυτή κατά τη διάρκεια των ετών έγινε πάθος, που τον οδήγησε σε μονοπάτια αναζήτησης της γνώσης, της εκμάθησης αλλά και της ουσιαστικής κατανόησης της “θερμής” αυτής τέχνης. Με σεβασμό στη ζωγραφική και πλήρη συνείδηση της δύναμης της, παρέμεινε λάτρης του ρεαλισμού με συχνές διεξόδους στον εξπρεσιονισμό καθώς και στον σουρεαλισμό. Ελαιογραφίες, ακρυλικά, σχέδια και χαρακτικά μας οδηγούν από την μαγεία των χρωμάτων στη γοητεία του ασπρόμαυρου. Εξυμνώντας φύση και άνθρωπο έρχεται να μας δείξει τη δυναμική της στιγμής, αποτυπώνοντάς την τόσο σε μια μεγαλεπίβολη εκδοχή της όσο και στη διακριτική σημαντικότητα της απλότητας. Η αγάπη του για την συνύπαρξη της αρμονίας και του χάους στον κύκλο της ζωής, λειτούργησε αυτοπροσδιοριστικά ώστε να οδηγηθεί στις δικές του προσωπικές και καλλιτεχνικές ισορροπίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧαρτογραφώντας τη Μνήμη: Ομαδική έκθεση στην Alibi Gallery12.09.2018

Σχετικά με την  Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Θεόδωρος Κεμίδης
Χώρος: Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα.
Διάρκεια Έκθεσης: 7-30 Απριλίου 2022
Πληροφορίες Χώρου: Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα. Τηλ: 210-7292564. Ε: email: [email protected] | www.chiliart.gr | Πέμπτη 7 Απριλίου, 17:00 - 21:00
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εικαστικά
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Εικαστικά
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία