MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 8 προτάσεις για την Τετάρτη 30 Μαρτίου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022.

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα: Έκθεση αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Πινακοθήκη Γκίκα
Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα: Έκθεση αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Πινακοθήκη Γκίκα
Αριστούλα Ζαχαρίου

Κινηματογράφος

1. Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Κράτα με σφιχτά»

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μετά από δυο χρόνια μακριά από τις αίθουσες, επανέρχεται δυναμικά αυτήν την Άνοιξη στο καθιερωμένο ραντεβού του. Από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2022 προσκαλεί τους σινεφίλ σ’ ένα ταξίδι στην 7η Τέχνη, μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών και συναντήσεων με τους δημιουργούς γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών. Απολαύστε ταινίες που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, συζητήσεις με καλεσμένους δημιουργούς, αφιερώματα, αλλά και νεανικές προβολές.
29 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2022
Για το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2. Μάρτιος με Ξεχωριστές Μικρού Μήκους Ταινίες στον Κινηματογράφο Ανδόρα

Ελληνικές μικρού μήκους ταινίες ταλαντούχων νέων σκηνοθετών προβάλλονται και τον Μάρτιο στον κινηματογράφο Ανδόρα πριν τη μεγάλη μήκους ταινία της διανομής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει για στόχο την ανάδειξη της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας, που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, μέσα από την καθιέρωση ενός σταθερού ραντεβού για το κοινό με το είδος αυτό στην συγκεκριμένη αίθουσα. Από τις 24/3 θα προβάλλεται η ταινία «Το βανκούβερ» (23′)της Άρτεμης Αναστασιάδου, που πριν λίγο καιρό διαγωνίστηκε στο τμήμα Generation Κplus της 72ης Berlinale, όπου και απέσπασε Ειδική Μνεία.
Κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας) στις 17:30
Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τις ταινίες στην τιμή του εισιτηρίου της μεγάλου μήκους ταινίας.
Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι. | http://www.andora.gr/

3. Χώρα, σε βλέπω: Προβολές 10 εμβληματικών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου στον Πύργο και την Αμαλιάδα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρουσιάζει στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, δέκα εμβληματικές ταινίες από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μερικές από τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες του ρεύματος που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 και χαρακτηρίστηκε ως «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος», όπως οι «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη, «Ιωάννης ο βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη, «Μέγαρα» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου. Αλλά και παλαιότερες, της δεκαετίας του 1960, όπως οι «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου, «Το μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, «Z» του Κώστα Γαβρά, και ακόμη πιο παλιές όπως τα «Πρόσωπα λησμονημένα» του Γιώργου Τζαβέλλα.
*Τετάρτη 30 Μαρτίου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΜΕΓΑΡΑ των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974, 72´)
Ελεύθερη είσοδος
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRestless: 5 λόγοι για να βάλετε στην λίστα σας την νέα προσθήκη του ERTFLIX12.09.2018

Εκθέσεις

4. Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα: Έκθεση αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Πινακοθήκη Γκίκα Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα: Έκθεση αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Πινακοθήκη Γκίκα

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, από τις 30 Μαρτίου έως τις 30 Ιουλίου, έκθεση αφιερωμένη στον πιο αναγνωρισμένο και αναγνωρίσιμο συγγραφέα του ελληνικού θέατρου, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, που θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη Γκίκα. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα: τόποι που καθόρισαν μια, ιδιαίτερη και μοναδική, διαδρομή ζωής. Η έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη» αποτυπώνει την πολύτροπη πορεία του, αναδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες που τον συνδέουν με ένα ευρύτατο φάσμα καλλιτεχνών και στοχαστών της σύγχρονης Ελλάδας, ανιχνεύει και φωτίζει σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο του και σε εκείνο δημιουργών που παρουσιάζονται μόνιμα στη Πινακοθήκη Γκίκα.
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου 2022
Εισιτήριο: € 9, € 7. Είναι απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο:10:00 – 18:00.
Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα. Τηλ.: 210 361 5702, 210 363 0818. Email: [email protected]

5. Ελευθερίας αφηγήσεις: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821 μέσα από μια νέα έκθεση
Ελευθερίας αφηγήσεις

Άποψη του εκθεσιακού χώρου, Ακαδημία Αθηνών.

«Ελευθερίας αφηγήσεις»: Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει έκθεση για την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τιμώντας την εξέγερση του ελληνικού έθνους και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης, μαζί με τη συμβολή των Ελλήνων Διαφωτιστών στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα κατά την προεπαναστατική περίοδο. Η έκθεση με τίτλο «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» παρουσιάζει τις εκδοτικές δραστηριότητες των στοχαστών της απελευθέρωσης, τις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας και το έργο των Φιλελλήνων, στη μακρά διαδρομή από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ενώ το αφήγημα ολοκληρώνεται με αναφορά στις λαϊκές παραδόσεις, τη μουσική και τις φορεσιές που επιβίωσαν έως τα νεότερα χρόνια.
Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου 2022
Ωράριο: Δευ/Τρi/Τετ/Πέμ/Παρ: 11:00 – 17:00
Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα.

6. Εικαστικός Κύκλος ΔΛ: Έκθεση αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλου

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει 22 αριθμημένα αντίτυπα και 8 πρωτότυπα έργα του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου. Όπως σχολιάζει η Ερριέττη Εγγονοπούλου: «(…)συγχρόνως με την έκθεση που υπάρχει στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζουμε 22 αριθμημένα αντίτυπα , ούτως ώστε να είναι προσιτά τα έργα του πατέρα μου και να μπορούν να τα απολαμβάνουν περισσότεροι. Σε αυτή την παρουσίαση συμπεριλαμβάνουμε και οκτώ πρωτότυπα έργα, κοστούμια από το έργο του Ευριπίδη Ίων που είχε σχεδιάσει για τον Θυμελικό Θίασο του Λίνου Καρζή το 1959 . Η επιλογή των πολλαπλών έχει γίνει ανάμεσα σε ιστορικά έργα , σε έργα που αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας του 1954 και στα πιο τελευταία έργα».
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και ώρα 12:00
Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 11:00 – 16:00. Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 20:00.
Είσοδος ελεύθερη
Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, Ακαδημίας 6, Αθήνα. Τηλ: +30 2103646818.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒίνσεντ Βαν Γκογκ: Τα ηλιοτρόπια στην πιο αισιόδοξη περίοδο του διάσημου ζωγράφου12.09.2018

Άλλες εκδηλώσεις

7. Φερμένα εκ στόματος. Αφηγήσεις για το 1821: Παράσταση – αφήγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου, φιλοξενεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στις 20:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη), την παράσταση – αφήγηση: «Φερμένα εκ στόματος. Αφηγήσεις για το 1821». Μαρτυρίες για περισσότερο ή λιγότερο γνωστά πρόσωπα ή περιστατικά της Επανάστασης, παροιμιόμυθοι που αρέσκονταν να αφηγείται ο Κολοκοτρώνης στα παλικάρια του, μελοποιημένοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και ολίγος ηρωικός Καραγκιόζης συνθέτουν την Παράσταση – Αφήγηση, που διαμορφώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα σε ημερολόγια, αλληλογραφία και μαρτυρίες των αγωνιστών του 1821. Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη Βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός.
Τετάρτη 30/3, 20:00 | Για ηλικίες 12+
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσης: https://www.nhmuseum.gr/programmata-ethnikoy-istorikoy-mouseiou και στο τηλέφωνο 6943406283.
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα 10561  Τηλ: 210-3237617. Ιστοσελίδα: www.nhmuseum.gr, e-mail: [email protected].

8. «Ο φωτεινός κόσμος του Θεάτρου Σκιών» Το ΠΙΟΠ συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εκδήλωση για το Θέατρο Σκιών, στο Ιστορικό Αρχείο του στον Ταύρο, την Τετάρτη 30 Μαρτίου (ώρα 18:30). Ένα διαχρονικό είδος θεάτρου που αν και οι καταβολές του ανάγονται στο παρελθόν, εντούτοις «συνομιλεί» αδιάλειπτα με το παρόν. Στην εκδήλωση, ειδικοί ομιλητές θα αναδείξουν ακριβώς αυτές τις πλευρές. Ομιλητές: Ανθή Γ. Χοτζάκογλου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, η θεατρολόγος Γωγώ Βαρζελιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και ο ο θεατρολόγος-καραγκιοζοπαίχτης Νικόλας Τζιβελέκης. Θα ακολουθήσει παράσταση με τον μπερντέ του Νικόλα Τζιβελέκη και με το μονόπρακτο έργο «Η ευφυΐα του Καραγκιόζη». Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.
Τετάρτη 30/3, 18:30
Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλ. 210 3256930, 210 3256924, 210 3256943 (καθημερινά, 12:00-15:00).
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος. Τ: 210 3418051 | www.piop.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Tο ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b