MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
10
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΚΑΛΕΡΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΧΩΡΟ X
  εικαστικά

  Ελευθερίας αφηγήσεις: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821 μέσα από μια νέα έκθεση

  Η Ακαδημία Αθηνών τιμά την επέτειο διακοσίων χρόνων της Επανάστασης του 1821 μέσα από τη νέα έκθεση «Ελευθερίας αφηγήσεις» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Ακαδημίας και περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις και έργα τέχνης από τη συλλογή της.

  Άποψη του εκθεσιακού χώρου, Ακαδημία Αθηνών.
  Άποψη του εκθεσιακού χώρου, Ακαδημία Αθηνών.
  Monopoli Team

  «Ελευθερίας αφηγήσεις»: Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει έκθεση για την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τιμώντας την εξέγερση του ελληνικού έθνους και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης, μαζί με τη συμβολή των Ελλήνων Διαφωτιστών στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα κατά την προεπαναστατική περίοδο.

  Ρήγας Βελεστινλής, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΣ, ΘΟΥΡΙΟΣ, Ἤτοι Ὁρμητικὸς Πατριωτικὸς Ὕμνος, εἰς τὸν ἦχον, ΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΓΗ ΜΕΓΑΛΗ, Κέρκυρα, [Ιούνιος 1798]. Πρωτότυπο, έντυπο δίφυλλο, 2η έκδοση. Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών

  Λίγα λόγια για την έκθεση

  Η έκθεση με τίτλο «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» παρουσιάζει τις εκδοτικές δραστηριότητες των στοχαστών της απελευθέρωσης, τις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας και το έργο των Φιλελλήνων, στη μακρά διαδρομή από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ενώ το αφήγημα ολοκληρώνεται με αναφορά στις λαϊκές παραδόσεις, τη μουσική και τις φορεσιές που επιβίωσαν έως τα νεότερα χρόνια.

  Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά μοναδικά έντυπα και έγγραφα από τα αρχεία Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και σπάνιες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και εκθέματα από τη συλλογή των έργων τέχνης της.

  Μιχαήλ Τόμπρος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, 1966. Ορείχαλκος. Μικρογραφία του προτύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Συλλογή έργων τέχνης Ακαδημίας Αθηνών.

  Τα εκθέματα της Ακαδημίας Αθηνών εμπλουτίζονται με αντικείμενα ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, ιστορικά κειμήλια, ενθυμήματα, χαρακτικά, έργα τέχνης, φιλελληνικές εκδόσεις, που παραχώρησαν ιδρύματα και συλλέκτες, όπως είναι το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και οι κ.κ. Κώστας Κανάρης, Μιχαήλ Σκούλλος, Θανάσης Μιχαηλίδης κ.α.

  Η έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών αναδεικνύει την εθνική, πολιτισμική και κοινωνική σημασία της Επανάστασης στο πλαίσιο της διάδοσης της γνώσης και στήριξης του πολιτισμού εκ μέρους του Ιδρύματος, βασικός σκοπός του οποίου είναι η καλλιέργεια και προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜύηση – The Rite of Passage: Έκθεση της Πόπης Τσουκάτου στη Γκαλερί «7»12.09.2018

  Συντελεστές έκθεσης
  • Επιτροπή Ακαδημαϊκών: Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχαήλ Τιβέριος, Χρύσα Μαλτέζου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης
  • Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη – Ιστορικός τέχνης. Υπεύθυνη μουσειακής συλλογής του ΚΕΕΛ
  • Συντονισμός: Ειρήνη Τσούρη – Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης Ακαδημίας Αθηνών
  • Οργάνωση: Λουίζα Καραπιδάκη, Ειρήνη Τσούρη

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Χώρος: Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα.
  Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου 2022
  Πληροφορίες Χώρου: Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα. Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις κατόπιν επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] Ομαδικές ξεναγήσεις κατόπιν επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
  Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ