MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ουκρανία: Τρανς άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα λόγω του ονόματος στο διαβατήριό τους

Σύμφωνα με πληροφορίες των φιλανθρωπικών οργανώσεων που βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας, πολλά τρανς άτομα δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την χώρα, εφόσον ο στρατιωτικός νόμος επιβάλει σε άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να παραμείνουν.

Monopoli Team

Τη στιγμή που περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία, μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τρανς άτομα δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα κι αυτό γιατί στα διαβατήριά τους αναγράφονται ακόμη το όνομα και το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν.

Μετά τη ρωσική εισβολή, επιβλήθηκε στην Ουκρανία στρατιωτικός νόμος που απαγορεύει στους Ουκρανούς άντρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα και έτσι αυτό αναγκάζει τους κατοίκους αυτών των ηλικιών, που στα επίσημα έγγραφά του αναγράφεται «αρσενικό όνομα» και φύλο, να παραμείνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Artist Is Present: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα επαναλάβει την διάσημη performance της για την Ουκρανία12.09.2018

Σύμφωνα με πληροφορίες των φιλανθρωπικών οργανώσεων που βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας, εκατοντάδες τρανς άτομα έχουν προσπαθήσει να φύγουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι (σε ένα ποσοστό 90%) έχουν αποτύχει. Μάλιστα, τούς προτείνεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «χάσουν την ταυτότητά τους» προκειμένου να καταφέρουν να φύγουν. Όμως κάτι τέτοιο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα τρανς άτομα, που εξαναγκάζονται να ταξιδέψουν «εντελώς μόνα», χωρίς επίσημα έγγραφα, και να εκτεθούν σε πιθανές τρανφοβικές επιθέσεις ή να βρεθούν σε χώρες που δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητά τους.

Την ίδια στιγμή αισθάνονται «τρομοκρατημένα» που πρέπει να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό «σαν άντρες» κι αυτό γιατί δεν κίνησαν εγκαίρως τις διαδικασίες για την αλλαγή του φύλου και του ονόματος που αναγράφονται στο διαβατήριό τους, κάτι που απαιτεί πολλές ψυχιατρικές αξιολογήσεις. «Αυτή η διαδικασία στην Ουκρανία είναι ταπεινωτική και βλέπεις ανθρώπους να μένουν σε ψυχιατρικά ιδρύματα για μήνες και να υποβάλλονται σε ψυχολογικά και σωματικά τεστ για να αποδείξουν το φύλο τους», δήλωσε στο Vice μια 31χρονη τρανς γυναίκα από το Κίεβο. Και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα φοβάμαι ακόμη περισσότερο να βρίσκομαι στην Ουκρανία γιατί όλοι έχουν από ένα όπλο. Τώρα όσοι μου επιτίθεντο έχουν μια δικαιολογία για να ασκήσουν πάνω μου το μίσος και τη βία τους. Ο κόσμος ξέρει πού μένω. Κάθε ήχος έξω είναι τρομακτικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑYulia Vus: Η Ουκρανή καλλιτέχνις που απεικονίζει τον πόλεμο μέσω των κόμικ της12.09.2018

Όσα τρανς άτομα καταφέρνουν να φύγουν από την Ουκρανία έχουν ενημερωθεί ότι πολλές γειτονικές χώρες θα τα δεχτούν χωρίς ταυτότητα, ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να φτάσουν στα σύνορα είναι πιθανό να τα σταματήσουν σε σημεία ελέγχου από την αστυνομία ή τον στρατό, που χωρίζουν σε ξεχωριστές ουρές τους άνδρες και τις γυναίκες για να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια.

Ο Rémy Bonny, εκτελεστικός διευθυντής της Forbidden Colours, μιας οργάνωσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας σε όλη την Ευρώπη, είπε στο Vice πως «η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο και οι queer επηρεάζονται εξαιρετικά από αυτόν τον πόλεμο».

Ερωτηθείς τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν αυτά τα άτομα, ο Bonny είπε: «Παρακαλώ κάντε δωρεές σε πρωτοβουλίες που βοηθούν queer πρόσφυγες από την Ουκρανία. Περιμένουμε πολλούς queer πρόσφυγες τις επόμενες εβδομάδες, που θα περάσουν στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, αλλά στο παρελθόν, οι προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλείς χώροι για LGBTQ άτομα».

Με πληροφορίες από vice.com.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b