MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

COMOTIRIO: Το εικαστικό σχήμα εξερευνά την “τερατώδη ομορφιά” σ΄ ένα pet shop

Με αφορμή το νέο project με τίτλο «Petdemonium», μιλήσαμε με το εικαστικό σχήμα COMOTIRIO, για την έμπνευση, το τερατ-όμορφο και φυσικά για το καινούριο τους καλλιτεχνικό εγχείρημα που στήνεται σ’ ενα Pet Shop.

Ειρήνη Μωραϊτη | 14.12.2021

Με έμπνευση την ιστορία του Ακταίωνα, του όμορφου κυνηγού που τόλμησε άθελά του να δει γυμνή τη θεά Άρτεμη και τιμωρήθηκε για αυτό με τα ίδια του τα σκυλιά να τον κατασπαράζουν, και τις έννοιες του κτηνώδους, του μειξογενούς, του υβριδικού και του όμορφου να κυριαρχούν, το εικαστικό event «Petdemonium» της ομάδας COMOTIRIO θα μας συστηθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στο The Creatures.

Στον χώρο του pet shop που δεσπόζει στη Λεωφόρο Μεσογείων και ως καφετέρια, θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες του τερατ-όμορφου, όπως το έχει στο μυαλό του το εικαστικό σχήμα COMOTIRIO και άλλοι 8 ταλαντούχοι καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της τέχνης.

Τα πρόσωπα πίσω από την ομάδα COMOTIRIO, η Εριφύλη Βενέρη και η  Νάιρα Στεργίου, μας μίλησαν για την συνύπαρξή τους και για το νέο τους εγχείρημα, που έχει σκοπό να μας μυήσει στις μυθικές αρετές του μειξογενούς.

Πώς ξεκίνησε το εικαστικό σας σχήμα, COMOTIRIO;

Από φιλία. Ενώσαμε δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε μια σειρά πραγμάτων. Όποια νέα ιδέα έρθει, όσο διαφορετικά skills και να απαιτεί για να υλοποιηθεί, έμπνευση, οργάνωση, σχεδιασμό, επικοινωνία, σαν συνεργατικό σχήμα την καταφέρνουμε. Σίγουρα είναι πιο εύκολες οι διαδικασίες, αλλά μοιραζόμαστε και τη χαρά του αποτελέσματος, πράγμα ανεκτίμητο.

Ποιο είναι το μυστικό της συνύπαρξής σας;

Λογικά, ό, τι ισχύει σε όλες τις πετυχημένες μορφές συνύπαρξης: γάμος, δουλειά, σχέσεις. Ίσως έξτρα συνδετικά να είναι το χιούμορ, οι κοινοί ρυθμοί και μια τρομερή πόρωση άπαξ και συντονιστούμε σε κάτι.

Νάιρα και Εριφύλη, τί σας εμπνέει;

Η καθημερινότητά μας, η Αθήνα, το παρά μικρόν, το ελαφρώς παράφωνο και ό, τι γυαλίζει. Και φυσικά το να εκθέτουμε σε έτοιμους (ready-made), λειτουργικούς χώρους, με χρώμα και ιδιορρυθμίες.

Μπορείτε να περιγράψετε με μία πρόταση το νέο σας project, το «Petdemonium».

Ένα εικαστικό event, όπου τα ζώα παραχωρούν μέρος του χώρου τους σε 8 ανθρώπους-δημιουργούς για να πραγματευτούν με το έργο τους έννοιες όπως αυτές του κτηνώδους, του μειξογενούς, του υβριδικού και του όμορφου.

Η αφίσα του εικαστικού event Petdemonium.

Η αφίσα του εικαστικού event Petdemonium.

Η λέξη όμορφος είναι μία από τις πιο υποκειμενικές έννοιες. Τί είναι τελικά όμορφο για εσάς;

Ας μιλήσουμε για το τερατ-όμορφο, ή αλλιώς τη φρικτή ομορφιά, που άπτεται και του event μας. Τα μειξογενή όντα ήταν τα τέλεια όντα, όντα ιερά χάρη στη διττή τους φύση που λειτουργούσε ενδυναμωτικά. Εξού και στην καταπληκτική έκθεση για το Κάλλος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, υποδεικνύονται ανάμεσα στα εκθέματα ως παραδείγματα ιερής ομορφιάς αυτά της Σφίγγας ή της Μέδουσας. Μέσα από αυτό το πρίσμα, ενισχύεται το μη-κατατάξιμο ώστε παντού, διαχρονικά και στα πάντα να υπάρχει ομορφιά.

Τί να περιμένουμε να δούμε στο εικαστικό δρώμενο «Petdemonium», την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου;

Θα μπείτε σε μια ζωντανή κατάσταση. Θα συνυπάρξετε μαζί με τα καλλωπιζόμενα pets σε ένα χώρο με κίνηση και πλουμιστό, σε χρώματα, αντικείμενα, ήχους και μουσική, ανακαλύπτοντας οκτώ ενταγμένα έργα, με τη μορφή εγκατάστασης, sound art, βίντεο, σχεδίου και γλυπτικής.

Εριφύλη Βενέρη, Afternoonified: Εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, φύλλα χαλκού, βερνικόχρωμα

Εριφύλη Βενέρη, Afternoonified: Εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, φύλλα χαλκού, βερνικόχρωμα

Πώς εμπνευστήκατε το θέμα του δρώμενου;

Δεν είναι η πρώτη φορά που θεματοποιούμε το ζήτημα της φρικτής ομορφιάς. Η κοινή μας εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάστηκε το 2019 στη Stoa 42 με τίτλο Beauty Temple ήταν ένα σύνολο από επιμέρους γλυπτά, αφιερωμένα στην Ιερότητα της Ομορφιάς. Εκεί μιλούσαμε περισσότερο για την επίκληση στο ωραίο-Ωραίο, τη δαιμονοποίηση του φρικτά-Ωραίου και την επιθυμία του ανέφικτα-Ωραίου. Δίνοντας υλικότητα σε αυτές τις έννοιες, δομήσαμε δραματουργικά έναν «ναό», που αναδιπλωνόταν γύρω από τη θεά Αφροδίτη ως φόρεμα φτιαγμένο από προσφορές, κτερίσματα και τάματα.

Πώς έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο εικαστικό δρώμενο;

Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο Petdemonium προέρχονται από διάφορα εκφραστικά πεδία, ώστε να έχουμε ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων και εκφραστικών μέσων αναφορικά με τη θεματική μας. Κάτι που επίσης μας ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή καλλιτεχνών από δημιουργικά πεδία εκτός των εικαστικών. Στην περίπτωση του Petdemonium, η συνολική δουλειά του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αναδεικνύει τον μικρό, αποκτηνωμένο άνθρωπο, που όλοι εν δυνάμει είμαστε ή κρύβουμε μέσα μας. Επίσης, η Ρεβέκκα Γιαννοπούλου με ειδικότητα στο medical tattoo επεμβαίνει «ομορφαίνοντας» τις ουλές από μαστεκτομή.

Περικλής Πραβήτας, Odette: Γλυπτό, 28x 55 cm, γυάλινα αντικείμενα, πλαστικό παιχνίδι, πολυεστερική φιγούρα, νερό

Περικλής Πραβήτας, Odette: Γλυπτό, 28x 55 cm, γυάλινα αντικείμενα, πλαστικό παιχνίδι, πολυεστερική φιγούρα, νερό

Τι σας έκανε να επιλέξετε για το δρώμενο σας τον χώρο του pet shop “The Creatures”;

Μας άρεσε πολύ η αισθητική του χώρου, το μπαρόκ στοιχείο μας ταιριάζει ούτως ή άλλως πολύ, το συναντά κανείς συχνά και στα ίδια μας τα έργα. Στον χώρο δεν βλέπεις σχεδόν πουθενά άσπρο ή άδειο σημείο στον τοίχο. Ήταν πολύ ιντριγκαδόρικο να στηθεί εκεί μέσα μια pop-up έκθεση, την ίδια ώρα που θα λειτουργεί ο χώρος κανονικά, καλλωπίζοντας σκυλιά. Να πούμε όμως ότι ναι μεν είχαμε την αρχική ιδέα, δεν θα υλοποιούταν όμως εάν ο Νίκος και η Σοφία, ιδιοκτήτες του The Creatures, δεν υποδέχονταν εμάς και το σκεπτικό μας με ανοικτή σκέψη και κέφι. Τους ευχαριστούμε πολύ και νιώθουμε ότι το χαίρονται κι αυτοί μαζί μας το όλο εγχείρημα.

Τί σημαίνει για εσάς η ιστορία του Ακταίωνα και πώς σας ενέπνευσε;

Ο χώρος του The Creatures έχει μια υπέροχη λιμνούλα με ιαπωνικούς κυπρίνους στο κέντρο του. Επειδή πάντα δουλεύουμε με στοιχεία τόσο μυθολογικά όσο και σουρεαλιστικά, «προβάλαμε» σαν όραμα τον Ακταίωνα να κοιτάζει λαθραία τη θεά στη λίμνη αυτή, με τα καλλωπιζόμενα σκυλιά τριγύρω να του γαβγίζουν με μανία. Η διαρρύθμιση του χώρου ήταν δηλαδή αυτή που ενέπνευσε τη σύνδεση με τον μύθο του Ακταίωνα.

Ο μαγευτικός χώρος του The Creatures Pet Shop & Grooming.

Ο χώρος του The Creatures Pet Shop & Grooming.

Η περίοδος που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά δύσκολη σε πολλούς τομείς. Πιστεύετε πως σας φρέναρε ή πως ενίσχυσε την δημιουργικότητα σας;

Το πλαίσιο γενικής κατήφειας ενίσχυσε τη φαντασία ως ένα -σχεδόν- είδος escapism. Αν και μια από τις βασικές λειτουργίες της τέχνης ήταν και είναι πάντα αυτή, το νοητό ταξίδι. Πρακτικά, δυσκόλεψε με τρόπους που είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, περιορισμένοι πόροι, περιορισμένες ευκαιρίες και δυνατότητες. Πολλά τα σκαμπανεβάσματα, πρακτικά και συναισθηματικά, όμως έχουμε πάρει την απόφαση να πραγματοποιούμε τις ιδέες μας με όποια μέσα, ακόμα και τα ελάχιστα. Ευτυχώς βγήκαμε από τη συνθήκη των virtual εκθέσεων!

Και ενώ όλα είναι πλέον ρευστά, εσείς συνεχίζετε να ονειρεύεστε;

Για μας είναι μονόδρομος. Μόνο ρομαντικός μπορεί να είσαι για να μπαίνεις σε διαδικασίες και λημέρια όπως αυτά στα οποία μπαίνουμε εμείς και για να στήνεις παράδοξες, σουρεαλιστικές, απροσδόκητες καταστάσεις από το μηδέν, όπως κάνουν τα πρότζεκτ μας. Όσο για το μέλλον, ετοιμάζουμε πολλά και διάφορα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Παπαδοπούλου 100»: Από τη γεύση του μπισκότου στη γεύση του αρχείου…12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το εικαστικό event Petdemonium θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον χώρο του The Creatures Pet Shop & Grooming (Λεωφόρος Μεσογείων 176, 15561 Χολαργός)
Ώρες event: Από τις 18:00 έως τις 22.00 μ.μ
Ιδέα-επιμέλεια: COMOTIRIO

Καλλιτεχνικές συμμετοχές: Σπύρος Αγγελόπουλος, Εριφύλη Βενέρη, Ρεβέκκα Γιαννοπούλου, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Γιάννης Οικονομίδης, Περικλής Πραβήτας, Θάλεια Ραυτοπούλου, Νάιρα Στεργίου

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b