MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Με κορυφαίες παραγωγές ολοκληρώνεται η καλλιτεχνική περίοδος 2021-22

Σημαντικοί μαέστροι, κορυφαίοι σκηνοθέτες, εμβληματικοί χορογράφοι και διακεκριμένοι πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας ξεχωρίζουν στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Ιανουάριου έως τον Ιούλιο 2022.

Εθνική Λυρική Σκηνή
«3 Rooms» - «Minus 16» του Ohad Naharin - Φωτογραφία: Maxim Waratt
Monopoli Team

Όπερα • Νέα παραγωγή | «Ριγολέττος» του  Τζουζέππε Βέρντι

2, 5, 8, 11 Ιουνίου 2022 • Ώρα έναρξης: 21.00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη • Κοστούμια: Άλαν Χράνιτελ
Χορογραφία – Κινησιολογία: Πατρίσια Απέργη • Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Δούκας της Μάντοβας: Δημήτρης Πακσόγλου
Ριγολέττος: Δημήτρης Τηλιακός
Τζίλντα: Χριστίνα Πουλίτση
Σπαραφουτσίλε: Πέτρος Μαγουλάς
Μανταλένα: Μαίρη-Έλεν Νέζη

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Μια μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ για το 2022 είναι το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέππε Βέρντι «Ριγολέττος», σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η πολυαναμενόμενη παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας, θα κάνει την πρεμιέρα της τον ερχόμενο Ιούνιο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Κατερίνα Ευαγγελάτου | Φωτογραφία: Dimitris Vasdekis

Μια από τις κορυφαίες όπερες όλων των εποχών

Από το 1851 που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία έως σήμερα, ο Ριγολέττος έχει χειροκροτηθεί από χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών. Στον Ριγολέττο, ο Βέρντι αλλάζει σελίδα στη συνθετική του διαδρομή και παρουσιάζει ένα έργο με ξεκάθαρο στίγμα και αυξημένη διάθεση για πειραματισμό, καθώς οι μεταπτώσεις ανάμεσα σε λυρικές και δραματικές σκηνές εξασφαλίζουν τη διαρκή ροή της υπόθεσης με μεγάλη ταχύτητα.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε τη σκηνοθεσία του Ριγολέττου στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου, μια σκηνοθέτρια του θεάτρου – από τις πιο ελπιδοφόρες φωνές της νέας γενιάς.

Μετά την πολύ επιτυχημένη της πρώτη συνεργασία με την ΕΛΣ στη σύγχρονη όπερα «Ζ», η Ευαγγελάτου θα αναμετρηθεί με το σπουδαίο αυτό έργο του οπερατικού ρεπερτορίου και η δική της αναγνωρίσιμη σκηνοθετική ταυτότητα θα επιχειρήσει να φωτίσει την αντιφατική, σκοτεινή προσωπικότητα του χαρακτήρα του Ριγολέττου. Πρωταγωνιστούν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες μονωδοί Δημήτρης Τηλιακός, Χριστίνα Πουλίτση, Δημήτρης Πακσόγλου, Πέτρος Μαγουλάς, Μαίρη-Έλεν Νέζη.

*Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής παράστασης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χορηγός παράστασης ALPHA BANK.

Όπερα • Νέα παραγωγή • Ανάθεση της ΕΛΣ | «Μέσα Χώρα», Άγγελος Τριανταφύλλου

Ποιητικό κείμενο: Γιάννης Αστερής
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
8, 10, 12, 13 Ιουλίου 2022 • Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή: 18.30)

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου – Σωτήρης Μελανός
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης • Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος • Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου • Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Λυρικοί τραγουδιστές: Χάρης Ανδριανός, Γιάννης Καλύβας, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Θεοδώρα Μπάκα, Κωστής Ρασιδάκις, Γιώργος Σαμαρτζής
Έντεχνοι τραγουδιστές: Σαβίνα Γιαννάτου, Έλλη Πασπαλά
Ηθοποιός: Ιωάννα Μπιτούνη

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία της ΕΛΣ, Τραγουδιστές 65+, τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής και τη Χορωδία 65+ των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ.

Μια νέα όπερα για την μοναξιά στην τρίτη ηλικία

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μια νέα όπερα, ανάθεση της ΕΛΣ στον συνθέτη Άγγελο Τριανταφύλλου, που πραγματεύεται το ζήτημα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία. Ο Τριανταφύλλου, ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της νέας γενιάς στον χώρο της θεατρικής μουσικής, αναμετράται για πρώτη φορά με την όπερα, πάνω σε ποιητικό κείμενο του Γιάννη Αστερή.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΚΠΙΣΝ | Φωτογραφία: A. Simopoulos

Ο συνθέτης σημειώνει:

«Η Μέσα Χώρα είναι μια όπερα χωρίς πράξεις και χωρίς σκηνές. Είναι ένα σπονδυλωτό έργο με νησίδες που γεννιούνται η μία από την άλλην και όλες μαζί ακολουθούν τη ροή ενός ορμητικού ποταμού. Κύρια έμπνευση υπήρξε εξαρχής ο θάνατος των ηλικιωμένων από μοναξιά, φαινόμενο που σε κάποιες χώρες όπως στην Ιαπωνία είναι σαρωτικό και μαζικό. Στην όπερα αυτή εγείρονται ερωτήσεις για το γήρας, τη μοναξιά, την αρρώστια, τις εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις και τη φθαρτότητα με την οποία όλοι μας είμαστε αντιμέτωποι.

Μουσικά η Μέσα Χώρα κινείται σε ένα προσωπικό ιδίωμα που έχει διαμορφωθεί από την πρότερη δουλειά μου στο θέατρο αλλά και από τα είδη και ύφη στα οποία με μεγάλωσαν οι γενιές για τις οποίες τώρα γράφω. Υπάρχουν σολιστικά μέρη, ντουέτα, χορωδιακά κλπ. χωρίς να ακολουθείται όμως αυστηρά η δομή της όπερας. Δεν φιλοδοξώ να πετύχω καθαρό ύφος ούτε απόλυτη δομή. Φιλοδοξώ να συντονιστώ με τη δόνηση που νιώθω βιώνοντας ξανά όσα έχω στη μνήμη μου και όσα μου ξυπνάει η ποίηση του Γιάννη Αστερή, με τον οποίον συνυπογράφουμε το έργο».

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο

Ο Νίκος Καραθάνος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου, με αναγνωρίσιμη ματιά, η οποία χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία, τη μουσικότητα και την επιθυμία της ανάδειξης υπόγειων νοημάτων και εννοιών, επισημαίνει:

«Η Μέσα Χώρα μιλάει για όσους στο λυκόφως της ζωής τους στραφήκαν προς τα μέσα και πέθαναν από μοναξιά. Γι’ αυτούς που βρήκαν τη σορό τους μετά από καιρό πολύ. Για όσους βλέπαν στον ουρανό μόνο τον αστερισμό του Λύκου. Για τους γονείς μας. Για τη θεία Βαγγελιώ και τον Αργύρη. Για τον άγνωστο που μένει στο απέναντι σπίτι. Για όλους όσους έφυγαν σα μοναχικοί αστέρες όταν η μοναξιά τους ανατινάχτηκε με πάταγο».

*Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής παράστασης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χορηγός παράστασης Εθνική Τράπεζα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Η προπώληση των εισιτηρίων για το τρίμηνο Ιανουάριος, Φεβρουάριος Μάρτιος 2022 θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, από τα Ταμεία της ΕΛΣ και την ticketservices.gr.
  • Η προπώληση των εισιτηρίων για το τετράμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος 2022 θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, από τα Ταμεία της ΕΛΣ και την ticketservices.gr.
  • Η προπώληση για τις παραγωγές του Ηρωδείου θα πραγματοποιηθεί μετά την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Αθηνών, την Άνοιξη του 2022.
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b