MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις: 19 προτάσεις για το Σάββατο 27 Νοεμβρίου

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις που αφορούν τα εικαστικά και τον κινηματογράφο και μπορείτε να παρακολουθήσετε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.

Εύα Παπαμαργαρίτη, Throng, 2021 | «Trials & Errors»: Ομαδική έκθεση στο Ρομάντσο
Αριστούλα Ζαχαρίου

1. Φεστιβάλ Ολυμπίας: Επιστρέφει σε phygital εκδοχή με εκπροσώπηση-ρεκόρ από 70 χώρες

Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, επιστρέφει στον φυσικό του χώρο: τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Ταινίες θα προβληθούν συνολικά σε 12 αίθουσες, αφού παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προβολές σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λεχαινά, Γαστούνη και Ζαχάρω. Αμέσως μετά οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 4 έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι απ’ όλη την Ελλάδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr. Η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες: 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης και Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης.
27 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

2. Η Ιστορία της Γης: Ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου; Πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Και γιατί σήμερα η Αφροδίτη και ο Άρης είναι τόσο εχθρικοί στην ζωή, σε αντίθεση με τον πλανήτη μας; Παρόλο που γνωρίζουμε ήδη πολλά, η προσπάθειά μας να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος συνεχίζεται. Το Ίδρυμα Ευγενίδου μας προσκαλεί, 19-21 Νοεμβρίου, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο για να ανακαλύψουμε την «Ιστορία της Γης».
Σάββατο 28/11, 13:00, 19:00
Προτεινόμενο για ηλικίες 10+ | Κλείστε τα εισιτήρια σας εδώ
Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο Αθήνας, Λεωφόρος Συγγρού 387, Αθήνα. Τηλέφωνο: (+30) 210 9469600. Ε: [email protected].

3. Κινηματογραφικές μεταμφιέσεις: Έξι βραδιές προβολών στην Κάμιρο

14 μήνες μετά την εμφάνιση των Μεταμφιέσεων της «Γραμμής του Ορίζοντος» και τις ραδιοφωνικές εκπομπές, την εικαστική έκθεση και τη θεατρική παράσταση να ανήκουν πλέον στο καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της ομάδας, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν τον επόμενο σταθμό της διαδρομής τους στο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου: τις κινηματογραφικές προβολές. 6 καλλιτέχνες σε ισάριθμες ταινίες μικρού μήκους θα παρουσιαστούν σε έξι βραδιές προβολών. Δείτε το πρόγραμμα προβολών εδώ.
Ημερομηνίες προβολών: 26 – 28 Νοεμβρίου, 3-5 Δεκεμβρίου 2021
Ημέρες και Ώρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:30 και 22:00
Γενική Είσοδος: 8 ευρώ | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2117251384, 6989945228
Κάμιρος, Ιθάκης 32, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλ: 2117251384, 6989945228 (Ωράριο: 10:00-18:00). https://www.therosensemble.com/ | https://grammiorizontos.com/

4. 12ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 12ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου αποκτά υβριδική μορφή και επιστρέφει στην Αθήνα (25-29/11) αλλά και διαδικτυακά (27/11-5/12) σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν, αναδεικνύουν, σχολιάζουν και συσχετίζονται με την ανθρώπινη εμπειρία στις κοινωνικές, πολιτισμικές αλλά και πιο ενδόμυχες εκφράσεις της. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
25 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2021
Εισιτήρια σε φυσικό χώρο: Γενική Είσοδος 4 ευρώ. Φοιτητές, Άνεργοι: 2 ευρώ | Online Προβολές: Ανά προβολή: 3 ευρώ. Πακέτο Online Προβολών : 30 ευρώ.
Για αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και περισσότερες πληροφορίες εδώ

5. Φεστιβάλ Δράμας: Προβολές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εκφράζοντας την ευαισθησία του απέναντι στο πρόβλημα της έμφυλης βίας, στις 22-28 Νοεμβρίου διοργανώνει σειρά προβολών με τίτλο «Το Φεστιβάλ Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των γυναικών, το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα από ταινίες που προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο θέματα έμφυλης αλλά και κοινωνικής βίας αλλά και την εμπορευματοποίησή της από τα media. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα, Ξάνθη, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια και Πλατύ Ημαθίας, Χανιά, Καλαμάτα, Βριλήσια και Χαϊδάρι Αττικής.
22-28 Νοεμβρίου 2021
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ
Περισσότερες πληροφορίες:[email protected] (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας). Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575, Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309  | Site: https://www.dramafilmfestival.gr/

6. Το 5o Φεστιβάλ WIFT έρχεται διαδικτυακά, αφιερωμένο στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Cosmic Candy» (Ρηνιώ Δραγασάκη, 2019, 100 min) μυθοπλασία, ελληνικά.

Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 5ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινημαμτογράφο. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στη γενναία ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, με σειρά προβολών και masterclass ανοιχτό στο κοινό, καθώς και το στρογγυλό τραπέζι «Όχι, δεν είναι η ιδέα σου!», με συμμετοχή της Σοφίας Μπεκατώρου και φεμινιστικών οργανώσεων. Θα προβληθούν συνολικά 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.
24-28 Νοεμβρίου 2021
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Το Φεστιβάλ να διεξαχθεί διαδικτυακά, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr.

7. 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: « Μαραθώνιος Ταινιών» στην Καλλιθέα με ελεύθερη είσοδο

«Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου

Ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος «The Basement», διοργανώνει υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival), που θα πραγματοποιηθεί 24 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλων των ειδών τις ταινίες όπως κωμωδίες, αισθηματικές, περιπέτειες, αστυνομικές, τρόμου, θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας και κινουμένων σχεδίων. Εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας υπάρχουν τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) καθώς και πειραματικές.
24 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2021
Οι προβολές ξεκινούν καθημερινά στις 7 μ.μ. και διαρκούν έως τις 11.00 μ.μ.
Ενημέρωση για τις ταινίες, το πρόγραμμα και τις περιλήψεις εδώ. | Είσοδος δωρεάν.
Δημοτικός Κινηματογράφος Καλλιθέας «Καλυψώ», Γρηγ. Λαμπράκη 9 και Καλυψούς. | Τηλέφωνο: 21 0951 0909

8. 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest στην Χαλκίδα

Φέτος, το  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest γιορτάζει 15 χρόνια καλλιτεχνικής και δημιουργικής πορείας. Στο σταυροδρόμι του χρόνου σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, κορυφαίοι δημιουργοί καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της Τέχνης συναντιούνται και γιορτάζουν τα 15 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ, μεταμορφώνοντας την πόλη της Χαλκίδας σε σημαντικό κέντρο πολιτισμού. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερες από 120 ταινίες τεκμηρίωσης, συνεργασίες με το Ινστιτούτο Θερβάντες και τη σχολή κινηματογράφου FAMU της Πράγας, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις -κινηματογραφικά εργαστήρια, ημερίδες , εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
22-28 Νοεμβρίου 2021
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ, καθώς και τις κρατήσεις δείτε εδώ

9. Italy On Stage: Διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού

«Μια ιδιωτική υπόθεση» των Πάολο Ταβιάνι και Βιτόριο Ταβιάνι

Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, προσκαλούν τους σινεφίλ, φιλότεχνους και θιασώτες της ιταλικής κουλτούρας και γαστρονομίας που ζουν στην Ελλάδα, στο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού ItalyOnStage -ένα πλούσιο πρόγραμμα με online προβολές που πραγματοποιείται από το Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της ιταλικής τέχνης που περιλαμβάνει 93 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αλλά και επεισόδια επιλεγμένων τηλεοπτικών ή διαδικτυακών σειρών ποικίλης διάρκειας.
5 Νοεμβρίου – 16 Ιανουαρίου
Δωρεάν | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Για παρακολούθηση εδώ

10. 6η Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας στο πλαίσιο του διαδικτυακού Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού ItalyOnStage

Το διαδικτυακό φεστιβάλ «Italy on Stage» παρουσιάζει, 22-28 Νοεμβρίου, την  6η Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας. Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες προβολές που αφορούν την γαστρονομία, με έξι απολαυστικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που μας ανοίγουν την όρεξη. Στις ταινίες αυτές τα ιταλικά προϊόντα συναντούν τα ξένα, οι πρώτες ύλες της Ανατολής συναντούν τις πρώτες ύλες της Δύσης, και οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διαφυλάσσουν με σθένος τις ηθικές αξίες τους.
22-28 Νοεμβρίου
Δωρεάν | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Για παρακολούθηση εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Αναζητώντας την αθανασία»: Πρόσωπα της εξουσίας και της τέχνης από το Λούβρο στην Εθνική Πινακοθήκη12.09.2018

11. «Trials & Errors»: Ομαδική έκθεση στο Ρομάντσο

Εύα Παπαμαργαρίτη, Throng, 2021

Η ομαδική έκθεση «Trials & Errors» διερευνά τις αισθητικές και κοινωνικές επιρροές της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή εμπειρία και την τέχνη. Πέντε Έλληνες εικαστικοί, με νέα έργα, εξετάζουν, δοκιμάζουν και αμφισβητούν τεχνητά περιβάλλοντα, συστήματα ταξινόμησης και τρόπους σκέψης που διαμορφώνονται μέσα από τη μηχανική μάθηση και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Οι καλλιτέχνες υιοθετούν την προσέγγιση «δοκιμής και λάθους» (Trials & Errors) και οικειοποιούνται την εργασιακή ηθική της τεχνολογικής βιομηχανίας. Πιθανά λάθη, δυσλειτουργίες και ελαττώματα χρησιμοποιούνται ως μέσο για την κατανόηση των διαδικασιών αυτοματισμού ενώ σύνολα δεδομένων, λογισμικά καταγραφής κίνησης και πλατφόρμες παιχνιδιών αποτελούν την πρώτη ύλη για τα έργα τους.
Εγκαίνια: Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, 17:00 – 22:00.
Διάρκεια έκθεσης έως 22 Δεκεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας: 17:00 – 22:00.
Είσοδος ελεύθερη
Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα. Τηλ. +30.2167003325 , email:[email protected] | https://www.romantso.gr/ | Εγκαίνια: Σάββατο 27 Νοεμβρίου (17.00-22.00).

12. Art Athina Virtual 2021

H Art Athina επιστρέφει διαδικτυακά μέσω της online πλατφόρμας της. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν δωρεάν στις 58 γκαλερί και project spaces, να συναντήσουν τους καλλιτέχνες και το έργο τους, 24 ώρες το 24ωρο έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το Art Athina Virtual 2021 θα συνοδεύεται από ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Live Talks & Art Athina Podcast, στο φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς, καθώς και άλλες δράσεις.
Διαθέσιμη δωρεάν έως 30/11

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

13. Έκλειψη: Η 7η Μπιενάλε «ζωντανεύει» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Εκδηλώσεις

Zuzanna Czebatul, Their New Power (Head), 2020. Πολυαιθυλένιο, ακρυλικό και άμμος, 150 x 240 x 170 εκ. Άποψη από την έκθεση “The Singing Dunes of Zuzanna Czebatul”, CAC-La synagogue de Delme, 2020. Φωτογραφία: O.H. Dancy. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Έπειτα από αναβολή ενός έτους, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η Μπιενάλε της Αθήνας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την 7η έκδοσή της, με τίτλο «Eclipse», ζωντανεύοντας τρία ιστορικά εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Aφηγήσεις από σύγχρονες μαύρες, κουήρ, μελλοντολογικές και ριζοσπαστικές φωνές συνδιαλέγονται με πρακτικές τελετουργίας, κατασκευής κόσμων και αλληλοσυνδέσεων. H «Eclipse» παρουσιάζει ένα διατοπικό κεφάλαιο σύγχρονης σκέψης που προασπίζει την επαναδιερεύνηση των ταυτοτήτων και τον μετασχηματισμό της ιστορίας.
24 Σεπτεμβρίου – 28 Νοεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και αναλυτικό πρόγραμμα δείτε στο https://eclipse.athensbiennale.org/.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌσκαρ 2022: Ποια είναι τα φαβορί και πότε θα τα δούμε στις αίθουσες;12.09.2018

14. «Τιμητική βραδιά για τον σπουδαίο ποιητή Τίτο Πατρίκιο» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μια «Τιμητική βραδιά για τον σπουδαίο ποιητή Τίτο Πατρίκιο» διοργανώνουν η πρόεδρος του Heritage & Museums, EMF, Συμβούλιο της Ευρώπης Λίλα ντε Τσάβες και η υπεύθυνη Διεθνών σχέσεων πολιτισμού του Heriatge & Museums Δέσποινα Μοίρου το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ. Για το συγγραφικό του έργο και την ξεχωριστή ευαισθησία και ποιητικότητα του Τίτου Πατρικίου θα μιλήσουν η φιλόλογος Ελένη Αντωνιάδου και ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος ενώ ο θρυλικός ποιητής θα ομιλήσει εν συντομία για τη ζωή και το έργο του σε μία εκ βαθέων συζήτηση. Ποιήματα του θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Τάσος Νούσιας και Δέσποινα Μοίρου.
Σάββατο 27/11, 19:00
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ: 210 3611206. Ε: [email protected] | https://thf.gr/el/

15. Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων: Διήμερo Επετειακών Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 στο Μέγαρο Μουσικής

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει διήμερο επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από το 1821. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές, χορευτικές, θεατρικές και εικαστικές δράσεις που αποτελούν καλλιτεχνικές δημιουργίες κυρίως μουσικών σχολείων  και πανεπιστημιακών τμημάτων από όλη την Ελλάδα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Σάββατο 27/11 και Κυριακή 28/11, από τις 09:30 π.μ. 
Είσοδος ελεύθερη με Δελτία εισόδου. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282000 | Email: [email protected] | https://www.megaron.gr/

16. Αθηναϊκες διαδρομές βιβλίου: Ο πολιτισμός συναντά την καθημερινότητα της πόλης μέσα από συναρπαστικές περιηγήσεις του Δήμου Αθηναίων

Για τις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, μια πρωτοβουλία του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, ο Νοέμβριος κλείνει με μία ακόμα διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 12:00 – 14:00.  Ο Αλέξης Σταμάτης μας περπατά σε μια βιωματική διαδρομή από τα Εξάρχεια μέχρι τo Koλωνάκι στα βήματα των ηρώων του μέσα από τα μυθιστορήματά του «Χαμαιλέοντες», «Κυριακή», «Ο έβδομος ελέφαντας» και ο «Ο άντρας της πέμπτης πράξης». Η διαδρομή ξεκινάει από το Πολυτεχνείο, διασχίζει τα Εξάρχεια και καταλήγει στο Κολωνάκι, όπου ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα, «Ο έβδομος ελέφαντας», θα συναντηθεί φευγαλέα με τον ήρωα του μυθιστορήματός του «Ο άντρας της πέμπτης πράξης».
Σάββατο 27/11, 12:00 – 14:00
Δωρεάν συμμετοχή με απαραίτητη κράτηση θέσης.
Σημείο Συνάντησης: Πολυτεχνείο (Στη πύλη, στην οδό Στουρνάρη).

17. 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης «Η Θεσσαλονίκη είναι από την Πέμπτη η διεθνής πρωτεύουσα του βιβλίου και πάλι». Σε μια χρονιά δύσκολη, με συνθήκες υγειονομικού περιορισμού, φιλοξενεί 15 χώρες, 236 εκθέτες και πάνω από 450 συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, ομιλητές. Η 18η ΔΕΘ έρχεται ανανεωμένη με πάνω από 250 ζωντανές εκδηλώσεις, 25 και πλέον εκδηλώσεις στο διαδικτυακό πρόγραμμα, σε 4 μέρες, 8 αίθουσες εκδηλώσεων και 2 αίθουσες της Παιδικής Γωνιάς.
25-28 Νοεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 25/11 – 15:00-22:00, Παρασκευή 26/11 – 10:00-22:00, Σάββατο 27/11 – 10:00-22:00, Κυριακή 28/11 – 10:00-21:00.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο, ΔΕΘ – Helexpo, Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη

18. «Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821»: Η μουσική παράσταση του Κωνσταντίνου Χατζή κάνει πρεμιέρα στη GNO TV

H νέα παράσταση «Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821» του Κωνσταντίνου Χατζή κάνει πρεμιέρα στην GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εμπνευσμένο από το ιστορικό γεγονός των εκατό Αϊτινών εθελοντών που ξεκίνησαν πριν από 200 χρόνια ένα μακρινό ταξίδι για να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες, φέροντας είκοσι πέντε τόνους καφέ για οικονομική ενίσχυση, ο Κωνσταντίνος Χατζής υπογράφει μια υποβλητική, ατμοσφαιρική και ποιητική παράσταση.
Διαθέσιμη από 24 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021
Δωρεάν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Δείτε την παράσταση εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ30 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για την ταραχώδη ζωή του12.09.2018

19. Μια Βοσκοπούλα Αγάπησα: Αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί στη GNO TV

Ένα νέο οπτικοακουστικό αφήγημα βασισμένο στις αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί με τίτλο «Μια βοσκοπούλα αγάπησα»… έρχεται στην GNO TV από τις 16 Νοεμβρίου. Τον χειμώνα του 1875, o Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, γοητευμένος από την αμεσότητα και την ειλικρίνεια των ελληνικών λαϊκών ήχων. Συλλέγει και εκδίδει Τριάντα λαϊκές μελωδίες από την Ελλάδα και την Ανατολή (1876), παραδίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια για την πρόσληψη της ελληνικής λαϊκής μουσικής από τους Ευρωπαίους μουσικούς, ενώ συγχρόνως θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Εθνικής Σχολής. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης/ bijoux de kant. Αρχική ιδέα – Έρευνα – Μουσική οργάνωση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.
Από 16 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. 
Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες και παρακολούθηση της παράστασης εδώ.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b