MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

30 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για την ταραχώδη ζωή του

Πριν από 30 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Freddie Mercury, ο άνθρωπος που μάς έμαθε τι σημαίνει να είσαι rock star.

Freddie Mercury
author-image Αγγελική Κατσίκα

Μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής, ο Freddie Mercury, φεύγει από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου του 1991, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά που παραμένει άφθαρτη στο χρόνο.

Ο Freddie Mercury γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 σε ένα νησί της νότιας Αφρικής, την Ζανζιβάρη. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ινδία όπου εκεί ανέπτυξε τις ικανότητες του ως μποξέρ. Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα, η οικογένεια του μετακόμισε στο στο Μίντλσεξ της Αγγλίας και εκεί ξεκίνησε να φοιτά στο Ealing College of Art, στο τμήμα της γραφιστικής.

Σημείο εκκίνησης για την λαμπρή καριέρα που θα αποκτούσε στην συνέχεια, υπήρξε η γνωριμία του με τον Roger Taylor και τον Brian May, ιδρυτές ενός μικρού συγκροτήματος με το όνομα The Smile. Μεταξύ των τριών αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλία και αργότερα ο Freddie μπήκε στο συγκρότημα ως τραγουδιστής, αλλάζοντας το όνομα της μπάντας σε Queen. Την 1η Μαρτίου του 1971, προστέθηκε και το τελευταίο μέλος του συγκροτήματος, ο μπασίστας John Deacon.

Freddie Mercury: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον θρυλικό τραγουδιστή των Queen

Οι Queen κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Queen το 1973, αλλά μεγαλύτερη επιτυχία έκανε το τέταρτο μουσικό τους άλμπουμ με τίτλο A Night at the Opera, που κυκλοφόρησε το 1975. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Bohemian Rhapsody, ένα single τραγούδι που με το οπερατικό του στυλ και την συγκλονιστική φωνή του Mercury, έγινε σταθμός στην καριέρα των Queen.

Σύντομα, το συγκρότημα έλαβε αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως, καθώς το τραγούδι Crazy Little Thing Called Loved έκανε επιτυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη , στην Αμερική και στην Ιαπωνία, κατατάσσοντας το στις πρώτες θέσεις των μουσικών charts.

Μερικές άλλες επιτυχίες του συγκροτήματος ήταν τα τραγούδια Under Pressure, Another One Bites the Dust, Radio Gaga, Killer Queen, Don’t Stop Me Now, We Will Rock You, The Show Must Go On.

30 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury

Το 1991, ο Freddie Mercury έχασε τη μάχη με το Aids σε ηλικία 45 ετών, μια μέρα αφού είχε ανακοινώσει δημόσια την ασθένεια του. Ένα χρόνο μετά, στις 20 Απριλίου 1992, διοργανώθηκε συναυλία εις μνήμην του στο στάδιο Wembley, όπου τα υπόλοιπα μέλη των Queen ίδρυσαν το Mercury Phoenix Trust, μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθάει άτομα που πάσχουν από τον ιό HIV και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Η εκρηκτική και πολυδιάστατη προσωπικότητα του Freddie Mercury σε συνδυασμό με το αξεπέραστο μουσικό του ταλέντο, αποτελούσαν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας των Queen, οι οποίοι μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να είναι ένα από τα πιο αγαπητά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο.

Ποια είναι όμως μερικά πράγματα που πολλοί δεν ξέρουν για τον θρυλικό frontman των Queen;

1. Στην πραγματικότητα, το όνομα του Freddie Mercury είναι Farrokh Bulsara
Freddie Mercury

Photo by Courtesy of Kashmira Bulsara

Άλλαξε νόμιμα το όνομα του το 1970.

2.Έχει πτυχίο γραφιστικής από το Ealing College of Art  Queen

Μάλιστα, το λογότυπο του συγκροτήματος σχεδιάστηκε από τον ίδιο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα ζώδια των μελών.

3. Στην πραγματικότητα, ο Freddie ήταν πολύ ντροπαλός Freddie Mercury: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον θρυλικό τραγουδιστή των Queen

Ο φίλος του και μέλος των Queen Roger Taylor είχε πει για τον Freddie: “Ήταν αρκετά ντροπαλός, ευγενικός και πράος. Δεν ήταν ο άνθρωπος που βλέπατε επάνω στη σκηνή.

4. Δεν θεωρούσε τον εαυτό του καλό πιανίστα Freddie Mercury

Φοβόταν υπερβολικά να παίξει πιάνο κατά τη διάρκεια των συναυλιών του ή στο τραγούδι Bohemian Rhapsody. Έτσι, εστίασε περισσότερο στον χορό και στην διαδραστικότητα του με το κοινό.

5. Αγαπούσε υπερβολικά τις γάτες  Queen

Κάθε φορά που έφευγε για περιοδεία τηλεφωνούσε στο σπίτι για να τους μιλήσει. Η σύντροφος του Mary Austin μερικές φορές τις κρατούσε κοντά στο ακουστικό, ώστε να τον ακούν να μιλάει.

6. Η έκταση της φωνής του έφτανε τις 4 οκτάβες

Το 2016, μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να μελετήσει την φωνή του Mercury. Οι φωνητικές του χορδές κινούνταν γρηγορότερα από εκείνες του μέσου ανθρώπου. “Ενώ ένα τυπικό βιμπράτο κυμαίνεται μεταξύ 5.4 Hz και 6.9 Hz, του Mercury έφτανε τα 7.04 Hz”, σχολίασαν.

7. Υπήρξε πολύ καλός φίλος του Elton John και του David Bowie

Με τον Bowie γνωρίζονταν από την αρχή της καριέρας τους και συνεργάστηκαν με το τραγούδι Under Pressure.

Με τον John ήταν αχτύπητο δίδυμο στα πάρτι, καθώς τα λάτρευαν και οι δυο.

8. Συνεργάστηκε με τον Michael Jackson

Τραγούδησαν μαζί το 1983 και τα τραγούδια τους κυκλοφόρησαν το 2014 με το άλμπουμ Queen Forever. Αυτά ήταν το There must be more to life than this και State to shock and Victory.

9. Ο Freddie Mercury είναι υπεύθυνος για την καριέρα των Sex Pistols (περίπου)

Τον Δεκέμβριο του 1976, το συγκρότημα ακύρωσε μια εμφάνιση στην εκπομπή Bill Grundy’s Today, εξαιτίας ενός τρομερού πονόδοντου που ανάγκασε τον τραγουδιστή να πάει επειγόντως στον οδοντίατρο. Την θέση τους αναπλήρωσε το συγκρότημα Sex Pistols, όπου με τον σαρκασμό και το αθυρόστομο λεξιλόγιο τους κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου και να εκτοξευτεί η καριέρα τους στα ύψη.

10. Υπάρχει ένα άγαλμα του στο Μοντρέ της Ελβετίας
Freddie Mercury statue

Άγαλμα του Freddie Mercury στο Μοντρέ της Ελβετίας

Η τελετή αποκάλυψης του αγάλματος έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1996, έχει ύψος πάνω από τρία μέτρα και έχει θέα στην Λίμνη της Γενεύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦρέντι Μέρκιουρι: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του θρύλου της ροκ12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b