MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ηχογραφεί δύο έργα του Μανώλη Καλομοίρη

Την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων δύο εμβληματικών έργων του Μανώλη Καλομοίρη, «Μαγιοβότανα» και «Πραγματευτή», υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, ανακοίνωσε η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ηχογραφεί δύο έργα του Μανώλη Καλομοίρη
Monopoli Team

H Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ανακοινώνει την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων δύο εμβληματικών έργων του Μανώλη Καλομοίρη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα, συμπληρώνοντας έτσι ένα πρόγραμμα για την έκδοση ενός CD με έργα του από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον κύκλο τραγουδιών «Μαγιοβότανα», που στηρίζονται σε ποίηματα από την ποιητική συλλογή του Κωστή Παλαμά, «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι», και το Συμφωνικό ποίημα «Ο Πραματευτής», σε ποίηση Ιωάννη Γρυπάρη. Και τα δύο θεωρούνται από τα αριστουργήματα της δημιουργίας του συνθέτη και προέρχονται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, από το 1915 και το 1920/24 αντίστοιχα.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ηχογραφεί δύο έργα του Μανώλη Καλομοίρη

Μανώλης Καλομοίρης

Οι συντελεστές

Τον ρόλο των σολίστ ανέλαβαν δύο διεθνούς φήμης Ελληνίδες καλλιτέχνιδες.  Τα «Μαγιοβότανα» ερμήνευσε στο πρώτο έργο η μεσόφωνος Μαίρη Έλεν Νέζη και τον «Πραματευτή» η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου. Την μουσική διεύθυνση είχε ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, ενώ στο κοντρόλ του ήχου, το ρόλο του παραγωγού ανέλαβε ο διεθνούς φήμης Γερμανός τεχνικός ήχου Hans Kipfer, με τον οποίο η Ορχήστρα έχει μετακαλέσει από το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Μυρτώ Παπαθανασίου

Οι δισκογραφικές δουλείες της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών

Θυμίζουμε ότι η Φιλαρμόνια είχε ηχογραφήσει παλαιότερα και το Συμφωνικό Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του ίδιου συνθέτη, με σολίστ τον επίσης διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα, Βασίλη Βαρβαρέσσο. Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η έκδοση των τριών αυτών έργων σε ένα CD σε συνεργασία με την Εταιρία NAXOS. Θα είναι το τέταρτο CD που εκδίδει η Φιλαρμόνια στην μέχρι τώρα πενταετή δράση της. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις τριών ακόμη εκδόσεων με έργα Νικόλαου Μάντζαρου και Γιάννη Α. Παπαϊωάννου.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα, απόλυτα εναρμονισμένη με το πνεύμα της εποχής, θα διαθέτει αυτές τις ζωντανές ηχογραφήσεις σε όλες τις ηλεκτρονικές μουσικές πλατφόρμες.

Βύρων Φιδετζής

Βιογραφικά Συντελεστών

Βύρων Φιδετζής | Αρχιμουσικός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών

Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης πήρε το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου το 1975 και της διεύθυνσης ορχήστρας το 1977. Εμφανίστηκε ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες στις σημαντικότερες αίθουσες και σε φεστιβάλ ,  προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία.  Δίδαξε στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και από άλλους φορείς. Το 2010 αναγορεύτηκε για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στη μουσική επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαίρη-Έλεν Νέζη

Μυρτώ Παπαθανασίου | Μονωδός,  Υψίφωνος

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Είναι απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (μονωδία). Με την υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τον Ρομπέρτο Κοβιέλλο στο Μιλάνο. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και λυρικά θέατρα σε όλο τον κόσμο. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι όπερες του βερισμού και έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς και σκηνοθέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ50 χρόνια ΥΠΠΟ: Όψεις της ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας12.09.2018

Μαίρη-Έλεν Νέζη | Μονωδός, Μεσόφωνος

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε τραγούδι με τη Μίσα Ικέουτσι παίρνοντας δίπλωμα το 1994, και με τους Φραγκίσκο Βουτσίνο, Κώστα Πασχάλη, Βέρα Ρόζα, Αρρίγκο Πόλα (Μόντενα) και τον τενόρο Ερνστ Χαίφλινγκερ (Ζυρίχη). Σπούδασε, επίσης, στο Κέντρο Οπερας Μέγερ-Λάισμαν του Λονδίνου. Εμφανίζεται σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ και πρωταγωνιστεί σε λυρικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Το 2003 ίδρυσε το Φεστιβάλ της Αρχαίας Κορίνθου όπου παρουσιάζονται όπερες μπαρόκ.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b