MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΗ

50 χρόνια ΥΠΠΟ: Όψεις της ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ίδρυση, μέσα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Monopoli Team

Με αφορμή αυτήν την επέτειο, το Ερευνητικό Παρατηρητήριο για το ΥΠΠΟΑ (Culture Watch Research Project), μια ψηφιακή πρωτοβουλία παρακολούθησης και ελέγχου της πολιτιστικής πολιτικής, διοργανώνει, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «50 χρόνια Υπουργείο Πολιτισμού: Όψεις της ελληνικής πολιτισμικής πραγματικότητας», μέσα από την οποία επιχειρείται να ανιχνευθούν ποικίλες παράμετροι της πολιτισμικής ιστορίας της χώρας.

Στη συζήτηση συμμετέχουν, συμβάλλοντας ο καθένας και η καθεμιά από τη δική του σκοπιά, οι: Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, Έφη Μουγκαράκη, δικηγόρος, πρώην νομική σύμβουλος ΥΠΠΟΑ, Γιάννης Σκαρπέλος, καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Βασιλική Τζεβελέκου, δημοσιογράφος. Συντονίζει η Κέλλυ Διαπούλη, επιμελήτρια – πολιτιστική διαχειρίστρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλλάς Εκβλαστάνουσα: Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομιλεί με τον Περικλή Σ. Βαλλιάνο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση12.09.2018

Με αφετηρία την ίδρυση του υπουργείου Πολιτισμού από τη χούντα, το 1971, οι ομιλητές και οι ομιλήτριες θα ανιχνεύσουν μια σειρά ζητήματα που αφορούν αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς και τις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας. Οι παρεμβάσεις θα ξετυλιχτούν γύρω από:

– Την ανάγκη έρευνας της ιστορίας των πολιτιστικών θεσμών, τις μελέτες που έχουν γίνει, καθώς και τα αρχεία που υπάρχουν διαθέσιμα ή πρέπει να γίνουν προσβάσιμα.

– Την εξέλιξη της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και το νομοθετικό της πλαίσιο.

– Τις πολιτισμικές σπουδές και τις σύγχρονες κατευθύνσεις τους στα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων.

– Το ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών και την αναδιοργάνωσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κοινού τους και των νέων προκλήσεων.

– Το ρόλο των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο υπουργείο Πολιτισμού και τη συμβολή τους στην επικοινωνία και διαφάνεια των κατά καιρούς κατευθύνσεων και μεγάλων διακυβευμάτων της πολιτιστικής πολιτικής.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δέκα συζητήσεων που οργανώνει η ομάδα «Ερευνητικό Παρατηρητήριο για το ΥΠΠΟΑ – CultureWatch Research Project». Για την παρακολούθησή της μέσω της πλατφόρμας zoom είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής στο: https://us02web.zoom.us/…/tZ0vdemsqT8rE9FgPZSDXTUH16WJs.

Επίσης η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω Facebook Live στις σελίδες: Ερευνητικό Παρατηρητήριο για το ΥΠΠΟΑ – Culture Watch Research Project και Culture through Politics.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«50 χρόνια Υπουργείο Πολιτισμού: Όψεις της ελληνικής πολιτισμικής πραγματικότητας»
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, 19:00

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b