MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουσείο Τέχνης Βαλτιμόρης: Εγκαινιάστηκαν οι τουαλέτες προς τιμήν του Τζον Γουότερς και είναι κοινές για όλα τα φύλα

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε για τα δικαιώματα των trans ατόμων σε μία δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης.

Οι τουαλέτες του Τζον Γουότερς στο Μουσείο Τέχνης Βαλτιμόρη, photo: Instagram/@The Baltimore Museum of Art, credits: Erika Nizborski
Οι τουαλέτες του Τζον Γουότερς στο Μουσείο Τέχνης Βαλτιμόρη, photo: Instagram/@The Baltimore Museum of Art, credits: Erika Nizborski
Monopoli Team

Όταν πέρυσι τον Νοέμβριο έγινε γνωστό ότι ο Τζον Γουότερς υποσχέθηκε να δωρίσει όλη την συλλογή του στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης μετά τον θάνατο του, ως ένα «δώρο» προς την πόλη του, πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν με τον μοναδικό όρο που έθεσε στο μουσείο για τη δωρεά αυτή. Ο διάσημος σκηνοθέτης ζήτησε από το Μουσείο να δώσει το όνομά του σε δύο τουαλέτες, αλλά και σε μία (πιο παραδοσιακή) ροτόντα.

Σε αντάλλαγμα, ο δημιουργός των «Ροζ Φλαμίνγκο» θα δωρίσει ολόκληρη την συλλογή του, την οποία συλλέγει εδώ και πολλές δεκαετίες και περιλαμβάνει 372 έργα από 125 καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών της Ναν Γκόλντιν, του Άντι Γουάρχολ, της Κάθριλ Όπι, η Νταϊάν Αρμπούς, αλλά και του ίδιου.

Έναν χρόνο αργότερα, οι τουαλέτες αυτές εγκαινιάστηκαν σε μία μικρή δεξίωση με τον ίδιο και την ακτιβίστρια για τα trans δικαιώματα, Elisabeth Coffey, που μάλιστα είχε έναν ρόλο στα “Ροζ Φλαμίνγκο”.

“Οι δημόσιες τουαλέτες μάς αγχώνουν όλους” είπε ο Τζον Γουότερς στους καλεσμένους. “Είναι απρόβλεπτες. Επίσης είναι γεμάτες “ατυχήματα”, όπως η αγαπημένη μου σύγχρονη τέχνη”.

Εκτός από χιούμορ, όμως, ο διάσημος σκηνοθέτης έκανε και μία πολύ σημαντική δήλωση για τα δικαιώματα των trans ατόμων. Μιλώντας για την απόφαση του να κάνει τις τουαλέτες του κοινές για όλα τα φύλα, ο Γουότερς είπε: “Αρχικά δεν υπήρχαν σχέδια για να κάνουμε τις τουαλέτες κοινές για όλα τα φύλα. Η συμφωνία ήταν ότι οι τουαλέτες θα έπαιρναν το όνομα μου”.

Μία απλή πρωτοβουλία που κάνει τη ζωή των trans ατόμων πιο εύκολη

Ωστόσο, για τον Γουότερς αυτή ήταν η “φυσική κατάληξη” της απόφασής του. “Όταν έμαθα ότι οι τουαλέτες μπορούν να γίνουν κοινές για όλα τα φύλα, ήμουν ακόμα πιο ενθουσιασμένος. Ήμουν μέρος μίας πολύ αναγκαίας εξέλιξης όσον αφορά τον δημόσιο αποκλεισμό ορισμένων ανθρώπων” δήλωσε ο σκηνοθέτης, μιλώντας για τη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα trans άτομα, όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν δημόσιες τουαλέτες. Μία καθημερινή πράξη για τους υπόλοιπους μπορεί εύκολα να γίνει πηγή διάκρισης για τα trans άτομα.

Η καλεσμένη της βραδιάς, Elisabeth Coffey, επίσης αναγνώρισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. “Εκτός από τη χαρά που μοιραζόμαστε σήμερα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που σε πολλά, πολλά μέρη, αναγκάζονται να φύγουν, όταν απλά θέλουν να πάνε στην τουαλέτα. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι πιο βασικό από το να πηγαίνει κανείς στην τουαλέτα;” ρώτησε τους καλεσμένους.

Η Coffey ήταν και η πρώτη που εγκαινίασε τις νέες τουαλέτες του Μουσείου Τέχνης της Βαλτιμόρης, μετά από παράκληση του Τζον Γουότερς.

Οι τουαλέτες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPlayboy: Επιλέγει για πρώτη φορά gay άνδρα για το εξώφυλλό του και σπάει κάθε στερεότυπο12.09.2018

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b