MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
05
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα CINOBO ΜΑΣΚΩΤ ODEON ESCAPE ODEON ESCAPE - 8 TOWN CINEMAS VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ VILLAGE SHOPPING AND MORE ΑΒΑΝΑ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ EXPERIENCE powered by Allianz ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 3 ΑΙΓΛΗ CINEMA ΑΚΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΙΚΗ DIGITAL ΑΛΟΜΑ ΑΛΣΟΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ-Garden Cinema Digital ΑΜΙΚΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΝΕΣΙΣ ΑΝΟΙΞΙΣ ΑΡΙΑΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 3D digital Αττικόν Άλσος ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΑΡΚΙΖΑ - 3 ΒΟΞ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ ΔΙΑΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΚΡΑΝ ΖΕΦΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΘΗΣΕΙΟΝ ΚΑΡΜΕΝ ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΥΡΑ EUROPA CINEMAS DIGITAL ΛΑΪΣ ΛΙΛΑ DIGITAL CINEMA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ DIGITAL ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΑΣΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΡΙΑ ΡΙΒΙΕΡΑ ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ PEUGEOT ΣΙΝΕ ΨΥΧΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΛΕΡΥ ΧΛΟΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
28 μέρες μετά
Bashu, ο μικρός ξένος
Following
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Insidious: Εξω από το απώτερο
Katy Perry: The Lifetimes Tour – Live from Paris
La Strada
Memory of Princess Mumbi
Michael
Minions & Τέρατα (μεταγλωττισμένη)
Minions & Τέρατα (με υπότιτλους)
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
PAW Patrol: Κουτάβια και δεινόσαυροι (μεταγλωττισμένη)
Pulp Fiction
Spa Weekend
Spider-Man: Καινούργια μέρα
The Match
The Rocky Horror Picture Show
Toy Story 5 (μεταγλωττισμένη)
Trainspotting
Όλα για τη μητέρα μου
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλή Πόλη
Αμελί
Ανταρσία
Αντρέι Ρουμπλιόφ
Αποχαιρετισμός στα όπλα
Από το σούρουπο ως την αυγή
Αρκουδότρυπα
Ας περιμένουν οι γυναίκες
Βαϊάνα (μεταγλωττισμένη)
Για μία νύχτα μόνο
Γνήσιο Αντίγραφο
Γράμματα αγάπης
Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Δέσε με
Δυστυχώς βρίζω
Δώδεκα πίθηκοι
Εγκλημα στον τρίτο όροφο
Εμμονή
Ετσι είναι η ζωή
Η έβδομη σφραγίδα
Η γοητεία της αμαρτίας
Η εξαφάνιση
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Ημερολόγια Μοτοσικλέτας
Η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο
Η πρόσκληση
Η φήμη
Θεώρημα
Καλές γιορτές
Καποδίστριας
Μέχρι το τέλος του κόσμου (Director’s Cut)
Μια θέση στον ήλιο
Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων
Μουλάν (μεταγλωττισμένο)
Μυστικά και Ψέματα
Ντόνι Μπράσκο
Νυχτερινός εκφωνητής
Ξένοιαστος καβαλάρης
Ο Παραχαράκτης
Ο ένοικος
Ο αστερισμός του σκύλου
Ο δειλός
Ο διάβολος φοράει Prada 2
Οδός Μαλχόλαντ
Οδύσσεια
Ο επαγγελματίας
Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ και η ερωμένη του πρέσβη
Οι Δοκιμάστριες
Οι άγριες μέρες μας
Οι επτά Σαμουράι
Ο κλειδαράς του ενός εκατομμυρίου
Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου
Ο μεγάλος ύπνος
Πατρίδα
Πικρές γιορτές
Πινόκιο: Ξεκούρδιστος
Που είναι το σπίτι του φίλου μου?
Πτώση 2
Σεξ και αίμα στο Κάμπ Μιάσμα
Σολάρις
Σπασμένη φλέβα
Στάσου πλάι μου
Στη βοή της καταιγίδας
Συμπέθεροι από σόι 2
Το δείπνο του Φράνκο
Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι
Το μίσος
Τομ και Τζέρι: Η απαγορευμένη πυξίδα (μεταγλωττισμένη)
Το πάρτυ γενεθλίων
Το παιχνίδι του ρόδου
Το τέλος της οδού Όουκ
Το τραγούδι της μικρής φάλαινας (μεταγλωττισμένη)
Υπεράνω πάσης υποψίας
Φάουστ
Φιόρδ
Ψυχώ
ΔΡΑΜΑ

Το βιβλίο της εικόνας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Weirdwave παρουσιάζει το «Βιβλίο της Eικόνας» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, αποκλειστικά στην ΑΝΔΟΡΑ, από τις 4 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 88'

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Διάσημος για τον συνεχή πειραματισμό του με την κινηματογραφική φόρμα και γλώσσα, ο Γκοντάρ είναι πλέον ένας θρύλος του σινεμά. Κάθε νέα του ταινία είναι ένα must see που σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Αυτή τη φορά, μισόν αιώνα μετά τον Μάη του ’68, ο Πάπας της Νουβέλ Βαγκ υπογράφει ένα φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο βγαλμένο από το πνεύμα της ιστορικής εξέγερσης στη Γαλλία και, ξεφυλλίζοντας το δικό του «Βιβλίο της Εικόνας», εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στον δυτικό πολιτισμό και την παρακμή του, στον δυτικό ιμπεριαλισμό έναντι της Ανατολής, σε μια ταινία-κάλεσμα στα όπλα.

Για την ταινία του αυτή, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ τιμήθηκε με τον Ειδικό Χρυσό Φοίνικα στο 71ο Φεστιβάλ των Καννών.

Υπόθεση

Ο ίδιος ο δημιουργός περιγράφοντας την ταινία του, εν όψει του Φεστιβάλ  των Καννών, έγραφε: «Τίποτα παραπάνω. Παρά μόνο σιωπή. Τίποτα περισσότερο. Παρά μόνο ένα επαναστατικό τραγούδι. Μία ιστορία σε πέντε πράξεις, όσα και τα δάχτυλα ενός χεριού».

H ταινία, είναι ένα κινηματογραφικό δοκίμιο, μια παραβολή που προκύπτει μέσα από τη μείξη μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης με τον τρόπο του 88χρονου (τότε) δημιουργού ο οποίος συνδυάζει αποσπάσματα από δεκάδες ταινίες (απ’ το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τα «Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ), κείμενα, φωτογραφίες, έργα τέχνης, δελτία ειδήσεων, «πειραγμένες» εικόνες, ήχους που διακόπτονται απότομα και άλλα υλικά, «παίζοντας» μοναδικά με τα εργαλεία της μονταζιέρας. Ανένταχτη σε οποιοδήποτε συμβατικό κινηματογραφικό είδος, η ταινία του Γκοντάρ, αποτελεί ένα σχόλιο για τη Μέση Ανατολή και την καταδυνάστευση του Αραβικού Κόσμου από τη Δύση– αλλά όχι μόνο.

Για τον Γκοντάρ, η ιστορία του κόσμου είναι φτιαγμένη από τη μαγεία του σινεμά που ο ίδιος αγάπησε. Είναι όμως φτιαγμένη και από τις φρικαλεότητες του σύγχρονου κόσμου, τις οποίες παρουσιάζει παραστατικά. Για τον γαλλοελβετό οτέρ, έχουμε πόλεμο: Κερδοσκοπία, τρομοκρατία, λαϊκισμός, βαρβαρότητα, «ηγέτες» που  σέρνουν τους πειθήνιους λαούς τους σαν πρόβατα, υποκρισία των νόμων, συλλογική ευθύνη. Ο χριστιανισμός και το Ισλάμ, υποστηρίζει, είναι οι διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος, ενώ η γλώσσα μας πεθαίνει.

Ως γνήσιος προβοκάτορας, ο Γκοντάρ, δημιουργός των Adieu au Langage και Film Socialisme, εξαπολύει στην ταινία του αυτή, ένα δριμύ κατηγορώ στον δυτικό πολιτισμό και την παρακμή του. Και εν τέλει, υπερασπίζεται την βία και την επανάσταση ως τη μόνη απάντηση στην φρίκη αυτή.

Συνδετικός ιστός όλων αυτών η υποβλητική φωνή του ηλικιωμένου αφηγητή.

Όπως σημείωνε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, η Νικόλ Μπρενέζ, που δούλεψε με τον Γκοντάρ στο μοντάζ  αυτής της τόσο ιδιαίτερης ταινίας, «στον αντίποδα του Βιβλίου των λέξεων, της Βίβλου, βρίσκεται η Ταινία. Ποιες είναι τελικά οι διαφορές; Σε αντίθεση με τις Βίβλους που ορίζουν και επιτάσσουν, μήπως το Βιβλίο των εικόνων, ορθώνοντας το επαναστατικό του ανάστημα ενάντια στο ρεύμα της πραγματικής ιστορίας επιτελεί μια απελευθερωτική χειρονομία; Προκειμένου να εκτροχιάσει το τρένο της Ιστορίας, να μπερδέψει τις σιδηροδρομικές διακλαδώσεις, να επανεκκινήσει το γεωπολιτικό φαντασιακό, το Βιβλίο της Εικόνας, ως πραγματεία και ως επίθεση, προσφέρει μια βόμβα ανθρωπισμού σε μια εποχή επιταχυνόμενης πολιτικής οπισθοδρόμησης.».

 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Le Livre d'Image
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λουκ Γκοντάρ
Σενάριο: Ζαν-Λουκ Γκοντάρ

Παίζουν: Ντιμίτρι Μπασίλ, Γκάμπι Μπρουγέρε, Γουάλας Μπίερι, Αν-Μαρί Μιεβίλ, Ζαν-Πιερ Γκος, Ζαν Κοκτώ, Ζαν-Λουκ Γκοντάρ

Διάρκεια: 88'
Χώρα: Γαλλία, Ελβετία
Έτος: 2018

Διανομή: Weird Wave
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA