MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Νέα εποχή στο Εθνικό Θέατρο με τον Γιάννη Μόσχο στην καλλιτεχνική διεύθυνση

Μόλις ανακοινώθηκε η ανάληψη καθηκόντων του πρώτου θεατρικού οργανισμού της χώρας από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 01.10.2021 Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Ο Γιάννης Μόσχος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τον πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή που αναδεικνύεται μέσα από διαδικασία διαγωνισμού με γνωμοδότηση ειδικής διορισμένης επιτροπής αξιολόγησης, αλλάζοντας τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα – τον απευθείας διορισμό από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού.

Η ανάδειξη του σηματοδοτεί μια νέα εποχή συλλήβδην για τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς στη χώρα, που θα ακολουθήσουν, όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θεσμικό μοντέλο.

Ο Γιάννης Μόσχος, μαθητής του Τάσου Μπαντή και του Γιάννη Χουβαρδά, είναι ένας σκηνοθέτης αξιώσεων και με ακαδημαϊκή πορεία (είναι Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου του ίδιου Πανεπιστημίου).

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης υπό την ομάδα των Νίκο Αλιβιζάτου, (ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών), Μαριάννας Κάλμπαρη (σκηνοθέτη, ηθοποιού, και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Ξένιας Καλογεροπούλου (ηθοποιού, συγγραφέα), Εύας Μανιδάκη (αρχιτέκτων-μηχανικού, σκηνογράφου) και Ρένης Πιττακή, (ηθοποιού) ψηλά βρέθηκε η επιλογή του τρίπτυχου που είχε θέσει – μεταξύ άλλων – υποψηφιότητα, οι Νίκος Χατζόπουλος, Ακύλλας Καραζήσης και Αργυρώ Χιώτη. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με τον ισχύοντα ιδρυτικό κανονισμό του Εθνικού Θεάτρου.

Ως εκ τούτου, ως καταλληλότερη επιλογή κρίθηκε η υποψηφιότητα του Γιάννη Μόσχου, που έρχεται να αναλάβει καθήκοντα από την μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού, Έρι Κύργια και μετά από έναν χειμώνα δυσάρεστων καταιγιστικών εξελίξεων για τον οργανισμό.

Το βιογραφικό του Γιάννη Μόσχου

Ο Γιάννης Μόσχος έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο – οι «Φοίνισσες » σε δική του σκηνοθεσία μόλις ολοκλήρωσαν τον κύκλο των παραστάσεων τους και συνάμα έχει δουλέψει για όλους τους μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας: Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά.

Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου, θεατρικός θύλακας όπου και ανδρώθηκε.

Οι δηλώσεις του ΥΠΠΟ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε σχετικά πως «η αποδοχή, σήμερα, της εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιoλόγησης και Επιλογής για την ανάδειξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της χώρας μας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τους κρατικούς Πολιτιστικούς Οργανισμούς. Μία ακόμη προγραμματική μας δήλωση υλοποιείται με τρόπο υποδειγματικό. Το παράδειγμα και την πρακτική που εγκαινιάσαμε με το Εθνικό Θέατρο, ακολουθούμε πλέον και για τους άλλους φορείς.Ο Γιάννης Μόσχος ανεδείχθη μέσα από μια απόλυτα διαφανή, δημοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία.

Οι προσωπικότητες του Προέδρου και των μελών της Ειδικής Επιτροπής, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για το καθόλου εύκολο έργο τους- εγγυήθηκαν την διαδικασία, που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην χώρα μας. Πολλά συγχαρητήρια και ευχές στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Η επιτυχία στο έργο του είναι άμεσα συνυφασμένη με το κύρος του θεσμού τον οποίον θέλησε να υπηρετήσει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ερι Κύργια, τη μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτροτ, η οποία τίμησε με την παρουσία και το έργο της το Εθνικό Θέατρο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και φορτισμένη».

Εποχή ανοιχτών διαδικασιών

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο ίδιο κλίμα δήλωσε: «Με την επιτυχή έκβαση της ανάδειξης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για πρώτη φορά μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία, ξεκινά μία νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας στις κρατικές θεατρικές σκηνές, καθώς η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί σύντομα και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συγχαρητήρια στον Γιάννη Μόσχο που αναδείχθηκε μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία με βάση τα προσόντα, την πορεία και το όραμά του για το Εθνικό Θέατρο. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του.

Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Έρι Κύργια, μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, που σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε τα καθήκοντά της διεκπεραιωτικά, αλλά στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου, λειτούργησε θεραπευτικά και ενωτικά και βρέθηκε απέναντι σε όποιον προσπάθησε να πλήξει τον θεσμό. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής, για την πολύτιμη συνεισφορά τους σε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά καλλιτεχνικά δεδομένα διαδικασία, μία αποστολή που έφεραν εις πέρας με ήθος και επιτυχία».

Η θητεία του Γιάννη Μόσχου θα είναι τριετής.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b