MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονος

OMMA, του Josef Nadj σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Ελευσίνα

Ξεκίνησε η προπώληση για την παράσταση «ΟΜΜΑ», του διεθνούς φήμης χορογράφου Josef Nadj, μια παραγωγή της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021.

Monopoli Team

Ένα μαγικό ταξίδι οκτώ χορευτών στις πανάρχαιες ρίζες του Χορού και στον βαθύτερο εαυτό, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, στην Ελευσίνα.

Αναπνοές, φωνές, σιωπή και μεθυστικοί τζαζ ρυθμοί συνθέτουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα του «ΟΜΜΑ», σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας τόσο αρχέγονο όσο και η ίδια η φύση του χορού. Στο «ΟΜΜΑ» ο βραβευμένος Josef Nadj συγκεντρώνει μια ομάδα χορευτών με καταγωγή από το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό – Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δημιουργώντας ένα έργο με επιρροές από ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες.

Ο Nadj στο «ΟΜΜΑ» επιστρέφει στις ρίζες του χορού, εκεί όπου η ισορροπία του σύμπαντος αποκαλύπτεται. Επιδιώκει να αποδείξει, με την κίνηση ως ουσία και το σύμπαν ως ορίζοντα, την υπόθεσή του, ότι ο χορός γεννήθηκε παράλληλα με την ανθρωπότητα. Άρα, η επιστροφή στην πηγή του χορού και της κίνησης ισοδυναμεί με την επιστροφή στην προέλευση του σύμπαντος.

Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ομμα», υποψιάζοντας το κοινό για την ικανότητα της θέασης πέρα από την αίσθηση της όρασης, τοποθετώντας το σε μια συνθήκη βαθύτερης ενδοσκόπηση του εαυτού. Το αρχαίο ελληνικό νόημα της λέξης OMMA αποκτά νέα διάσταση: «μάτι» αλλά και «ό, τι βλέπει ή κοιτάζει». Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται η πρόκληση: αν οι αισθήσεις τεθούν σε εγρήγορση, τότε το κοινό θα κατανοήσει σε βάθος αυτόν τον αφιερωμένο χορό στη γένεση της ανθρωπότητας, θα μπορέσει να δει σε βάθος τι κρύβεται μέσα του, το κοινό πεπρωμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Τρικυμία, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα Ρόδα στο Φεστιβάλ Βριλησσίων12.09.2018

Για τον Josef Nadj, το «ΟΜΜΑ» οφείλει να αφορά πρωτίστως τα σώματα και την κίνηση· πάνω στην απογυμνωμένη σκηνή, δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από τα σώματα, το φως και τον ήχο. Σε έναν κενό χώρο που είναι άπειρος αλλά και πεπερασμένος, οκτώ χορευτές εμφανίζονται με σακάκια και μαύρα παντελόνια, ως μια αναφορά στη διαχρονική σιλουέτα του Josef Nadj. Δανείζοντας τη φορεσιά του, ο χορογράφος δεσμεύει κάθε χορευτή του να μην
περπατήσει στα χνάρια του, αλλά να αποκαλύψει τη δική του μοναδικότητα. Ο καθένας φέρει το δικό του σύμπαν, τη δική του γλώσσα, τον δικό του χορό, ενώ όλοι μαζί, ως ενιαίο σώμα και πολλαπλός οργανισμός, δημιουργούν ένα αυτοτελές είδος ανθρωπότητας, κοσμογονίας ακόμη, που αφηγείται την αρχή της πλάσης. Ένας συναρπαστικός κύκλος ανατροφοδότησης μεταξύ ομάδας και ατόμου γεννιέται, οδηγώντας αναπόφευκτα στον άνθρωπο ως καθολικό ον.

Λίγα λόγια για τον Josef Nadj

Ο Josef Nadj γεννήθηκε στην Κάντζια, επαρχία της πρώην Γιουγκοσλαβίας και σημερινής Σερβίας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, για να σπουδάσει τη μιμική τέχνη. Συγχρόνως, ξεκίνησε να ασχολείται ως περφόρμερ με το tai chi, το butoh και τον σύγχρονο χορό, κοντά στους Sidonie Rochon, Mark Tompkins, Catherine Diverrès και François Verret.

Η ανατρεπτική προσέγγισή του τον καθιέρωσε τη δεκαετία του ως πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού. Από το “Canard Pékinois” (1987), το θεμελιώδες έργο του, ο Josef Nadj καταπιάνεται με ένα είδος απαιτητικής και παθιασμένης χορογραφίας. Είτε εξερευνά κείμενα σπουδαίων συγγραφέων (Beckett, Kafka, Michaux) είτε συνεργάζεται επί σκηνής με εικαστικούς καλλιτέχνες (Miquel Barceló) και μουσικούς (Akosh Szelevényi, Joëlle Léandre), ο Josef Nadj αναζητά συνθήκες απόλυτης ελευθερίας. Μεταξύ πραγματικότητας και ονειρισμού, παράδοσης και νεωτερικότητας, θέτει πάντα το θεμελιώδες ερώτημά του: τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Χορογράφος και χορευτής, αλλά και εικαστικός καλλιτέχνης και φωτογράφος, βλέπει την ανθρωπότητα με ένα ποιητικό και παθιασμένο βλέμμα, αναζητώντας πάντα νέες φόρμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑισχύλεια 2021: Δυναμική επανεκκίνηση στην Ελευσίνα12.09.2018

Ο Josef Nadj έχει δημιουργήσει περισσότερα από 40 έργα χορού, ενώ εκθέσεις του έχουν διοργανωθεί σε σχεδόν 50 χώρες. Έχει φιλοξενηθεί καλλιτεχνικά σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις (Φεστιβάλ Αβινιόν, Διεθνές Φεστιβάλ Τσέχοφ, κ.ά.). Με τα χρόνια, οι δημιουργίες του έχουν γίνει αδιαμφισβήτητα παρακαταθήκες στο ρεπερτόριο του σύγχρονου χορού. Το 2002, ο Josef Nadj ανακηρύχθηκε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας για τη συμβολή του έργου του στην προώθηση των τεχνών στη Γαλλία και παγκοσμίως. Το 2011 προήχθη στον βαθμό του Αξιωματικού. Διετέλεσε επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Χορογραφίας της Ορλεάνης από το 1995 έως το 2016. Το 2017 ίδρυσε στο Παρίσι τη δική του εταιρεία, την Atelier 3+1.

Αισχύλεια covid free:

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η είσοδος των θεατών στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αισχύλεια θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με:

• Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο)

• Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες)

• Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) πριν την εκδήλωση.

• Μόνο οι θεατές κάτω των 18 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών), με υπογεγραμμένη από γονέα και πρωτοκολλημένη δήλωση μέσω του self- testing.gov.gr. Δεν θα γίνονται δεκτές χειρόγραφες βεβαιώσεις.

Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε θεατές που δεν πληρούν μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κοστούμια: Josef Nadj
Μουσική: Tatsu Aoki & Malachi Favors Maghostut, Peter Brötzmann & Han Bennink, Eureka Brass Band, Jigsaw, Lucas Niggli, Peter Vogel
Φωτισμοί: Rémi Nicolas
Χορογραφία: Josef Nadj

Παίζουν: Djino Alolo Sabin, Timothé Ballo, Abdel Kader Diop, Aipeur Foundou, Bi Jean Ronsard Irié, Jean-Paul Mehansio, Marius Sawadogo, Boukson Séré

Διάρκεια: 55 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 10€, Μειωμένο: 5€
Πληροφορίες: Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 14 ετών. Προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία Κ.Ε.Δ.Ε. (Παγκάλου & Κίμωνος 11, Ελευσίνα): Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-18:00 & Σάββατο 09:00-13:00, Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας: 19:00-21:00 και αποκλειστικά για τις παραστάσεις της ημέρας, Πλατεία Ηρώων (Ελευσίνα): Κυριακή - Παρασκευή 19:00 – 23:00, Ηλεκτρονικά, μέσω viva.gr
Παραστάσεις: 15 & 16 Σεπτεμβρίου 2021, Ώρα έναρξης: 20:30
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b