MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΈΚΘΕΣΗ

Nα λάμπει η φορεσιά της…: Έκθεση της Κυριακής Χριστακοπούλου στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας παρουσιάζει, στο πλαίσιο της 200ης επετείου της Επανάστασης, την ατομική έκθεση της Κυριακής Χριστακοπούλου, «Nα λάμπει η φορεσιά της…», αφιερωμένη στη γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία.

Monopoli Team

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε διοργάνωση του 12ου Aegina Fistiki Fest και της ΚΕΔΑ Αίγινας, συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 στις 20.30, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, η ατομική έκθεση της Κυριακής Χριστακοπούλου «Nα λάμπει η φορεσιά της…».

*Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Τα έργα της Κυριακής Χριστακοπούλου

Τα μεγάλης κλίμακας έργα που σε διάταξη χορική απεικονίζουν γυναικείες φιγούρες σε φυσική διάσταση 170 εκ., με επιλεγμένες για τους επιμέρους συμβολισμούς τους παραδοσιακές φορεσιές του 19ου και του πρώιμου 20ου αιώνα, από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, σχεδιάζονται και ζωγραφίζονται επάνω σε ορθό ξύλο με εφήμερα εκφραστικά υλικά και προτείνονται από την εικαστικό ως ένα ενιαίο απεικονιστικό και αφηγηματικό σύνολο που διασώζει συναρπαστικές επιμέρους ενδυματολογικές λεπτομέρειες, κρυφά σύμβολα αποτροπής από το κακό και ευγονίας, ακατάγραφες οικογενειακές ιστορίες και δεξιοτεχνικές ψυχογραφικές προσεγγίσεις ενός περίκλειστου γυναικείου φύλου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται video του Φίλιππου Κουτσαφτή, από τη διαδικασία δημιουργίας των έργων της έκθεσης. Με αφορμή την έκθεση, εκδόθηκε και κυκλοφορεί δίγλωσσος αναλυτικός κατάλογος με κείμενα της Ίριδας Κρητικού, της Σοφίας Τσουρινάκη και της Κυριακής Χριστακοπούλου.

Nα λάμπει η φορεσιά της...: Η ατομική έκθεση της Κυριακής Χριστακοπούλου στην Αίγινα

Nα λάμπει η φορεσιά της…: Η ατομική έκθεση της Κυριακής Χριστακοπούλου στην Αίγινα

Παράλληλες δράσεις

Τρίτη 17 Αυγούστου

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Σοφία Τσουρινάκη, τεχνολόγος αρχαίου υφάσματος, θα πραγματοποιήσει στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου στις 20:00, ομιλία με θέμα «Ο αργαλειός: ένα ανώνυμο εργαλείο και τα Πολυώνυμα Έργα του»

Τετάρτη 18 Αυγούστου

Στις 18:00-19:00 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια μικροϋφαντικής για παιδιά και για ενήλικες στις 19:00-20:30 με ελεύθερη είσοδο μετά από απαραίτητη προκράτηση.

Nα λάμπει η φορεσιά της...: Η ατομική έκθεση της Κυριακής Χριστακοπούλου στην Αίγινα

Nα λάμπει η φορεσιά της…: Η ατομική έκθεση της Κυριακής Χριστακοπούλου στην Αίγινα

Στο κείμενο καταλόγου της η εικαστικός Κυριακή Χριστακοπούλου σημειώνει:

«Η  παλιά φθαρμένη φωτογραφία από την μια και η σημασία της γυναικείας ένδυσης από την άλλη, που στο παρελθόν με είχε ξανά απασχολήσει  μ έναν άλλο τρόπο -επικριτικό- μ έκαναν να ξεκινήσω την νέα μου δουλειά.

Το παλιό, κρυμμένο και ξεχασμένο  θέλω να το ανασύρω και να το φέρω στο φώς Να ενθυμίσω, να συγκινήσω την προσοχή εκείνη που θα επιτρέψει να εντοπίσουμε ενσυνείδητες πληροφορίες και θραύσματα μνήμης  που έχουν  στο πέρασμα του χρόνου λησμονηθεί .

Οι ποικίλες φορεσιές με εντυπωσίαζαν πάντα επειδή υπήρχε μια προσωπική διαδικασία, ύφανση, ύφασμα, χρωματισμός, ράψιμο, κέντημα, στολίδια, όλα γίνονταν σχεδόν από τις ίδιες που τα φορούσαν ανάλογα την κοινωνική τάξη που άνηκαν. Τότε λάμβανε μέρος η ιδιαίτερη έκφραση της κάθε μιας. Εκεί στέκομαι με μεγάλο θαυμασμό να αντιληφθώ το πώς εκφραζόταν αυτό το καμουφλάζ του σώματός τους τι κάλυπταν και τι άφηναν να φανερωθεί κοινωνικά.  Τα συμβολικά φυλαχτά τους και οι κρυμμένες ευγονικές επικλήσεις δίνονταν μέσα από ένα ανώτερο πνευματικό πεδίο και εσωτερικά φορτισμένο συναισθηματικά κόσμο .  Νοηματοδοτούσαν και επικοινωνούσαν το ρούχο τους με μια υπερκόσμια ενέργεια που συνδεόταν με όλα τα πλάσματα της γης. Γινόταν δημιουργός και προστάτιδα της ζωής- θεότητα.  Κοιτάζοντας στον φακό αμίλητες με τα μυστικά τους θαμμένα, ένοιωσα την ανάγκη να τις αποτυπώσω στους πίνακές μου ζητώντας τους μ αυτόν τον τρόπο  συγχώρεση για την μακρόχρονη λήθη που τις έχει καλύψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ6o Διεθνές Street Art Festival Πάτρας: Η νέα τοιχογραφία του ArtWalk για τα 700 χρόνια από το θάνατο του Δάντη12.09.2018

Σαν γυναίκα από το ίδιο υφάδι, θα έλεγα πως αυτό που επιθυμώ με τούτα τα έργα είναι να καταδείξω την παράδοση σαν μια αέναη διαδικασία και ως την μόνη που μπορεί απ’ την φύση της και μόνο να κουβαλάει αλήθεια και είναι αυτή, που σφραγίζει την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής λαϊκής ψυχής, στην γυναικεία της όψη».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κυριακή Χριστακοπούλου «Nα λάμπει η φορεσιά της…»

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 13/8, 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 29 Αυγούστου
Ωράριο: Καθημερινά 10:30 – 13:00 και 19:30 – 22:30
Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης στο 2297022035
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας, Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα. Τηλ: 30 2297026401 Ε: [email protected].

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b