MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ

Μουσείο της Χρονιάς 2021: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα με τους φιναλίστ για το βραβείο

Πέντε μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία την χρονιά που μας πέρασε αντιμετώπισαν τις προκλήσεις της πανδημίας το καθένα με ξεχωριστό τρόπο, περιλαμβάνονται στην βραχεία λίστα του βραβείου Art Fund Museum of the Year 2021.

Μουσείο
Φώτο: © Marc Atkins / Art Fund
Monopoli Team

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε η βραχεία λίστα των υποψηφιοτήτων για το Art Fund Museum of the Year 2021 του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο απονέμεται σε εκείνο το μουσείο όπου με υπέροχους και καινοτόμους τρόπους υπηρετεί και συνδέεται με την τοπική του κοινότητα τη χρονιά που πέρασε. Το φετινό βραβείο θα αντανακλά την ανθεκτικότητα και τη φαντασία που επέδειξαν τα μουσεία μέσα στην πανδημία.

Ανάμεσά στους φετινούς φιναλίστ συγκαταλέγεται το Thackray Museum of Medicine, στο Leeds της Αγγλίας, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο μουσείο που μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο ενάντια στη νόσο covid-19.

Η φετινή βραχεία λίστα περιλαμβάνει τα εξής μουσεία:
  • Centre for Contemporary Art Derry~Londonderry, Derry~Londonderry
  • Experience Barnsley, Barnsley
  • Firstsite, Colchester
  • Thackray Museum of Medicine, Leeds
  • Timespan, Helmsdale

Centre for Contemporary Art, Derry (Londonderry)

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Londonderry της Βορείου Ιρλανδίας από την ίδρυση του , το 1992, δίνει χώρο σε ανερχόμενους καλλιτέχνες από τη Βόρειο Ιρλανδία. Δημιουργεί ευκαιρίες ώστε το κοινό να απολαύσει πειραματική και άκρως ενδιαφέρουσα σύγχρονη τέχνη, υποστηρίζοντας καλλιτέχνες μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων, της απασχόλησης και των δημόσιων προγραμμάτων. Παράλληλα, παρέχει μια ψηφιακή πλατφόρμα ώστε οι καλλιτέχνες να αναζητούν πληροφορίες για διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και πρωτοβουλίες.

Δεσμευόμενοι για αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινότητα, το CCA παρουσιάζει έργα τέχνης σε διάφορους χώρους στην πόλη όπως τα θέατρα, τα εμπορικά κέντρα, οι βιτρίνες καταστημάτων. Επιπλέον, παρέχει πακέτα δραστηριοτήτων σε εκατοντάδες μαθητές.

Experience Barnsley (Barnsley)

© Marc Atkins

Τοποθετημένο στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, το Experience Barnsley διατρέχει την ιστορία του Δήμου από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα. Εμπνευσμένη από την τοπική κοινότητα, η συλλογή στηρίζεται από χιλιάδες ντόπιους οι οποίοι μοιράζονται πολύτιμες αναμνήσεις και αντικείμενα που εκτίθεται στην γκαλερί. Επιπλέον, δημιουργούνται χώροι αφιερωμένοι στην εξέλιξη της κοινότητας, μέσα από εκθέσεις που αντανακλούν τη συνεχιζόμενη τοπική ιστορία.

Οι ψηφιακές δραστηριότητες αυξήθηκαν ώστε το μουσείο να καταστεί περισσότερο προσβάσιμο. Στις ψηφιακές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται φεστιβάλ αρχαιολογίας. Ενώ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθίζουν μέσα από δραστηριότητες όπως το «Poet in Lockdown», το οποίο ενθάρρυνε το κοινό να γράψει ποιήματα και να γίνει πιο δημιουργικό. Τέλος, με στόχο η κοινότητα να παραμείνει ενωμένη και παράλληλα να βοηθηθούν οι ευπαθείς ομάδας δημιούργησαν πακέτα φροντίδας για σχολεία, οίκους ευγηρίας, καθώς και εικονικές επισκέψεις στην pub.

Firstsite (Colchester)

© Marc Atkins

Το 2021 σηματοδότησε την επέτειο δέκα χρόνων για το Firstsite. Η συγκεκριμένη γκαλερί σύγχρονης τέχνης αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα, την καινοτομία, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα των κατοίκων της περιοχής της Ανατολικής Αγγλίας. Αποστολή τους η ενδυνάμωση της κοινότητας που θα οδηγήσει σε έναν πιο υγιή και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Με τη φήμη της παρουσίασης φιλόδοξων έργων και της ενθάρρυνσης όλων στη συμμετοχή ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος, το Firstsite πρωτοστάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη δημιουργία πακέτων φροντίδας, δωρεάν δραστηριοτήτων, ενώ, παράλληλα, επέδειξε αλληλεγγύη σε εκστρατείες υπέρ της διαφορετικότητας και προώθησε την ανάγκη κατανόησης των συνεπειών της covid-19 στην ψυχική υγεία.

Thackray Museum of Medicine (Leeds)
Μουσείο

© Marc Atkins

Το Thackray Museum of Medicine, στο Leeds της Αγγλίας, αποτελεί το μεγαλύτερο ανεξάρτητο μουσείο ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, με μια τεράστια συλλογή που απεικονίζει τον τρόπο που η ανθρωπότητα θριάμβευσε έναντι των ασθενειών.

Όχι μόνο παρουσιάζει την μάχη με τις ασθένειες στο πέρασμα των χρόνων, αλλά, επιπλέον, το Thackray Museum αποτέλεσε και το πρώτο μουσείο που μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο, με πενήντα χιλιάδες εμβόλια. Επίσης, συνεργάστηκε με σχολεία στην παραγωγή περιεχομένου ώστε να συνδέσει την επιστήμη πίσω από καθημερινές πράξεις όπως το πλύσιμο των χεριών. Δημιούργησε την online έκθεση «Mothers in Lockdown» και μοίρασε τρόφιμα στην τοπική κοινότητα.

Timespan, (Helmsdale) Μουσείο

Τοποθετημένο στο Χάιλαντ της Σκωτίας και επικεντρωμένο στην τοπική κοινότητα, το Timespan περιέχει μουσείο τοπικής ιστορίας, προγράμματα σύγχρονης τέχνης, γεωλογικούς και βοτανολογικούς κήπους. Ο πολιτιστικός οργανισμός στοχεύει στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Σκωτίας καθώς και στην σκιαγράφηση των κοινωνικών κινημάτων μέσα από μια παγκόσμια προοπτική.

Το Timespan παράγει κάθε χρόνο τέσσερα πρότζεκτ και ένα πρόγραμμα απασχόλησης καλλιτεχνών. Τα πιο πρόσφατα πρότζεκτ επικεντρώνονται στην τοπική ιστορία μέσα από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, της αποικιοκρατίας και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης με δημιουργικούς τρόπους. Επιπλέον, δημιούργησε μια δημοφιλή online εκπομπή μαγειρικής.

Λίγα λόγια για τα βραβεία

Ο νικητής του μεγαλύτερου βραβείου μουσείων στον κόσμο, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριου του 2021 και θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των £100,000. Οι υπόλοιποι φιναλίστ θα λάβουν από 15,000£ έκαστος σε αναγνώριση των κατορθωμάτων τους παρά τις προσκλήσεις μιας τρομερά δύσκολης χρονιάς για τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η διευθύντρια του Art Fund και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Jenny Waldman, δήλωσε: «Οι πέντε φιναλίστ συνδιαλέγονται ολοκληρωτικά με τις κοινότητές τους και υπήρξαν προσαρμοστικοί στους ψηφιακούς τρόπους με τους οποίους μπορούσαν να ξεπεράσουν τα τοπικά σύνορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρίνα Αμπράμοβιτς: Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας στη Λυρική – Ξεκινάει η προπώληση εισιτηρίων12.09.2018

Την περασμένη χρονιά το Art Fund αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπα τα μουσεία και οι γκαλερί, αύξησε το χρηματικό έπαθλο στις £200,000 και το μοίρασε ισόποσα ανάμεσα στους υποψηφίους: Aberdeen Art Gallery, Gairloch Museum, the Science Museum, South London Gallery και Towner Art Gallery, Eastbourne.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b