MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Lana Del Rey: Η αινιγματική pop star που “ξεπήδησε” από άλλη εποχή και κατέκτησε τον κόσμο

Σήμερα η Lana Del Rey κλείνει τα 36 της χρόνια και εμείς θυμόμαστε την μουσική της πορεία, αλλά και μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που μας έχει χαρίσει μέχρι τώρα.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 21 Ιουνίου το 1985 γεννήθηκε η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια Lana Del Rey, μία μυστήρια προσωπικότητα με ιδιαίτερο μουσικό υπόβαθρο, που από το 2008 μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να κρατήσει τον “θρύλο” γύρω από το όνομα της ζωτνανό. Μία καλλιτέχνης μυστήρια, εναλλακτική, που σίγουρα ξέρει να ταράζει τα νερά με τη μουσική της.

Η 36χρονη σήμερα τραγουδίστρια είναι σίγουρα μία από τις πιο συναρπαστικές τραγουδίστριες της γενιάς της. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2011 με ένα εκπληκτικό ρετρό-ποπ τραγούδι που ακούγεται περίεργα οικείο αλλά εντυπωσιακά μοναδικό, το Video Games, που αποτέλεσε σίγουρα ένδειξη για την μοναδική μουσική πορεία της.

Δέκα χρόνια μετά το ντεμούτο της, η del Rey συνεχίζει να μαγεύει τους θαυμαστές της με έναν σαγηνευτικό και συνάμα μυστήριο ήχο, που συναρπάζει ακόμα και τον πιο δύσκολο “ακροατή”. Εμείς με αφορμή τα γενέθλιά της, ρίχνουμε μια ματιά στην πορεία της μέχρι σήμερα, και παραθέτουμε τα καλύτερα της τραγούδια μέχρι σήμερα.

Το “αίνιγμα” πίσω από την Lana del Rey

Η Elizabeth Woolridge Grant, όπως είναι το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1985 στην Νέα Υόρκη. Από πολύ μικρή ηλικία την μαγνήτισε ο χώρος της μουσικής, ενώ συμμετείχε και στην χορωδία της ενορίας της.

Στα 18 της ξεκίνησε να γράφει τα δικά της τραγούδια μετά από ένα μάθημα που έκανε με τον θείο της για τις 6 βασικές χορδές της κιθάρας. Δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω για να καταλάβει πως αυτό ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή της: να γράφει μουσική και να σαγηνεύει το κοινό της. Βέβαια, το κοινό αυτό στην αρχή ήταν περιορισμένο, λίγοι καλοί φίλοι, κάποιοι αφοσιωμένοι θαυμαστές, εμφανίσεις σε μικρά μαγαζιά του Μπρούκλιν. Και ήταν χαρούμενη με αυτό, ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μία τόσο μεγάλη και επιτυχημένη καριέρα. Η μοίρα όμως της επιφύλασσε διαφορετικό μέλλον από αυτό που είχε σκεφτεί.

Το 2008 έκανε το ντεμπούτο της ως Lizzy Grant με το προσωπικό της EP, όμως ένιωθε πως το όνομα αυτό δεν την εκφράζει και ήθελε κάτι που να αναδεικνύει τον αινιγματικό της χαρακτήρα, τόσο τον μουσικό, όσο και τον προσωπικό.

Όπως είχε πει στην Vogue το 2011 ήθελε ένα όνομα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να πλάσει την μουσική της. «Ταξίδευα συχνά στο Μαϊάμι εκείνο το διάστημα, μιλούσα ισπανικά με τους φίλους μου από την Κούβα. Το Lana Del Rey μας θύμισε την γοητεία της ακρογιαλιάς. Το άκουσμά του ήταν τόσο καταπληκτικό.» Έτσι το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, με το οποίο ανακοινώνει το νέο της όνομα καθώς τον ονομάζει Lana Del Rey και ξεκινάει η επιτυχημένη της πορεία στην μουσική σκηνή.

Lana Del Rey

Lana Del Rey

Μία μουσική πορεία που αποδεικνύει ότι η Lana del Rey ήρθε για να μείνει

Με την δισκογραφία της να μετρά συνολικά 113 τραγούδια σε διάστημα 10 ετών, κανένας δεν μπορεί να την κατηγορήσει πως επαναπαύεται στις επιτυχίες της.

Το 2012 ήταν σίγουρα η χρονιά της καθώς με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της, Born to Die όλοι κατάλαβαν πως είχε έρθει για να μείνει. Σχεδόν όλα τα τραγούδια του άλμπουμ έγιναν επιτυχίες, με τα βίντεο κλιπ τους να εξιστορούν μικρές ιστορίες που χαίρεσαι να βλέπεις. Το 2014 κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, Ultraviolence, με εξαιρετική επιτυχία. Άγγιξε την κορυφή των charts και παρουσίασε στο κοινο το πολυαγαπημένο πλέον “West Coast“.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αποδεικνύοντας πως η επιτυχία δεν έχει όρια. Κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Honeymoon το 2015 και το Lust for Life το 2017, το οποίο έφτασε στην κορυφή του US Billboard 200. Το έκτο άλμπουμ της, Norman F*****g Rockwell! του 2019, έλαβε ευρεία αναγνώριση, μαζί με δύο υποψηφιότητες για Grammy, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας του άλμπουμ της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ δυναμική επιστροφή της Lana Del Rey είναι γεγονός12.09.2018

Πιο πρόσφατο είναι το φετινό της άλμπουμ, Chemtrails over the Country Club, που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η Lana δεν επαναπαύεται καθόλου, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει την κυκλοφορία του όγδοου άλμπουμ της Blue Bannisters στις 4 Ιουλίου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lana Del Rey (@lanadelrey)


Στην μουσική της καριέρα προσπαθεί με τα κομμάτια της να εξερευνήσει θέματα αγάπης, εθισμού και εξαπάτησης μέσω όλων των μορφών γυναικείων χαρακτήρων της Αμερικανικής κοινωνίας και ιστορίας, που αγαπάει να μιμείται. Στα βίντεο κλιπ της έχει παρουσιαστεί από κορίτσι των λουλουδιών έως και δυναμική και εναλλακτική σύγχρονη γυναίκα.

Ας δούμε λοιπόν τα 10 τραγούδια που αποδεικνύουν το “μεγαλείο” της Lana del Rey, που πλέον -δικαίως- θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 21ου αιώνα.

Video Games (2011)

Από το άλμπουμ Born to Die: The Paradise Edition

Το τραγούδι με το οποίο ξεκίνησαν όλα, ένα τραγούδι που εισάγει το κοινό στην αισθητική της Lana και υποσχέθηκε μία πορεία γεμάτη επιτυχίες. Μία μπαλάντα νοσταλγική, που εύκολα μπορεί κανείς να ταυτιστεί με τους στίχους της και να αγαπήσει την αισθητική της.

Born To Die (2012)

Από το ομώνυμο δεύτερο άλμπουμ της Born to Die: The Paradise Edition

Από τα πιο γνωστά και αγαπημένα βίντεο κλιπ της. Το παράξενο στοιχείο που αγαπά να προσθέτει στα τραγούδια της συνδυάζεται με την μοναδική αισθητική της τόσο αρμονικά, σαν να πήγαιναν αυτά τα δύο πάντα μαζί και μας υπενθυμίζει πως ήρθε για να μείνει στην μουσική βιομηχανία.

Blue Jeans (2012)

Από το άλμπουμ Born to Die: The Paradise Edition

Με μυστήρια διάθεση, vintage vibes, ήχο που συνδυάζει την ροκ με την μπαλάντα και στίχους που μιλάνε για μία αγάπη με ένα όχι και τόσο καλό παιδί. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να μιλήσει το τραγούδι στην καρδιά των ερωτευμένων όλων των ηλικιών.

Summertime Sadness (2012)

Από το άλμπουμ Born to Die: The Paradise Edition

Αναμφισβήτητα αποτελεί το “soundtrack” κάθε καλοκαιριού που τελειώνει, αν και όλοι θα ήθελαν να συνεχιστεί για πάντα. Ένα καλοκαίρι που παίρνει μαζί του όλα όσα έγιναν, κάνοντας τα αναμνήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑExodus: Ο DMX κάνει την τελευταία του “έξοδο” με ένα θρυλικό μεταθανάτιο άλμπουμ12.09.2018

Young and Beautiful (2013)

Soundtrack για την ταινία The Great Gatsby

Οι κριτικές όλων έλεγαν χαρακτηριστικά πως η ταινία αυτή άνηκε στην κατηγορία κακών ταινιών με καλό soundtrack και αυτό μιλάει από μόνο του.

Ultraviolence (2014)

Από το ομώνυμο και τρίτο άλμπουμ της

Ένα τραγούδι για το οποίο κατηγορήθηκε πως υποστηρίζει με τους στίχους της την κακοποίηση, και πως την δικαιολογεί. Κάτι που δεν ισχύει καθώς η ίδια με την μουσική της προσπάθησε να εξηγήσει πως ένας κακοποιητικός άνθρωπος μπορεί εύκολα να χειραγωγήσει κάποιον να πιστεύει πως όλα αυτά είναι ανεκτά και προέρχονται από την αγάπη.

West Coast (2014)

Από το άλμπουμ Ultraviolence

Ένα τραγούδι για την μεγάλη της αγάπη, την Καλιφόρνια, που καταφέρνει να μας ταξιδέψει και εμάς εκεί με τα μοναδικά ακούσματα και την αισθητική της.

High By The Beach (2015)

Από το τέταρτο άλμπουμ της Honeymoon

Ρυθμός που σχεδόν σε υπνωτίζει, βίντεο κλιπ σε ένα καταπληκτικό σπίτι με θέα την θάλασσα. Μαγεύει και ταξιδεύει ταυτόχρονα σε μία αισθητική μοναδική, που μόνο η Lana μπορεί να δημιουργήσει.

Lust For Love ft Weeknd (2017)

Από το ομώνυμο άλμπουμ Lust for Life

Μία συνεργασία που όλοι οι φαν της περίμεναν με ανυπομονησία καθώς η δική της αισθητική πλεγμένη αρμονικά με την αισθητική του Weeknd υπόσχονται τουλάχιστον ένα τραγούδι και ένα βίντεο κλιπ από άλλη εποχή. Κάτι που σίγουρα συνέβη.

Chemtrails Over The Country Club (2021)

Το τραγούδι αυτό ανήκει στο τελευταίο και ομώνυμο άλμπουμ της. Το βίντεο κλιπ κερδίζει τις εντυπώσεις, πάντα με την μοναδική της αισθητική και λίγη δόση μυστηρίου σε ένα εντελώς σουρεαλιστικό βίντεο κλιπ.

Στις 4 Ιουλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει και το νέο άλμπουμ της, το οποίο οι φανς παγκοσμίως το περιμένουν με αγωνία για να δουν τι εκπλήξεις τους επιφυλάσσει η αγαπημένη τους καλλιτέχνις. Σε ηλικία μόλις 36 ετών έχει καταφέρει να αφήσει ένα σημαντικό στίγμα στην μουσική βιομηχανία και να προϊδεάσει για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMahmood: Επιστρέφει και αποδεικνύει ότι παραμένει το πιο φρέσκο πρόσωπο της ευρωπαϊκής urban σκηνής12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b