MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Mahmood: Επιστρέφει και αποδεικνύει ότι παραμένει το πιο φρέσκο πρόσωπο της ευρωπαϊκής urban σκηνής

Ο Ιταλο-Αιγύπτιος Mahmood επιστρέφει δυναμικά με το καινούριο του άλμπουμ Ghettolimpo και αποδεικνύει ότι δεν είναι ένα one-hit wonder της Eurovision.

Ghettolimpo-Mahmood. Φωτογραφία: Universal Music
Ghettolimpo-Mahmood. Φωτογραφία: Universal Music
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ο Ιταλο-αιγύπτιος Mahmood που έγινε παγκοσμίως γνωστός με την επιτυχία του “Soldi”, με την οποία εκπροσώπησε την Ιταλία στον διαγωνισμό της Eurovision το 2019, επιστρέφει πιο ανανεωμένος από ποτέ και με μουσική που εντυπωσιάζει, για να αποδείξει ότι δεν είναι άλλο ένα one-hit wonder.

Το νέο του μουσικό εγχείρημα, λοιπόν, έχει τίτλο “Ghettolimpo”. Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Ιουνίου, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς, που ίσως δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη από έναν διαγωνιζόμενο της Eurovison.

Φυσικά, αυτός δεν είναι ο πρώτος δίσκος του Mahmood, που έχει αποδείξει ξανά στο παρελθόν ότι η μουσική του ξεπερνά τις προσδοκίες και φυσικά τα σύνορα της Ιταλίας. Το “Ghettolimpo” όμως είναι σίγουρα η πιο ώριμη δουλειά του, μέχρι τώρα.

Ας δούμε, όμως, ποιο είναι αυτό το φρέσκο πρόσωπο της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, μιας και στην Ελλάδα του έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία.

Το εξώφυλλο του Ghettolimpo, Mahmood

Το εξώφυλλο του Ghettolimpo, Mahmood

Η πορεία του Mahmood προς την επιτυχία

Ο Alessandro Mahmoud, γνωστός σε εμάς ως Mahmood, γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1992. Η μητέρα του έχει ιταλική καταγωγή ενώ ο πατέρας του είναι από την Αίγυπτο. Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, είναι ταυτόχρονα και στιχουργός. Έχει γράψει τραγούδια για την Elodie (Nero Bali, Andromeda), τον Michele Bravi (Presi Male), τον Marco Mengoni (Hola – I say) και πολλούς άλλους Ιταλούς καλλιτέχνες. Ακόμα έχει υπογράψει τραγούδια για τον Fabri Fibra (Luna), τον Gué Pequeno (Doppio Whiskey) και τον Marracash (Non sono Marra).

Από μικρός είχε πάθος για την pop, urban και R&B μουσική, ενώ σπούδασε τραγούδι, πιάνο και σολφέζ. Το 2016 πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, στο εφηβικό τμήμα με το τραγούδι Dimentica και βγήκε 4ος.

Ο Mahmood μετά τη νίκη του στο Sanremo. Φωτογραφία: Matteo Rasero/LaPresse

Ο Mahmood μετά τη νίκη του στο Sanremo. Φωτογραφία: Matteo Rasero/LaPresse

Το 2018 έκανε το ντεμπούτο του, με το πρώτο δικό του EP, “Gioventù Bruciata”, τον οποίο ακολούθησε και ένα ομώνυμο άλμπουμ, το οποίο έγινε και πλατινένιο. Τον Δεκέμβριο του 2018 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Sanremo Giovani με το κομμάτι Gioventù Bruciata, όπου έλαβε την πρώτη θέση και τον οδήγησε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 2019.

Σε αυτό το Φεστιβάλ διαγωνίστηκε με το τραγούδι Soldi, το οποίο του έφερε την νίκη, κάνοντας τον τον πρώτο καλλιτέχνη που κατάφερε να νικήσει και στην Εφηβική αλλά και στην Μεγάλη κατηγορία το ίδιο έτος. Τότε όμως ήρθε και το πρώτο ρατσιστικό σχόλιο εναντίον του και μάλιστα από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, γνωστός για τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές του, που κατέκρινε τον Mahmood και το τραγούδι του.+

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑExodus: Ο DMX κάνει την τελευταία του “έξοδο” με ένα θρυλικό μεταθανάτιο άλμπουμ12.09.2018

Η Eurovision και η παγκόσμια επιτυχία

Τον Μάιο του 2019, ο Mahmood εκπροσώπησε την Ιταλία στην Eurovision, κερδίζοντας την 2η θέση, καθώς και το βραβείο Marcel Bezençon για την καλύτερη μουσική σύνθεση. Μπορεί να έχασε την πρώτη θέση του διαγωνισμού από τον Ολλανδό Duncan Lawrence και το τραγούδι του “Arcade”, αυτό όμως δεν τον σταμάτησε, αφού το Soldi κατέκτησε την καρδιά ολόκληρης της Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα, το κομμάτι αποτελεί παγκόσμια επιτυχία, ενώ βρέθηκε στην λίστα με τα Top 50 Viral τραγούδια του Spotify σε πάνω από 42 χώρες. Το καλοκαίρι του 2019 μάλιστα το Soldi ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια streams και έγινε το πιο διάσημο ιταλικό τραγούδι στο Spotify και την Apple Music. Ταυτόχρονα, το βίντεο κλιπ του έχει ξεπεράσει αρκετά τις 100 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Φυσικά, ο Mahmood δεν επαναπαύτηκε στην επιτυχία της Eurovison. Το καλοκαίρι του 2019 κυριάρχησε επίσης στα charts με την επιτυχία “Calipso” μαζί με τους Charlie Charles, Dardust, Sfera Ebbasta και Fabri Fibra.

Στα τέλη του Αυγούστου της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το τραγούδι Barrio που έφτασε τα 53 εκατομμύρια streams, ενώ το βίντεο κλιπ του τραγουδιού έχει 80 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Η καλοκαιρινή του περιοδεία περιείχε μερικά από τα πιο φημισμένα εθνικά και διεθνή φεστιβάλ, όπως το Mi Ami (Μιλάνο), το Φεστιβάλ Spoleto, το Φεστιβάλ Τζαζ του Montreux, ενώ έκανε πολλές sold-out συναυλίες στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Λονδίνο.

Η επιστροφή του Mahmood

Το 2020 ο Mahmood επέστρεψε με το νέο single Rapide, μια μπαλάντα πολύ διαφορετική από τους ρυθμούς και την ατμόσφαιρα των προηγούμενων single. Λόγω του κορονοϊού αναγκάστηκε να αναβάλει την ευρωπαϊκή του περιοδεία «Dei», εκμεταλλεύτηκε όμως το αναγκαστικό lockdown για να κυκλοφορήσει νέα μουσική.

Έτσι, γεννήθηκαν το Eternantena, ένα αυτοσχέδιο τραγούδι εμπνευσμένο από την καραντίνα και το δημοφιλές single – έκπληξη Moonlight Popolare σε συνεργασία με το νέο αστέρι της ιταλικής ραπ, Massimo Pericolo.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και συγκεκριμένα στον Ιούνιο, που κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του “Ghettolimpo”, καθώς και τα singles “Inuyasha” και “Klan”, αλλά και το “Zero”, ένα τραγούδι που αποτελεί μέρος του soundtrack της ομώνυμης πρωτότυπης σειράς του Netflix, για το οποίο επιμελήθηκε επίσης ένα επεισόδιο ως υπεύθυνος του μουσικού περιεχομένου.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ, στο οποίο ο Mahmood εξελίσσει σε εντυπωσιακό βαθμό τον ήχο του και θέτει νέα standards για την ευρωπαϊκή pop/rap σκηνή. Ανυπομονούμε λοιπόν για τα επόμενα μουσικά του βήματα και -γιατί όχι- για την στιγμή που θα κατακτήσει όλο τον κόσμο με την μουσική του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOlivia Rodrigo: Αυτό το κορίτσι-φαινόμενο είναι η νέα αγαπημένη μας pop star12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b