MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η δυναμική επιστροφή της Lana Del Rey είναι γεγονός

Το νέο της άλμπουμ “Norman F****** Rockwell!” σήμανε μια νέα εποχή για την Lana Del Rey και οι ομόφωνες διθυραμβικές κριτικές την δικαιώνουν.

Η Lana Del Rey στο εξώφυλλο του Billboard Magazine ©Melodie McDaniel/Billboard
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Μπορεί να της πήρε δύο χρόνια, αλλά η Lana Del Rey επέστρεψε με το πιο δυναμικό της album μέχρι σήμερα. Λίγο πριν μπει επισήμως το φθινόπωρο, λοιπόν, η Lana φρόντισε να μας βάλει στο κλίμα με το μελαγχολικό «Norman F—Rockwell!».

Τι διαφορετικό προσφέρει αυτός ο δίσκος, που έχει κάνει τους κριτικούς να μιλούν για μια νέα εποχή για την Lana; Φαίνεται ότι καθώς μπαίνει σε μια πιο ώριμη περίοδο της ζωής της, η Lana κατάφερε να κυκλοφορήσει και τον πιο “κλασικό” της δίσκο.

Η Lana Del Rey με τον εγγονό του Jack Nicholson στο εξώφυλλο του νέου της άλμπουμ.

Η σταθερή πορεία προς το απόλυτο cult status

Έχουμε ακούσει τις θεωρίες που κυκλοφορούσαν γύρω από το όνομα της Elizabeth Grant, γνωστής σε εμάς ως Lana Del Rey. Από το 2011, που τη μάθαμε όλοι λόγω του «Video Games», πολλοί πίστευαν ότι η Lana είναι ουσιαστικά μια περσόνα, που η Grant χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια μυθολογία γύρω από το άτομο της.

Ίσως φταίει η εμφάνιση της και η 60s αισθητική της ή ίσως η αφοπλειστική ειλικρίνια της για κάποια ταμπού θέματα. Το σίγουρο πάντως είναι πως στην αρχή της καριέρας της κυκλοφορούσε ένα μυστήριο γύρω από το άτομο της και μερικοί δεν μπορούσαν να την πάρουν στα σοβαρά.

Φυσικά, μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια έχει κυκλοφορήσει άλλα τέσσερα άλμπουμ. Το Born to Die (2012), το Ultraviolence (2014), το Honeymoon (2015) και το Lust for Life. (2017), που όλα έλαβαν θετικές κυρίως κριτικές και μας επέτρεψαν να καταλάβουμε την Lana λίγο καλύτερα.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Lana διέγραφε μια σταθερή πορεία, που όπως φαίνεται της επέτρεψε να νιώσει πιο σίγουρη για τον εαυτό της και να κυκλοφορήσει το τελευταίο της άλμπουμ, «Norman F— Rockwell!», ένα άλμπουμ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που την αποκαλούν μια new age ροκ σταρ, μιας και έχει ήδη επηρεάσει την νέα γενια “εναλλακτικών” μουσικών (όπως είναι η Billie Eilish).

Μια νέα εποχή για την Lana Del Rey

Παρ’ όλ’ αυτά, με το «Norman F— Rockwell!» μας δείχνει ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει. Eίναι επιτέλους έτοιμη να σπάσει την πεπατημένη των ονειροπόλων τραγουδιών που δεν επιδιώκουν άμεσο συσχετισμό με την τωρινή πραγματικότητα. Φυσικά, η Lana παραμένει πιστή στη θεματολογία και το νοσταλγικό στυλ, που τόσο αγαπάμε, αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω.

Η Lana σταμάτησε να χρησιμοποιεί την αμερικανική σημαία, σημείο κατατεθέν της αισθητικής της.

Φαίνεται ότι συνειδητοποίησε ότι έχει «φωνή» και θέλησε να την χρησιμοποιήσει. Φυσικά, δεν μιλάμε για τη μελωδικά άρτια φωνή της -αυτή την είχε πάντα-, αλλά για τη δύναμη της να εκφράσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της μέσω της μουσικής της. Την εξιδανικευμένη εικόνα της Αμερικής, που έχτιζε μέσω της μουσικής και των βίντεο κλιπ τηςήρθε να αντικαταστήσει μια πιο συνειδητοποιημένη στάση, αφού προβληματίζεται για το αμερικάνικο όνειρο και αποτυπώνει ουσιαστικά την απογοήτευση που βιώνει η νέα γενιά.

Παραμένοντας αληθινή στον εαυτό της, μιλάει ακόμα για σχέσεις που την πλήγωσαν και τοξικές εμπειρίες που βίωσε. Στο «The Greatest», όμως, μιλάει και για την παρακμή του αμερικανικού πολιτισμού και για ακόμη μια φορά κατακρίνει τον Kanye West για την στήριξη που έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.

Παράλληλα, η Lana θίγει επιτέλους και την παρεξηγημένη εικόνα της και επιδιώκει να αλλάξει την κύρια αφήγηση γύρω από εκείνη. Αποδεικνύει πως το γεγονός ότι εκφράζει την πιο συναισθηματική πλευρά της στα τραγούδια της δεν την κάνει λιγότερο σοβαρή. Παραδέχεται ότι έχει κάνει λάθη, ενώ κρατάει και μια πιο δυναμική στάση και στο “Mariner’s Apartment Complex” προειδοποιεί. Μην περνάτε την ευγένεια της για αδυναμία.

Τι επιφυλάσσει το 2020 για την Lana Del Rey;

Έτσι, ενώ με το «Norman F— Rockwell!» απέσπασε τις καλύτερες κριτικές της καριέρας της (87/100 στο Metacritic) και το Pitchfork την αποκαλεί μία από τις καλύτερες στιχουργούς εν ζωή, η Lana ξεκινάει την περιοδεία της στην Αμερική.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ήδη ετοιμάζει το επόμενο άλμπουμ, που ονομάζεται “White Hot Forever” και θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

To Norman F—Rockwell! κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις 30 Αυγούστου.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b