MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά: Η πιο σουρεάλ, μαύρη κωμωδία αποκλειστικά στο Cinobo

Η σπονδυλωτή μαύρη κωμωδία των Τζεράρντ Κίντο, Εστέβε Σολέρ και Νταβίντ Τόρρας, «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά», υποψήφια για 31 βραβεία Γκόγια, προβάλλεται στο Cinobo.

7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά
Monopoli Team

Μερικές από τις πιο γνώριμες φυσιογνωμίες του ισπανικού κινηματογράφου (Emma Suárez, Lola Dueñas, Sergi López κ.α.) μας εισάγουν σε μια δυσλειτουργική κοινωνία όπου το παράλογο, η σύγχυση, η σκληρότητα, ακόμη και η ηλιθιότητα κυριαρχούν, στη μαύρη κωμωδία των Τζεράρντ Κίντο, Εστέβε Σολέρ και Νταβίντ Τόρρας, «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά» που προβάλλεται στην ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα Cinobo.

Επτά σύντομες «ιστορίες για αγρίους»,

τόσο περίεργες όσο και προσιτές, όπου, μέσα από το μαύρο χιούμορ, τον τρόμο και την παράνοια, οι καθιερωμένες αξίες όπως η οικογένεια, η αλληλεγγύη, η δέσμευση, η τάξη, η ιδιοκτησία, η πρόοδος και η εργασία, έρχονται τα πάνω κάτω, σε μια μη-πολιτικά ορθή κριτική της σύγχρονης ζωής.

Μια σουρεαλιστική απεικόνιση μιας κοινωνίας απογυμνωμένης και σε αδιέξοδο, η οποία εξερευνάται σε όλη την ασχήμια της και μέσα στην οποία οι διεφθαρμένοι, παγιδευμένοι και εγωπαθείς ήρωες, έχουν χάσει σχεδόν κάθε λόγο ύπαρξης. Οικεία πρόσωπα που έρχονται αντιμέτωπα με «απίθανες» καταστάσεις, σε ένα φαινομενικά καθημερινό πλαίσιο.

7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά

Σύνοψη

Οικογένεια: Δύο γονείς αποφασίζουν, στη μέσα της νύχτας, να «κάνουν έκτρωση», είκοσι χρόνια μετά τη γέννηση του, πλέον ενήλικου, γιού τους, τον οποίο θεωρούν βάρος για την κοινωνία.

Αλληλεγγύη: Ένα συνηθισμένο βράδυ, ένα μεσήλικο ζευγάρι παρακολουθεί στην τηλεόραση τα προβλήματα των παιδιών του τρίτου κόσμου, ώσπου ένα από αυτά μεταφέρεται κυριολεκτικά από την τηλεόραση στο σαλόνι του σπιτιού τους και τότε η «αλληλεγγύη» δεν αργεί να πάει περίπατο και η επιθυμία να «ξεφορτωθούν το πρόβλημα» παίρνει τα ηνία.

Τάξη: Όταν ένας γείτονας χτυπάει την πόρτα ενός παντρεμένου ζευγαριού που μένει στον 6ο, κανείς δε δύναται να θυμηθεί τι υπάρχει πέρα από τον αριθμό έξι και συνεπώς στον ακριβώς από πάνω όροφο, ενώ η επιτακτική ανάγκη να απαντήσουν στο φλέγον ερώτημα φαίνεται να ενέχει ένα κάποιο ρίσκο.

7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά

Ιδιοκτησία: Μια υποψήφια ενοικιάστρια έρχεται προ εκπλήξεως, όταν στην τραπεζαρία του διαμερίσματος που σκέφτεται να νοικιάσει κρέμεται από το πολύφωτο το πτώμα του προηγούμενου ενοικιαστή.

Εργασία: Στο βεστιάριο ενός «καλού σπιτιού» ένα ζευγάρι επιχειρηματιών ακούει θορύβους που έρχονται από το υπόγειο. Πρόκειται για επτακόσιους Κινέζους, θύματα εργασιακού τράφικινκ, που φτιάχνουν τα ρούχα της συλλογής για την επόμενη σεζόν. Τα αόρατα θύματα πίσω από τη λάμψη και τα φώτα της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας.

Πρόοδος: Ένας τραυματισμένος άντρας ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια, όταν τον πατάει ένα τραμ. Ωστόσο, η γυναίκα που βρίσκεται στον δρόμο του δεν έχει καμία διάθεση να τον βοηθήσει…

Δέσμευση: Ένα νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται να ανταλλάξει γαμήλιους όρκους και να πει το «ναι» ώσπου να τους χωρίσει ο θάνατος, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από όσο έχουν υπολογίσει…

7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά

Λίγα λόγια από τους σκηνοθέτες της ταινίας

Δημιουργοί της ταινίας ο Εστέβε Σολέρ (Σενάριο και Σκηνοθεσία), ο Τζεράρντ Κίντο (Σκηνοθεσία) και ο Νταβίντ Τόρρας (Σκηνοθεσία).

Σύμφωνα με δημιουργούς, το «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά» αποτελεί ένα είδους συνέχειας της μικρούς μήκους ταινίας τους «Εσωτερικό. Οικογένεια.» (2014). Μια μελέτη του θεσμού της οικογένειας μέσα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που οφείλει να ανατρέψει τις συμβάσεις:

«Το «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά» προκύπτει από την κριτική ματιά στην κοινωνία μας και τις αξίες που αυτή μεταδίδει, αμφισβητώντας τα πάντα. Προκύπτει από ερωτήσεις που, βγαίνοντας στο δρόμο ή ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις ειδήσεις, γεννιούνται (ή θα έπρεπε να γεννιούνται) στο μυαλό όλων: σε ποιον ανήκει η κοινωνία που έχουμε; Ποιος επωφελείται; Πραγματικά, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι θρίαμβος για την ανθρωπότητα το πού έχουμε φτάσει; Μας κάνει καλύτερους ή θα πρέπει να το σταματήσουμε;

7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά

Αυτά τα ερωτήματα διερευνώνται σε επτά επεισόδια, που έχουν ως τίτλο καθεμία από τις αξίες που επιλέξαμε να εκπροσωπήσουν τη λεγόμενη Ιουδαιο-Χριστιανική κοινωνία: Οικογένεια, Αλληλεγγύη, Τάξη, Ιδιοκτησία, Εργασία, Πρόοδος και Δέσμευση. Μαζί επιδιώκουν να σχηματίσουν μια σύγχρονη «τοιχογραφία» ισχυρών αντιθέσεων και δηκτικού περιεχομένου, το οποίο «εκρήγνυται» πάντα στη μέση μιας καθημερινής στιγμής. Επτά καυστικές ιστορίες που κάνουν μια τομή στη σύγχρονη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Τιτανικό έως το Passengers: 10 ταινίες που απογοήτευσαν με το τέλος τους12.09.2018

Μια σουρεάλ κωμωδία ανάμεσα στο χιούμορ και τον τρόμο

Οι ίδιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τα συνήθη πρότυπα του κοινωνικού κινηματογράφου και να παρουσιάσουν μια κωμωδία όπου το μαύρο, παράλογο χιούμορ αναμειγνύεται με τον τρόμο, για να μας παρουσιάσει μια ειρωνική, κακόβουλη πρόβλεψη για την εξέλιξη της κοινωνίας.

«Το κοινό στοιχείο μεταξύ των ιστοριών είναι ότι μας παρουσιάζουν χαρακτήρες «κλειδωμένους» σε έναν χώρο οικείο που τώρα έχει γίνει εχθρικός προς αυτούς. Θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν, αλλά δεν μπορούν. Μικρά καθημερινά «κελιά» που τους αναγκάζουν να αντιμετωπίσουν το ερώτημα ποιος ή τι θέλουν να είναι όταν καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το πεπρωμένο, τη ζωή και τον θάνατο». 

Οικεία πρόσωπα αντιμέτωπα με «απίθανες» καταστάσεις

Πηγή έμπνευσης όσον αφορά τον τρόπο κατανόησης της πραγματικότητας για τους Σολέρ, Κίντο και Τόρρας υπήρξαν αξέχαστες ταινίες μυθοπλασίας όπως αυτές του Valle-Inclán και του Buñuel, προσαρμοσμένες στο σύγχρονο περιβάλλον, στα χνάρια των επιτυχιών «Ιστορίες για αγρίους» (2014) του Νταμιάν Σιφρόν και «Holy Motors» (2012) του Λεός Καράξ:

«Επιθυμούμε να  γοητεύσουμε το κοινό και να προβάλλουμε ένα σύνολο γεμάτο οικεία πρόσωπα που βλέπουμε σε εντελώς νέες και καταπληκτικές καταστάσεις».

Βιογραφικά σκηνοθετών

Εστέβε Σολέρ (Σενάριο και Σκηνοθεσία)

Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο Εστέβε Σολέρ θεωρείται ένας από τους πιο μεταφρασμένους και αναγνωρισμένους Ισπανούς θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του. Η τριλογία του «Against Progress», «Against Love» και «Against Democracy», η οποία αποτέλεσε πηγή της ταινίας «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά» έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ισπανία όσο και το εξωτερικό. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε με τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία «Εσωτερικό. Οικογένεια.» (2014).

7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά

Τζεράρντ Κίντο (Σκηνοθεσία)

Εκτός από κριτικός κινηματογράφου για την εφημερίδα «La Vanguardia», ο Τζεράρντ Κίντο είναι συγγραφέας πολυάριθμων μελετών και βιβλίων, ενώ έχει υπάρξει μουσικός και ερμηνευτής με την ομάδα «Els normals». Τα πρώτα του κινηματογραφικά έργα («Direcció Intencional Conscient», «Estultícia» κ.α. ) τα δημιούργησε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Centre d’ Estudis Cinematogràfics de Catalunya.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔωροθέα Μερκούρη: Πρωταγωνίστρια στη νέα ταινία του D. Channsin Berry, που θα γυριστεί στην Αμοργό12.09.2018

Νταβίντ Τόρρας (Σκηνοθεσία)

Η σημαίνουσα πολιτιστική φυσιογνωμία της Καταλωνίας, που ακούει στο όνομα Νταβίντ Τόρρας, έγινε σημείο αναφοράς χάριν στην έκθεση με θέμα τον καλύτερο κινηματογράφο auteur, στην οποία υπήρξε επιμελητής. Οι παραγωγές του, συμπεριλαμβανομένου και του ντεμπούτου του «Εσωτερικό. Οικογένεια.» (2014), έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ όπως εκείνα των Fantasporto, Regard sur le court métrage (Καναδάς) και Malaga.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μαύρη κωμωδία της χρονιάς «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά» κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο Cinobo την Τρίτη 11 Μαΐου 2021.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Τζεράρντ Κίντο, Εστέβε Σολέρ, Νταβίντ Τόρρας
Σενάριο: Εστέβε Σολέρ
Παραγωγή: Αρίτς Σίρμπιαν, Μάρτιν Σάμπερ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γκαμπριέλ Καμπόι
Μοντάζ: Αναΐς Ουράκα
Πρωτότυπη Μουσική: Τζούλι Ράιερ

Πρωταγωνιστούν: Έμμα Σουάρεζ, Λόλα Ντουένιας, Σερζί Λοπέζ, Φρανσέσκ Ορέγια, Νταβίντ Βερνταγκουέρ, Τζορντί Σάντσεζ, Πέπε Βιγιουέλα, Άλεξ Μπρεντεμούλ, Μανουέλ Σόλο, Αλέν Χερνάντεζ, Άινα Κλοτέτ, Βίκι Πένια, Ραμόν Φονσερέ, Άγκατα Ρόκα, Νούρια Γκάγκο, Μπόρχα Εσπινόζα, Πολ Λόπες, Ρόζα Καδαφάλκ, Αλμπέρτ Ριμπάλτα

Διάρκεια: 75’
Έτος Παραγωγής: 2019

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b