MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αιολικά (Σινιάλα): Τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη

Τα Αιολικά (Σινιάλα) του σπουδαίου γλύπτη Takis, κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου και την είσοδο του νέου ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης.

Αιολικά
Monopoli Team

Τα Αιολικά (Σινιάλα) του διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικού Takis αποτελούν μια βασική ιστορική σειρά κινητικών έργων του γλύπτη. Πρόκειται για κάθετους μεταλλικούς άξονες, οι οποίοι συγκρατούν στις άκρες της κορυφής τους μεγάλα ημισφαίρια ή άλλους σχηματισμούς που περιστρέφονται με τη δύναμη του αέρα. Έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες και σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Αποτελούν από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του καλλιτέχνη. Αυτή την περίοδο τα Αιολικά κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πλούσιας ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής με αφορμή τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και την είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου της κτιρίου που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

Τι είχε πει ο Φρανσουά Μιτεράν για τα έργα

Σας παραθέτουμε μέρος του λόγου του Frederic Mitterand, τέως Υπουργού Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης με Αιολικά του γλύπτη Takis στο Palais Royal στο Παρίσι το 2011.

«Έπειτα από πολλές δεκαετίες, τα έργα του Takis κατέχουν όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο, από το Kassel στο Saint Paul de Vence, από την Πύλη του Αδριανού στην Αθήνα, στην έδρα της Unesco, στο θέατρο της Επιδαύρου, στη «La Défense».

Αυτή τη φορά, βρίσκεται στην καρδιά του Ιστορικού Παρισιού, γύρω από τη “λεκάνη” του Palais Royal, όπου το έργο του είχε συλλάβει τους ανέμους της ιστορίας. Τα “Τοτέμ του 21ου αιώνα” σύμφωνα με τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη.

Τα κίνητρα για μια σκέψη μουσική παγκοσμίως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕντυπωσιακά μπάνια από διάσημους πίνακες «ζωντανεύουν» και γίνονται έμπνευση για το σπίτι μας12.09.2018

Μέγαρο Μαξίμου:

Το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχεται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τιμώντας τους Έλληνες δημιουργούς. Με τη μορφή δανεισμού, έργα από εθνικές συλλογές, μουσεία και προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, στην έδρα του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έτσι, στο πρότυπο πολλών ανά τον κόσμο προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων, οι ξένοι επισκέπτες του Μεγάρου θα έρχονται σε επαφή με την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.

Τα έργα θα ανανεώνονται τακτικά, καλύπτοντας διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και θα περιλαμβάνουν ποικίλες μορφές τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία. Αλλά και αντικείμενα του σύγχρονου design, όπως και δείγματα λαϊκής τέχνης. Από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών, με έμφαση στις Ελληνίδες δημιουργούς.

Στην πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, συνεισφέρουν με έργα από τις συλλογές τους: η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, η Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Τakis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες, ο Δήμος Αργοστολίου, ο Οργανισμός Ελληνικής Διασποράς και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠότε ανοίγει για το κοινό η Εθνική Πινακοθήκη;12.09.2018

Εθνική Πινακοθήκη:

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, στην είσοδό της δεσπόζει το Αιολικό (Σινιάλο) του Takis. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα μία μέρα πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Αναπτύσσεται αρμονικά ένας διάλογος μεταξύ της σύγχρονης δημιουργίας, της διαχρονικής τέχνης, της παράδοσης και της ιστορίας.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b