MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΝΕΑ

  Καλλιτέχνες: «Χρονοδιάγραμμα τώρα για το άνοιγμα του πολιτισμού»

  Με ανοιχτή επιστολή τους, 35 σωματεία και ομοσπονδίες του χώρου των παραστατικών τεχνών απευθύνονται στον πρωθυπουργό, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών χώρων το καλοκαίρι.

  Monopoli Team

  Για «μεροληψία εναντίον του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου» κατηγορούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του δεκάδες σωματεία εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, διεκτραγωδώντας την ανεργία που τους έχει επιβληθεί εδώ και ένα χρόνο, μολονότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ασφαλέστερες σε καιρό πανδημίας. Αφού τονίσουν ότι ο κλάδος των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού είναι ο περισσότερο πληττόμενος (με 88,2% μείωση του κύκλου εργασιών), απευθύνουν έκκληση για τον έγκαιρο προγραμματισμό του θερινού ανοίγματος, προκειμένου να μην επαναληφθεί η περσινή αποτυχία, όπως με τις εκδηλώσεις «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

  Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής

  Το κείμενο που υπογράφουν 35 σωματεία και ομοσπονδίες και απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ως εξής:

  «Στις 13 Μαρτίου 2021, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την πρώτη φορά που ο κλάδος του Πολιτισμού ανέστειλε τη λειτουργία του με κρατική εντολή, παραμένοντας σε αναστολή από τις 13 Μαρτίου έως και την 15η Ιουλίου 2020, όντας, μάλιστα, ο τελευταίος κλάδος στον οποίον επετράπη η επαναδραστηριοποίηση μετά την πρώτη καραντίνα. Οι εκδηλώσεις στα θέατρα και στους χώρους συναυλιών πραγματοποιήθηκαν με πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε υποδειγματικά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καθόλου κρούσματα που να σχετίζονται ευθέως με την παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθήμενων, δηλαδή θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών με αριθμημένη θέση και κινηματογραφικών προβολών.

   Παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνησή σας δεν μας επιφύλαξε στη συνέχεια την καλύτερη αντιμετώπιση. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν πάλι οι πρώτες που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, δύο εβδομάδες πριν το δεύτερο lockdown, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στους εργαζόμενους του κλάδου. Αγνοήσατε επιδεικτικά τις μελέτες που έρχονταν από το εξωτερικό, που αποδείκνυαν ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις όχι μόνο ήταν ασφαλέστατες από άποψη διασποράς λόγω της συνεχούς χρήσης μάσκας και των δεδομένων αποστάσεων μεταξύ των θέσεων, αλλά και η διαδικασία της ιχνηλάτησης ενδεχόμενων κρουσμάτων ήταν πολύ εύκολη, αφού οι θεατές κάθονταν σε συγκεκριμένες θέσεις. Ταυτόχρονα δεν πήρατε ουσιαστικά μέτρα για να αποτρέψετε την εξάπλωση της πανδημίας αφήνοντας τα ΜΜΜ υποστελεχωμένα και ανεπαρκή, αλλά και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς ελέγχους, αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργοδότες, που για τη διασφάλιση των κερδών τους μετέτρεπαν μεγάλες μονάδες (παραγωγής, εμπορίας, αποθήκευσης), σε εστίες μόλυνσης. Επιδείξατε, δηλαδή, μεροληψία εναντίον του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο και με ποιο δικαίωμα».

  Άνοιγμα του τουρισμού αλλά όχι του πολιτισμού

  «Σήμερα», συνεχίζει η επιστολή, «στον πέμπτο ήδη μήνα του δεύτερου lockdown, οι διαρροές προς τον Τύπο μιλάνε για χρονοδιάγραμμα στο άνοιγμα όλων των υπόλοιπων τομέων της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, αλλά δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τον Πολιτισμό, τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τους κινηματογράφους, τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καθημερινά επισημαίνεται ή διαρρέεται από διάφορα στελέχη της Κυβέρνησης πως νευραλγική και σημαντικότατη για τη χώρα μας είναι η «επαναλειτουργία του λιανεμπορίου», ενώ για άγνωστο λόγο με την ίδια ζέση αντιμετωπίζεται το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και –εσχάτως– των εκκλησιών. Ταυτόχρονα προχωράτε στο άνοιγμα του Τουρισμού, μια διαδικασία που αντικειμενικά έχει πολλαπλάσιους κινδύνους από τη λειτουργία του Πολιτισμού. 

  Η Κυβέρνηση σας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αδιάφορη για το μέλλον των εργαζομένων του κλάδου μας, παρά το μέγεθος της καταστροφής που έχουμε υποστεί. Μετά από πολλούς αγώνες και τη συνεχή μας παρουσία κάτω από τα εκάστοτε Υπουργεία, καταφέραμε να λάβουμε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους μήνες Σεπτέμβριο-Φεβρουάριο μέσω του νεοσύστατου Μητρώου, χωρίς να κάνετε αποδεκτό το αίτημα μας για επιδότηση του ενοικίου μας όπως κάνετε με τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή. Από τον Μάιο του 2020 είχαμε ήδη προειδοποιήσει τα Υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού ότι ο τρόπος που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του Μητρώου και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτή θα έφερναν μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα μας λένε ότι δεν θα δοθούν άλλες αποζημιώσεις σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι μουσικοί του δρόμου, επειδή υπάρχουν «νόθες» εγγραφές. Τιμωρούμαστε, δηλαδή, για ένα λάθος που σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Δεν θα δεχθούμε καμία περικοπή σε όσους έπαιρναν  ήδη το επίδομα και ζητάμε να διευρυνθεί και με συναδέλφους που για οποιοδήποτε λόγο έμειναν εκτός».

  «Ατομική ευθύνη» και στον πολιτισμό;

  «Η πανδημία φάνηκε ότι αποτέλεσε και στον κλάδο μας μία ευκαιρία να προωθηθούν οι απαιτήσεις της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων. Η Κυβέρνησή σας φαίνεται να προωθεί και να γενικεύει την εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ικανοποιώντας ένα αίτημα της Εργοδοσίας, καταργώντας και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που μας είχαν απομείνει, κάτι που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν εργοδότες του χώρου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, μας ανέφερε ότι στόχος του είναι να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο εργασίας για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Από τα δείγματα γραφής σας, υποθέτουμε ότι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για εμάς θα είναι. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το μέτρο που ανακοινώσατε για selftest. Δεν μπορεί να ανοίξουν οι χώροι εργασίας μας και ο έλεγχος της υγείας και η ιχνηλάτηση να είναι ατομική ευθύνη του ίδιου του εργαζόμενου, ειδικά όταν σε ορισμένες περιπτώσεις το να δηλώσεις ένα θετικό τεστ σημαίνει την απώλεια του συνόλου των εισοδημάτων σου, αφού δεν προβλέπονται οι αντίστοιχες αναρρωτικές άδειες. Το άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού πρέπει να συνδυάζεται με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, ώστε με αυστηρούς ελέγχους να διασφαλίσει τους εργαζόμενους τόσο τα δικαιώματα όσο και την ασφάλειά τους, γιατί Πολιτισμός είναι και οι άνθρωποι που τον παράγουν.

  Οι μελέτες για την ασφάλεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνώς πολλαπλασιάζονται, σε όλο τον κόσμο ο Πολιτισμός έχει ανοίξει ξανά ή ετοιμάζεται να ανοίξει, αλλά στην Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει ή –για να το θέσουμε πιο σωστά– να μην θέλετε να υπάρχει Πολιτισμός. Θεωρούμε ότι η Τέχνη και η Ψυχαγωγία αποτελούν μια βασική κοινωνική ανάγκη, που γίνεται περισσότερο απαραίτητη στις πιο δύσκολες στιγμές. Είναι παράλογο να μένει κλειστός ο Πολιτισμός, από τη στιγμή μάλιστα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν ήδη αποδειχθεί λειτουργικά.

  Μείωση 88,2% στον χώρο του πολιτισμού

  Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επιστολή τους τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος μας εμφανίζεται ο πιο βαριά πληττόμενος. Τον συγκεντρωτικό πίνακα που επιβεβαιώνει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής,  δηλαδή τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 88,2%, σας τον επισυνάπτουμε, αν και είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε γνώση σας. Απορούμε ότι ενώ είναι σαφές το μέγεθος της ζημίας, δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση, ούτε εξετάζονται τρόποι για την επανεκκίνηση του θεάματος ακροάματος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αν θέλουμε να υπάρχει Πολιτισμός το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανακοινωθεί τώρα το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χρειάζονται προγραμματισμό και προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν, αλλιώς το άνοιγμα θα είναι μόνο προσχηματικό. Αυτό το απέδειξε η περσινή θερινή σαιζόν, που ελάχιστες εκδηλώσεις έγιναν και ελάχιστοι συνάδελφοι κατάφεραν να εργαστούν.

  Πώς σχεδιάζετε να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό τους ερχόμενους μήνες; Δεν μπορούμε να μιλάμε για ομαλοποίηση της εργασίας μας πριν την έναρξη της θερινής σαιζόν και ακόμα και τότε θα είναι πολύ δύσκολα, με δεδομένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα μειώνουν την χωρητικότητα και θα αυξάνουν ρίσκο της κάθε παραγωγής. Εξαγγείλατε παράταση του επιδόματος ειδικού σκοπού μέχρι και τον Μάρτιο. Θεωρούμε ότι η χορήγηση του επιδόματος πρέπει να παραταθεί μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του κλάδου μας, αφού και μετά το άνοιγμά του θα εξακολουθεί να είναι βαριά πληττόμενος, όσο λειτουργεί με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία οριζόντια διακοπή των επιδομάτων με μοναδικό πρόσχημα τις λίγες συναυλίες/θεατρικές παραστάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο.

  Περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας, στα παραπάνω, πολύ κρίσιμα και επείγοντα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ζητήματα».

  Την επιστολή υπογράφουν οι:

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος •  Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μουσικών • Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών • Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ • Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών • Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης  Ο.Τ. • Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας • Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος • Σωματείο Μουσικών Ν. Σερρών • Σωματείο Μουσικών Αν. Μακεδονίας & Θράκης «Αι Μούσαι» •  Ένωση Λυρικών  Πρωταγωνιστών Ελλάδας • Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας • Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής • Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θέατρου • Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. Πάσης Φύσεως Προσωπικού • Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή • Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού Εθνικής Λυρικής Σκηνής • Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού • Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών • Σωματείο Τεχνικών Απασχολουμένων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις • Σωματείο Καθηγητών Χορού • Σωματείο Εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. • Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό • Ένωση  Εργαζομένων  ΕΡΤ • Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα και στον Πολιτισμό Περιφέρειας Αττικής • Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θέατρου • Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος • Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος • Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών • Πανελλήνια Ένωση Υπάλληλων Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων • Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ • Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών & Χορωδίας ΕΡΤ • Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής • Σύλλογος Κουκλοπαιχτών Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου Unima Ελλάς • Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων Και Μουσικών Σχολών.

  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast