MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Havana Danza, από το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα στο Christmas Theater Online

Ζήστε την μαγεία του Κουβανέζικου χορού με το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα από την Αβάνα, στο Christmas Theater Online.

Monopoli Team

Καλωσήρθατε στην Αβάνα. Εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει πολλά χρόνια πριν αλλά ένα είναι σίγουρο: το πάθος και η αγάπη των ανθρώπων για τη ζωή θα σας θυμίσουν ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος με λίγη μουσική και έναν χορό. Κατευθείαν από το θέατρο Γκαρθία Λόρκα της Αβάνας, το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα έρχεται στο Christmas Theater On line για να μάς μαγέψει με έναν εντυπωσιακό σύγχρονο χορό βασισμένο σε Κουβανέζικους ρυθμούς αλλά και την υπέροχη Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑTV5Monde: Εβδομάδα Γαλλοφωνίας με ταινίες, σειρές και εκπαιδευτικά προγράμματα12.09.2018

Το 1959, παράλληλα με την επανάσταση που έγινε στην Κούβα και την εκδίωξη του δικτάτορα Μπατίστα, ιδρύθηκε μια ομάδα που είχε όραμα να κάνει την δική της επανάσταση, την επανάσταση του χορού. Όνειρό των μελών της ήταν να δώσουν νέα πνοή στους ρυθμικούς χορούς της Καραϊβικής, να τους μεταμορφώσουν σε σύγχρονους και να τους φέρουν κοντά στον λαό τους. Ήταν η ομάδα που θα γινόταν το κορυφαίο μπαλέτο σύγχρονου χορού της Κούβας.

62 χρόνια μετά, το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα, με έδρα την Αβάνα, αποτελεί τον διασημότερο πρεσβευτή χορού της Κούβας στο εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη και έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις του στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου όπως η Royal Opera του Λονδίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, το Θέατρο Real της Μαδρίτης κ.α. Παράλληλα πολλοί χορογράφοι του μπαλέτου συνεργάζονται και με θέατρα του εξωτερικού όπως η Άναμπελ Λόπες Οτσόα που πριν λίγα χρόνια χορογράφησε έργο για το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

Ιδρυτής του μπαλέτου ήταν ο Ραμίρο Γκουέρα, ένας διάσημος Κουβανός χορευτής και χορογράφος. Ο Guerra, ο οποίος είχε χορέψει με την παρέα της Μάρθα Γκράχαμ στη Νέα Υόρκη, διαμόρφωσε το ρεπερτόριο του μπαλέτου του με ένα μοναδικό κουβανέζικο μείγμα σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου, αφρο-καραϊβικού στυλ χορού και κλασικού ευρωπαϊκού μπαλέτου. Το στυλ του παραπέμπει στην ιέρεια του χορού Μάρθα Γκράχαμ αλλά έχει και κάτι παραπάνω. Είναι ποτισμένο με την υπέροχη ρυθμική κίνηση που έχει γεννήσει η Καραϊβική.

Τις επόμενες δεκαετίες η διεθνής δημοτικότητα του χορού της Κούβας συνέχισε να αυξάνεται και η Κούβα απέκτησε μια εντυπωσιακή φήμη για την ποιότητα των χορευτών της, φτάνοντας στον Carlos Acosta που από την Κούβα βρέθηκε στο Royal Ballet του Λονδίνου και τον Jose Manuel Carreno που έφτασε στο American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης.

Οι χορευτές της Κούβας είναι εντυπωσιακοί και γεμάτοι πάθος και ρυθμό. Ζήστε μια μοναδική παράσταση που έχει τίτλο «Ο χορός της Αβάνας, ο Ιερός χορός». Η ομάδα Σινέ Κβα Νον σκηνοθετεί μια υπέροχη χορογραφία του Τζωρτζ Κασπέντες με βάση Κουβανέζικους ρυθμούς αλλά και το υπέροχο έργο για μπαλέτο και ορχήστρα του Ιγκορ Στραβίνσκι «Η ιεροτελεστία της Άνοιξης».

Ο χορογράφος Τζωρτζ Κασπέντες εξηγεί πως δημιουργήθηκε ο «Ιερός Χορός»:

Ο Ιερός Χορός είναι ο αρχέγονος χορός που κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν γεννηθήκαμε, όπου κι αν μεγαλώσαμε, ο ρυθμός είναι πάντα μέσα μας. Περιμένει την ώρα που θα τον ανασύρουμε, θα τον ανακαλύψουμε και θα του δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί. Να μας κάνει να εκφραστούμε με το σώμα μας. Ο χορός αυτός είναι απλός και συνάμα περίπλοκος. Είναι δυναμικός αλλά και γεμάτος συναισθήματα και συγκίνηση. Είναι χαρούμενος αλλά και λυπημένος. Ακολουθεί τον δρόμο της αληθινής ζωής που είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ο Ιερός Χορός είναι όπως οι στίχοι του ποιητή Χοσέ Μαρτί, έτσι ακριβώς όπως τους περιγράφει σε ένα ποίημά του.

Παραφράζοντας τα λόγια του θα έλεγα πως αυτός είναι ο Ιερός Χορός. Είναι όπως είναι. Δεν τον δανείστηκα από κανέναν. Δεν μπόρεσα να κλειδώσω ακέραια τα οράματά μου μέσα σε μια αντάξια μορφή. Τα άφησα να πετάνε ελεύθερα: Σαν έναν άλλο, αιθέριο εαυτό που ζει μέσα μου και δεν ξέρω πότε θα ξανασυναντήσω!

Ο χορός όμως έχει την αγαθοσύνη του, και εγώ πάντα επεδίωκα να είμαι αγαθός. Ξέρω επίσης να περικόπτω τις χορογραφίες αλλά αρνούμαι να το κάνω. Με τον ίδιο τρόπο που κάθε άνθρωπος έχει τη φυσιογνωμία του, έτσι κάθε έμπνευση εμπεριέχει τη δική της γλώσσα.

Αγαπώ τους δύσκολους ήχους, τον εύπλαστο χορό ο οποίος δονείται σαν πορσελάνη, πετάει σαν πουλί, και είναι φλογερός και σαρωτικός σαν φλόγα ηφαιστείου. Ο Ιερός Χορός είναι σαν λαμπερό σπαθί που αφήνει στους θεατές την ανάμνηση ενός πολεμιστή οδεύοντας στον ουρανό και, όταν φθάνει στον ήλιο, θρυμματίζεται σε χίλια φτερά…»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Sine Qua Non (Christophe Béranger, Jonathan Pranlas-Descours)

Σκηνικά: Ντούλτσε Μαρία Βάλε
Κοστούμια: Ντούλτσε Μαρία Βάλε
Μουσική: Κουβανέζικοι ρυθμοί σε συνδυασμό με το έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης»
Φωτισμοί: Μιγκέλ Ιγκλέσιας Φερέρ
Χορογραφία: Τζωρτζ Κασπέντες

Παίζουν: Μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα, Ορχήστρα του Μεγάλου Θεάτρου Αλίσια Αλόνσο της Κούβας

Διάρκεια: 115 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 12€
Πληροφορίες: Προπώληση κωδικών: 211 77 01 700, www.viva.gr , www.christmastheater.gr
Παραστάσεις: Παρασκευή 26 Μαρτίου και Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 20.00, Σάββατο 27 Μαρτίου και Κυριακή 28 Μαρτίου στις 16.00 και στις 20.00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b