MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: “Να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία”

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά να ανοίξουν όλοι οι χώροι πολιτισμού, μεταξύ αυτών και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, ως ανάσες ζωής για τους πολίτες.

Monopoli Team

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά να ανοίξουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

“Πλησιάζουμε πλέον στον τέταρτο συνεχόμενο μήνα με κλειστούς όλους τους χώρους πολιτισμού, μεταξύ αυτών τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας. Οι ψηφιακές δράσεις και οι δράσεις στο διαδίκτυο, που αναπτύχθηκαν από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του πολιτισμού, δεν αρκούν για να καλύψουν την ανάγκη των ανθρώπων για βιωματική επαφή με το αγαθό του πολιτισμού, κάτι που έγινε ακόμη πιο εμφανές ήδη κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Ο πολιτισμός, σε όλες του τις εκφάνσεις, είναι πραγματική ανάγκη, είναι έκφραση, είναι πνεύμονας ζωής. Δυστυχώς η κυβέρνηση υπήγαγε τους χώρους πολιτισμού στα οριζόντια μέτρα της καραντίνας και διέκοψε τις πολιτιστικές δράσεις, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα για την υγειονομική επικινδυνότητα ή μη της λειτουργίας των χώρων αυτών και χωρίς να εξετάσει τα περιθώρια για να παραμείνουν ανοιχτοί με τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων” διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑ.

“Η επιβολή της άκριτης και καθολικής καραντίνας στέρησε από την κοινωνία ευκαιρίες διεξόδου και καταδίκασε σε ανέχεια και απελπισία τους εργαζόμενους του σύγχρονου πολιτισμού. Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει πλέον περισσότερα για την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Τη στιγμή που έχει ήδη ανοίξει το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι χώροι του πολιτισμού, ως ανάσες ζωής για τους πολίτες” αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΑ ενώνουμε τη φωνή του με τον καλλιτεχνικό κόσμο, τους εργαζόμενους του σύγχρονου πολιτισμού και ζητά:
  • Να προγραμματιστεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των δημόσιων Μουσείων, με όλα τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα (λ.χ. μέγιστο αριθμό επισκεπτών, τήρηση αποστάσεων κλπ). Ειδικά οι αρχαιολογικοί χώροι, ως υπαίθριοι χώροι, είναι απολύτως ασφαλείς και είναι ακατανόητη η επιμονή να παραμένουν κλειστοί. Εξάλλου τα σχολεία επαναλειτουργούν και η άμεση επαφή των μαθητών με την πολιτιστική κληρονομιά και εν γένει τον πολιτισμό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Τον πρώτο μήνα της λειτουργίας τους, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια Μουσεία να έχουν δωρεάν είσοδο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν μια ασφαλή μη εμπορευματική δραστηριότητα, και να λειτουργήσουν ως πνεύμονες πολιτισμού, όπως είναι και ο προορισμός τους.
  • Να καθοριστούν άμεσα τα απαραίτητα και εξειδικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια οι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι κλπ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌσα διεκδικεί το ΣΕΗ για τα live streaming12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b