MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Η δημόσια τέχνη του 2020 μέσα από φωτογραφίες

Η αξία της τέχνης αλλά και η ανάγκη για περισσότερη τέχνη είναι εμφανής αυτό το διάστημα. Όσο τα μουσεία και οι γκαλερί παραμένουν κλειστά για μήνες, τόσο η δημόσια τέχνη αναπτύσσεται. 

Monopoli Team

Η εταιρία “Art-and-design, UAP” μαζί με τους καλλιτέχνες της, κυκλοφόρησαν τον ετήσιο κατάλογο με θέμα την καλύτερη δημόσια τέχνη της χρονιάς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα υποψήφια έργα τέχνης που διεκδικούν τη θέση της καλύτερης δημόσιας τέχνης του 2020

Nicholas Galanin, “Shadow on the Land”, Σίδνει, Αυστραλία

Το δημόσιο έργο τέχνης του Nicholas Galanin δημιουργήθηκε στο νησί Cockatoο για το 22ο Μπιενάλε του Σίδνεϊ. Στην Αυστραλία ήταν έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν και να αμφισβητήσουν τον επίσημο εορτασμό της 250ης επέτειου που αφορά το ταξίδι του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό. Το έργο τέχνης αποτελεί το άγαλμα του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ σκαμμένο και είναι μία αξιοσημείωτη δήλωση για τη γηγενή καταγωγή και τον μύθο της ανακάλυψης. 

Τοιχογραφίες στις γειτονιές του Estacio, Ρίο ντε Τζανέιρο

Οι τοιχογραφίες των καλλιτεχνών NoGenta και ConTraConsciencia στις γειτονιές του Ρίο, αποτελούν ακόμη ένα είδος δημόσιας τέχνης. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία απεικονίζει ένα άντρα που κάνει απολύμανση στο πρόσωπο του προέδρου Jair Bolsonaro, που έχει την μορφή ενός ιού. Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει υποτιμήσει την σοβαρότητα του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία του ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι 10 πιο εντυπωσιακοί χριστουγεννιάτικοι στολισμοί στην Ευρώπη12.09.2018

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, Μινεάπολις, Μινεσότα

Η τοιχογραφία για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τους καλλιτέχνες Greta McLain, Xena Goldman, Cadex Herrera, Niko Alexander, και Pablo Hernandez,  στην περιοχή που δολοφονήθηκε. Η τοιχογραφία με τα λόγια του «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» αποτελεί συμβολική εικόνα της καταπίεσης και του ρατσισμού από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει και τα ονόματα άλλων Αφρικανών Αμερικάνων που δολοφονήθηκαν λόγω της αστυνομικής βίας.

“Desert X AlUla” 2020, AlUla, Σαουδική Αραβία

Τον Ιανουάριο του 2020, 14 καλλιτέχνες ταξίδεψαν στη βόρεια έρημο της Σαουδικής Αραβίας για να επιβλέψουν την εγκατάσταση των έργων τέχνης τους με τίτλο “Desert X AlUla”. Τα έργα τέχνης είναι προσωρινά και δεν θα βλάψουν το περιβάλλον.

“Black lives matter”, Νέα Υόρκη

Άλλη μία τοιχογραφία του “Black Lives Matter” στους δρόμους των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, από τους καλλιτέχνες Tijay Mohammed, Sophia Dawson, and Patrice Payne, BLACK (Tijay) LIVES (Sophia) MATTER (Patrice). Η τοιχογραφία έχει τεράστια έκταση και αντιπροσωπεύει όλο το φάσμα της Μαύρης κοινότητας, το οποίο ποικίλλει, τονίζοντας το μήνυμα “All Black lives matter”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι πιο διάσημες τοιχογραφίες στην ιστορία της Νέας Υόρκης12.09.2018

Kenseth Armstead, “Boulevard of African Monarchs”, Νέα Υόρκη

Το γλυπτό έργο τιμάει τους Αφρικανούς και την διασπορά τους, διακηρύσσοντας το “Black Lives Matter” σε τρεις διαστάσεις. Το έργο τέχνης  είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Emmett Till, Tanisha Anderson, Trayvon Martin, Sandra Bland, Eric Garner, Breonna Taylor, George Floyd και χιλιάδων άλλων που έχουν χάσει την ζωή τους άδικα, στην Αμερική.

Abigail DeVille, “Light of Freedom”, Νέα Υόρκη

Το “Light of Freedom” παραπέμπει στο Άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο κρατά ένα φακό στο χέρι. Αυτή την φορά ο φακός μοιάζει να είναι ένα κουδούνι παλιού σχολείου ή μια μπλε «φλόγα» από διάφορα μανεκέν. Σίγουρα ό,τι και να είναι αναδίδει το μήνυμα και την ανάγκη για ελευθερία. Το γλυπτό παρουσιάζει το μήνυμα της ελευθερίας που ακόμη παραμένει μία πράξη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα πιο ευφάνταστα καλλιτεχνικά projects που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας12.09.2018

Ivana Franke, “Resonance of the Unforeseen”, Γιοκοχάμα, Ιαπωνία

Το “Resonance of the Unforeseen” καλύπτει πλήρως την μπροστινή πρόσοψη του Μουσείου Τέχνης στην Γιοκαχάμα και από μακριά είναι σαν να είναι ένα συμπαγές οικοδόμημα του κτηρίου. Όσο ο επισκέπτης πλησιάζει παίρνει την μορφή ενός λεπτού moiré μοτίβου, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μίας “μετά- εικόνας”.  Ο καλλιτέχνης παίζει με το φως και τις γραμμές με αποτέλεσμα να ξεγελάει το μάτι του θεατή.

Farming Architects, “Space Coalition”, Γιοκοχάμα, Ιαπωνία

To “Space Coalition” είναι ένας κήπος,  ένας τόπος συνάντησης, ένα καταφύγιο σκέψεων και ζωής, ένα πέρασμα που οδηγεί σε ένα μουσείο. Είναι μία πρακτική που εμπνέει τους επισκέπτες της να φανταστούν και να εφεύρουν κάθε είδους σχέση μεταξύ της φύσης, της ανθρώπινης ύπαρξης και των προθέσεων τους.

Sato Risa, “The Twin Trees (Yellow) (Blue), Γιοκοχάμα, Ιαπωνία

Τα “δίδυμα δέντρα” αντιπροσωπεύουν έναν άλλο κόσμο, στο κόσμο τους δεν έχουν ρίζες ούτε κλαδιά. Έχουν την μορφή μπαλονιών, όπου μέσα συλλέγονται σκέψεις και συναισθήματα που αιωρούνται από το κοινό. Ωστόσο, από μακριά αλλά και πολύ κοντά όλοι αναρωτιούνται τι είναι αυτά τα σχήματα.

Η Chila Kumari Singh Burman, “Remembering a brave new world”, Λονδίνο

Ένας συνδυασμός Ινδουιστικής μυθολογίας, Μπόλιγουντ, με την ιστορία της αποικιοκρατίας αλλά και τα προσωπικά βιώματα της καλλιτέχνιδας, αποτελεί ένα δημόσιο έργο τέχνης. Είναι όμορφα διακοσμημένο, με ωραία χρώματα και έχει μία παιχνιδιάρικη ενέργεια. Σκοπός της καλλιτέχνιδας είναι να αναδείξει την σύγκρουση εξουσίας, ταυτότητας και ελπίδας, κάνοντας τον θεατή να θυμηθεί τις δυνατότητες του, δίνοντας του ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Kaldor Public Art Project 36: do it, Αυστραλία

Το Kaldor Public Art Project 36: do it (australia) ήταν μία διαδικτυακή πρόκληση για το κοινό έτσι ώστε να ακολουθήσει οδηγίες από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, μουσικούς, χορογράφους και ανθοπώλες και να δημιουργήσει το δικό του έργο τέχνης στο σπίτι ή σε δημόσιο χώρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι σημαίνει να είσαι μαύρος σήμερα; Ένας καλλιτέχνης απαντά δημιουργώντας υπερρεαλιστικά πορτρέτα12.09.2018

Πηγή: artsy.com

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b