MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Τζάνι Ροντάρι: Η Google τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Τζάνι Ροντάρι, και η Google τιμά τη μνήμη του με ένα Doodle.

Monopoli Team

Ένας αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από τότε που ήρθε στη ζωή ο διακεκριμένος Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζάνι Ροντάρι, που θεωρούνταν ένας από τους πιο πρωτοποριακούς συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα. Σήμερα η Google τον τιμά με το Doodle, αναγνωρίζοντας την λογοτεχνική αξία του έργου του.

Το Doodle της Google

Τα πρώτα χρόνια

Ο Τζάνι Ροντάρι γεννήθηκε σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου του 1920 στο Πιεμόντε της επαρχίας Νοβάρα της Ιταλίας. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Τζάνι ήταν μόλις δέκα ετών. Μεγαλώνοντας, για ένα μικρό χρονικό διάστηκα εργάστηκε ως δάσκαλος και δίδαξε σε Δημοτικά σχολεία. Στο διάστημα αυτό έδειχνε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική και τη λογοτεχνία.

Τα πρώτα του βήματα στην παιδική λογοτεχνία

Αργότερα ασχολήθηκε ενεργά με τη δημοσιογραφία. Το 1948, κι ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Unita, ξεκίνησε να γράφει βιβλία για παιδιά. Το πρώτο του βιβλίο ήταν το «Il libro delle filastrocche» (The Book of Rhymes, 1950), το οποίο περιείχε απίθανους κωμικούς στίχους, ενώ το δεύτερο, που τον έκανε και ευρύτερα γνωστό, το «Il Romanzo di Cipollino» (1951), χρησιμοποιούσε τη φαντασία ως μέθοδο αντιμετώπισης των πολιτικών και κοινωνικών δεινών του χρόνου. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τον τίτλο «Ο Κρεμμυδάκης», από τις Εκδόσεις Κέδρος.

«Ο Κρεμμυδάκης», από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Στο διάστημα 1966-1969 εργάστηκε εντατικά με παιδιά και από την εμπειρία του αυτή προήλθε το πολύ γνωστό έργο του «Η γραμματική της Φαντασίας». Το βιβλίο περιέχει τις συζητήσεις που έκανε ο συγγραφέας σ’ ένα σεμινάριο με 50 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές, που πραγματοποιήθηκε το 1972 σε μια πόλη της Ιταλίας, μέσα από τις οποίες περιγράφει μια αντισυμβατική μέθοδο διδασκαλίας, που τα παιδιά προσεγγίζουν τη γλώσσα και το σχολείο μέσα από φανταστικές ιστορίες και παραμύθια που δημιουργούν τα ίδια.

Η καταξίωση

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή του με το παιδικό βιβλίο, σχεδόν τυχαία, φτάνοντας στο σημείο σήμερα, τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να έχουν τιμηθεί με βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Άντερσεν (1970), το οποίο θεωρείται το κορυφαίο – για την παιδική λογοτεχνία – βραβείο.

Χάρη στον Ροντάρι η παιδική λογοτεχνία σταμάτησε να θεωρείται ως «λιγότερο σημαντική» λογοτεχνική παραγωγή, βρίσκοντας τη θέση που της αξίζει στην ιστορία της λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής. Κοινός παρονομαστής στις ιστορίες του Ροντάρι είναι η διαχρονικότητα των θεμάτων, το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του, ο ηθικός προβληματισμός και η θαρραλέα διαμαρτυρία.

Με το χιούμορ του παραλόγου, το παιχνίδι των στερεοτύπων και τις ευφάνταστες αλλοιώσεις της γλώσσας, ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών σε όλο τον κόσμο, με το έργο του, καλεί μικρούς και μεγάλους να απελευθερωθούν από κάθε είδους καλούπια, προκαταλήψεις και συμβιβασμούς.

Πέθανε το 1980 στη Ρώμη.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b